SPITALUL DE TUBERCULOZĂ DE LA VORNICENI A FOST INAUGURAT DUPĂ RENOVARE

Spitalul de Tuberculoză din satul Vorniceni, raionul Străşeni a fost inaugurat pe 26 noiembrie după reconstrucţie capitală.

Instituţia medicală este specializată în îngrijirea şi tratamentul pacienţilor cu tuberculoză multi-drog rezistentă şi are în prezent o capacitate de 540 de paturi. Blocul curativ nr. 2 cu un număr de 240 de paturi, a fost deschis în anul 1970.

Spitalul de tuberculoză din Vorniceni nu a beneficiat de reparaţii de mai multe decenii, fapt ce a condus la deteriorarea serioasă a tuturor edificiilor instituției medicale. În anul 2006, Ministerul Sănătăţii a elaborat un plan de reconstrucţie capitală a acestui spital, iar în anul 2008 au demarat lucrările propriu-zise.

Acum, edificiul dispune de patru camere de ventilare, amplasate subteran în vecinătate cu blocul. Sînt instalate sisteme inginereşti de ventilare şi condiţionare a aerului pentru fiecare salon şi pat, precum şi de un server aparte pentru sistemele informaţionale.

În interiorul blocului sînt amplasate două saloane de tratament intensiv, 114 saloane pentru 240 de bolnavi, un birou de internare, săli de proceduri dotate cu inventar medical performant, precum şi birouri pentru personalul medical dotate cu echipament informaţional de ultimă generaţie. La fel, este prevăzută Secţia pentru tratament coercitiv. Încăperile speciale pentru dezinfectarea echipamentului bolnavilor este dotat cu tehnică electrică modernă. Asigurarea cu apă potabilă se efectuează din sondă arteziană, iar în interiorul clădirii a fost amplasat un sistem de purificare a apei potabile.

Pentru renovarea Spitalului de Tuberculoză de la Vorniceni au fost cheltuite circa 80 milioane de lei (aproximativ 4 mln. de euro). Banii au fost alocaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Fondul Global şi Centrul PAS.

Surse: Moldpres