SE DORESTE INSTALAREA UNUI GUVERN MILOG. OCCIDENTUL NU-I MAI CREDE

Secretele isteriilor lui Lupu, Candu şi Ghimpu. Plahotniuc la mîna PCRM şi PLDM

Autor: Mihai CONŢIU

Încă din clipa în care PDM-Vladimir Plahotniuc a decis întemniţarea ilegală a lui Vlad Filat, am putut constata cu toţii cu cîtă obrăznicie brutală au început să se manifeste „careul lacheilor de aşi” al lui Plahotniuc, care-i cuprinde pe Marian Lupu, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu şi domnişoara politică sclifosită Iurie Leancă. Iniţial, obrăznicia lor agresivă era expresia unei siguranţe de sine nemaipomenite. Parcă le spunea moldovenilor: „Măi, vitelor, nu vă mai agitaţi atît, căci ştim ce facem, doar am luat noi iniţiativa! Noi punem guvernul”

"Am aşteptat o poziţie răspicată şi foarte clară de la PLDM. Cînd zic colegii de la PLDM, nu îi am în vedere pe toţi. Că va veni întreaga echipă, foarte bine, că va vor veni în mod individual, foarte bine, că vor veni în grupuri, asta mai puţin mă interesează, important este să se vină cu o poziţie clară fiindcă eu pe alocuri sînt într-o confuzie totală. Ba decizii că nu participă la negocieri şi la formare de majoritate parlamentară, ba la o distanţă de cîteva zile, că în anumite condiţii, ar putea să o facă. Trebuie să se determine, noi nu mai aşteptăm. Mergem înainte, lăsăm procesele să se desfăşoare în paralel", spune profund convins de propria-i importanţă şi atotputernicie Marian Lupu. Un fel de învăţător de ţară fudul, surd şi încîntat de propria-i înţelepciune în faţa proştilor de elevi de la ţară.

La rîndu-i, Candu a făcut şi el o serie de declaraţii care au trădat faptul că tot ceea ce spun aceşti lideri este gîndit şi scris de un singur om, de Plahotniuc. "Dacă PDLM nu va participa la negocieri, vom face un apel la toţi deputaţii proeuropeni să facă parte dintr-o majoritateproeuropeană şi vor vota un Guvern proeuropean. De asemenea vom continua dialogul cu PCRM. Cred sincer că la nivel de partid (PLDM, n.red.) şi la nivel de fracţiune sînt mai multe opinii contradictorii ce ţin de formarea unei coaliţii. Decizia PDLM este în detrimentul Republicii Moldova. Regretăm o astfel de decizie, sînt sigur că vom găsi soluţii indiferent dacă vor participa ei sau nu la formarea unei majorităţi", şi-a tras Candu la indigo şi aceste consideraţii. Întrebăm încă o dată: dar de ce aţi dat jos guvernul lui Streleţ ca să instalaţi alt guvern tot cu alde Streleţ?

„Îngrijorat” de mama focului din cauză că nu mai există un Guvern „proeuropean” demis tot de ei, Ghimpu declara într-o manieră „genială”, la fel ca Lenin, care spunea că limba este un mijloc de comunicare între oameni, : „Republica Moldova are nevoie de un Guvern. Lipsa Guvernului înseamnă lipsa acordului cu FMI, lipsa primei tranşe de 60 de milioane care trebuie să vină de la Bucureşti. Dar ştii ce a zis preşedintele Iohannis… Supărările trebuie lăsate acasă. Am ajuns în criza în care ne aflăm din cauza furtului miliardului. Cetăţenii aşteptă să fie traşi la răspundere vinovaţii”. Da, ţara are nevoie de un guvern pentru că are nevoie de Guvern… Doamne fereşte să-i dai voie prostului să-ţi spună care-i esenţa vieţii! Păi vinovatul principal de furtul miliardului este chiar aliatul şi protectorul său Plahotniuc. Tot de la oligarh ar trebui luată şi prima tranşă de 60 de milioane din furtul de un miliard, căci, după cum veţi vedea, românii şi europenii nu vor mai pompa aici bani ca să susţină un Guvern oligarhic şi să fie şi furaţi de Plahotniuc. Stefan Fule ne este chezaş!

