SOLUTII SIMPLE SI IEFTINE ANTI-COVID

Ne îmbolnăvim pe capete, suferim cu toții, cînd, de fapt, soluțiile sînt în mîna noastră. Nu implică medicamente scumpe, ci mici gesturi de zi cu zi, ieftine și la-ndemînă, pe care, dacă le-am face cu toții, ar ajuta la stoparea pandemiei. Printr-un efort colectiv, am putea spera la vacanțe de sărbători.

 

1. Renunțați, o vreme, la petreceri

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au ca sursă nunțile, botezurile, aniversările și chefurile la terase. Dacă am fi cu toții responsabili și solidari, cazurile vor scădea.

2. Mergeți mai mult pe jos

Dacă aveți de parcurs distanțe mici, decît să vă îngrămădiți două stații într-un autobuz aglomerat, mai bine mergeți pe jos. E mai sănătos din toate punctele de vedere, mai ales acum, cînd foarte puțini mai facem sport la sală, însă petrecem ore în șir pe scaun, la calculator.

3. Aerisiți încăperile

Este recomandarea guvernului german pentru limitarea riscului de infectare. Însăși Angela Merkel a declarat că celor trei recomandări standard (purtarea măștii, igiena mîinilor și distanțarea) li se adaugă și această aerisire a spațiilor. Este mai importantă chiar decît decontaminarea suprafețelor, coronavirusul răspîndindu-se în principal pe calea aerului. Măsura aceasta este la-ndemînă, eficientă și nu costă nimic.

4. Spălați-vă mai des pe dinți

Poate părea ciudat, însă are un rol, susține medicul stomatolog Martin Addy, profesor la Universitatea din Bristol, citat de Daily Mail. Acesta spune că pasta de dinți conține aceleași substanțe chimice ca dezinfectantul de mîini și ar putea pe de-o parte opri coronavirusul de a pătrunde în cavitatea bucală, pe de altă parte ar limita răspîndirea la alte persoane, dacă sînteți cumva purtători asimptomatici. „Acțiunea antimicrobiană a pastei de dinți persistă timp de 3 pînă la 5 ore și, prin urmare, ar reduce încărcătura virală din salivă”, explică medicul. Ar trebui să vă spălați pe dinți de fiecare dată cînd plecați de acasă și să vă clătiți gura cu apă de gură la întoarcere.

5. Purtați masca!

Celor care spun că nu o suportă, că respiră greu cu ea, medicii le transmit doar atît: mai bine suportați acest mic disconfort cu ea, decît cu un furtun pe gît, la Terapie Intensivă. Dacă toți am purta masca din momentul în care ieșim pe ușa casei și pînă ne întoarcem, numărul cazurilor ar scădea substanțial.

6. Prindeți-vă părul

Vîntul vă zboară părul în ochi, aveți tendința de a vă trece mîinile prin el și a-l da după ureche, pe stradă? Dacă nu aveți mîinile în permanență dezinfectate, e periculos. În plus, părul despletit poate capta microbi. Țineți-l prins, e mult mai simplu și igienic.

7. Pre-carantina poate salva Crăciunul

Este soluția propusă de Christian Drosten, directorul de virusologie al Spitalului La Charite din Berlin. Medicul, care face parte din grupul de experți UE privind coronavirusul, susține că, pentru a ne bucura de sărbători mai mult sau mai puțin normale, am putea încerca să evităm contactele fizice și sociale cu cel puțin o săptămînă înainte de a ne vizita părinții și bunicii.

8. Cum ar putea decurge întîlnirile cu prietenii

Da, avem nevoie de interacțiune, ne e dor de cei dragi. Însă atunci cînd ne vedem cu ei, haideți să o facem afară, în aer liber, nu în case, nici la terase. Purtăm cu toții mască și povestim plimbîndu-ne prin parc. Nu e normal, nu e ca înainte, însă e compromisul la care trebuie să recurgem acum pentru a ne putea vedea în continuare prietenii și preveni, în același timp, riscul de îmbolnăvire.

9. Atenție mare la detalii mici!

Vă țineți cu mîna de bara autobuzului, apoi deschideți geanta, luați telefonul și îl duceți la ureche, pipăiți niște fructe în piață, scoateți portmoneul, primiți un rest... erau lucruri atît de banale în urmă cu un an, dar atît de periculoase acum, cînd virusul poate fi oriunde, pe suprafețe. Prin urmare, nu uitați să vă dezinfectați telefonul, portmoneul, geanta și produsele cumpărate, cînd ajungeți acasă.

10. Duceți bunicii la țară

Dacă aveți copii care merg la școală sau interacționați cu multe persoane prin prisma serviciului trebuie să renunțați la contactul cu bunicii sau cu persoanele vulnerabile din familie. Este riscant să locuiți în aceeași casă cu ei. Dacă aveți vreo garsonieră liberă sau vreo casă la țară unde să îi izolați în această perioadă ar fi ideal. Dacă nu, încercați să stați la distanță în casă.

După: click.ro