Subtilitatile Corectitudinii Politice! Sophie Wilmes: Belgia trebuie sa inceapa un parcurs al adevărului in privinta trecutului colonial

Prim-ministrul belgian Sophie Wilmes a afirmat, Marţi, că ”a venit momentul pentru ca Belgia să înceapă un parcurs al adevărului în privinţa trecutului său colonial în Congo, actuala Republică Democratică Congo”, care împlineşte în această zi 60 de ani de la obţinerea independenţei, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Orice muncă de adevăr şi de memorie trece mai întîi prin recunoaşterea suferinţei celuilalt”, a spus lidera liberală francofonă, salutînd gestul istoric al Regelui belgienilor, Philippe.

Acesta i-a scris, Marţi, Preşedintelui Republicii Democratice Congo, Félix Tshisekedi, pentru a-şi exprima regretele cele mai profunde pentru rănile provocate de prezenţa belgiană în Congo.

Belgienii şi congolezii împărtăşesc o istorie comună în legătură cu care trebuie purtată de acum încolo o dezbatere ”fără tabu, cu sinceritate şi severitate”, a adăugat Sophie Wilmes, referindu-se la comisia parlamentară ce va fi creată în scurt timp, cu experţi belgieni şi africani, pentru a examina trecutul colonial belgian în Congo, Rwanda şi Burundi.

Şefa Guvernului a participat, Marţi dimineaţă, la dezvelirea unei plăci memoriale dedicate independenţei Congo-ului, în faţa Primăriei din Ixelles, nu departe de cartierul african al capitalei belgiene, Matonge.

Ea a lansat un apel la ”combaterea rasismului”, evocînd insultele suferite recent pe internet de Pierre Kompany, cel dintîi primar de culoare din Belgia, de origine congoleză şi tatăl fotbalistului Vincent Kompany.

”Personal, am fost şocată de afirmaţiile recente împotriva lui Pierre Kompany”, a afirmat Sophie Wilmes.

”Ura pe reţelele sociale, (…) aceste comportamente abjecte nu sunt fapte izolate. În fiecare zi mulţi dintre concetăţenii noştri suferă asemenea discursuri’, a arătat ea.

”Nu trebuie să trecem nimic cu vederea în lupta contra rasismului, contra oricărei forme de respingere a celuilalt”, a adăugat Sophie Wilmes.

Pierre Kompany, primar la Ganshoren, una din comunele bruxelleze, se numără printre aleşii belgieni, mai ales creştin-democraţi, care au pretins scuze din partea Regelui şi a Guvernului pentru trecutul colonial al Belgiei.