Spaniolii sunt gata de fiesta: Terasele au fost redeschise in Barcelona si Madrid

Locuitorii Madridului şi Barcelonei şi-au regăsit Luni prietenii, parcurile şi terasele, după zece săptămîni cu unele dintre cele mai stricte măsuri de izolare din lume, în timp ce locuitorii altor regiuni spaniole, mai puţin lovite de pandemie, pot din nou să se bucure de o baie în mare, transmite AFP, potrivit agerpres. Madridul, Barcelona şi o mare parte din regiunea Castilia-Leon (la Nord de Capitală) au intrat, la rîndul lor, în prima fază a procesului progresiv pentru ieşire din izolare, fază pe care restul Spaniei a început-o în ultimele săptămîni. Cele două cele mai mari oraşe spaniole au fost cel mai dur lovite de pandemia de COVID-19, care a făcut pînă acum 28.752 de morţi şi a contaminat 235.772 de persoane în Spania.

Locuitorii lor pot acum să se adune în grupuri de maximum zece persoane, acasă sau la terasele barurilor şi restaurantelor, a căror capacitate este cu toate acestea limitată. Însă ei trebuie să continue să poarte mască în spaţii închise şi pe drumurile publice, atunci cînd nu este posibilă păstrarea unei distanţe de securitate de doi metri.

Aproape jumătate din ţară – circa 22 de milioane de locuitori din totalul celor 47 de milioane la cît se cifrează populaţia Spaniei – intră în a doua fază a ieşirii din izolare pe etape, care ar urma să se întindă pînă la sfîrşitul lui Iunie. Restaurantele de acolo îşi pot redeschide sălile, limitînd numărul de clienţi, iar ieşirile, pentru plimbare sau sport, nu mai sunt limitate la anumite ore ale zilei.

În condiţiile în care a început vremea foarte călduroasă, piscinele şi plajele se pot redeschide în arhipelagurile Baleare şi Canare sau într-o bună parte din Andaluzia, însă în continuare cu stricte măsuri de securitate. Unele oraşe, precum Barcelona, şi-au redeschis deja plajele în ultimele săptămîni, însă doar pentru sport sau plimbări.

Ministerul Sănătăţii al Spaniei recomandă limitarea afluenţei de persoane pe plaje, limitarea spaţiilor pentru fiecare grup şi păstrarea unui spaţiu de 4 metri între umbrele de plajă.

Pentru moment, doar localnicii vor putea beneficia de aceste relaxări, pentru că deplasările dintr-o regiune în alta rămîn interzise, iar străinii care sosesc în Spania trebuie să stea 14 zile în carantină. Cu toate acestea, Guvernul prevede redeschiderea frontierelor pentru turiştii străini începînd cu 1 Iulie.

Restricţiile impuse în timpul carantinei decretate în Spania la mijlocul lui Martie au fost printre cele mai severe din lume. Timp de o lună şi jumătate, spaniolii nu au putut practic să iasă afară, iar copiii lor au stat închişi în case.

Rigoarea şi lentoarea în ridicarea măsurilor de izolare au suscitat un val de nemulţumire care s-a exprimat progresiv prin „concerte de cratiţe” apoi prin manifestaţii, încurajate de partidul de extremă dreapta Vox. Acesta a convocat cu succes, Sîmbătă, manifestaţii a mii de maşini care au blocat centrul marilor oraşe ale Spaniei, şoferii lor claxonînd şi fluturînd drapelul spaniol pentru a denunţa Guvernul.