O coaliţie PLDM-PCRM-PSRM care l-ar băga pe Plahotniuc după gratii

În ultimele zile, obrăznicia acestor servitori politici ai oligarhului a căpătat accente isterice, iar asta din cauza fermităţii cu care PLDM îşi păstrează încă poziţiile, dar şi din pricina precizărilor făcute de către Vladimir Voronin, care nu este dispus să recurgă la compromisuri de pe poziţii secunde în raport cu PDM.

Acum PDM-Vladimir Plahotniuc a ajuns într-o situaţie destul de complexă. A mizat încrezut pe sprijinul sigur al PCRM şi pe un număr de deputaţi liberal-democraţi pe care Plahotniuc a vrut să-i cumpere, la fel cum a procedat cu unii lideri locali, din teritoriu. Faptul că deputaţii PLDM şi-au păstrat încă unitatea îi dă frisoane oligarhului deoarece are nevoie de voturile lor. Acum, mai mult ca niciodată, PLDM nu trebuie să participe la negocieri pentru formarea unei aşa-zise majorităţi proeuropene, sub „patronajul” dictatului impus de PDM. Trebuie să-şi păstreze consecvenţa şi să nu admită o astfel alianţă decît dacă se depolitizează definitiv instituţiile aflate sub comanda directă a lui Plahotniuc – Procuratura, CNA, CNI, Justiţia, Consiliul Coordonator al Audiovizualului etc. O atenţie sporită trebui acordată viitoarei nominalizări la postul de guvernator al BNM, căci Andrian Candu a dat de înţeles că va veni chiar el cu o propunere, dictată, fireşte, de naşul său Plahotniuc. Ce mai vorbă, Candu este un fel de tată al naţiunii, hiperînţelept, practic un extraterestru, căci dacă va înainta el o candidatură, atunci poporul ar trebui să doarmă liniştit, doar el, Candu a rezolvat această mare problemă a sistemului bancar naţional!

Este sigur că depolitizările acestor instituţii şi ieşirea lor de sub controlul lui Plahotniuc sînt dorite şi de PCRM. De PSRM nu vorbim pentru că au şi ei astfel de condiţii, dar şi pentru că au anunţat că nu vor participa sub nici o formă la vreo negociere sau la guvernare. Deşi, fiind cea mai mare fracţiune parlamentară, socialiştii ar trebui să înceapă formarea guvernului. Cu ce ocazie îşi asumă acest rol PD-ul? Timofti cu ce ocazie ascultă de PD ca de mamă-sa?

Situaţia este de aşa natură încît PLDM şi PCRM, prin neparticiparea la formarea unei majorităţi parlamentare fals proeuropeană, ar putea să europenizeze RM din interior prin eliminarea lui Plahotniuc din joc, în contextul luptei anticorupţie, depolitizarea instituţiilor de drept ale statului şi pedepsirea vinovaţilor de furtul miliardului, începînd cu Ilan Şor, Drăguţanu, Bodiu, Platon, Ţopa, Plahotniuc…

Cu cine, din umbră, ar face coaliţie Plahotniuc, dacă nu-i va putea cumpăra pe deputaţii liberal-democraţi şi comunişti de care are nevoie? Cu Igor Dodon? Exclus! Dacă PLDM, PCRM şi PSRM nu vor participa la absolut nici o formă de alianţă impusă de PDM, atunci aceste partide chiar ar da dovadă de o imensă maturitate şi responsabilitate politică. În aceste condiţii, impostorii proeuropeni din PDM şi PL (inclusiv grupuleţul de servici Leancă) ar trebui să-şi ia gîndul de la guvernare, să treacă în Opoziţie, iar PLDM, PCRM şi PSRM ar trebui să se gîndească la o coaliţie de guvernare de criză, avînd menirea eventualei pregătiri a alegerilor parlamentare anticipat. O astfel de coaliţie, oricît ar părea de paradoxală, ar trebui să-şi fixeze, pe termen scurt, obiective strict economice, sociale, de depolitizarea a instituţiilor statului şi de demafiotizare, dezoligarhizare a statului Republica Moldova.

Nimeni din exteriorul vestic nu mai are încredere în vreo posibilă guvernare proeuropeană sub comanda lui Plahotniuc, care a capturat instituţiile statului atît de vădit încît şi Ambasadorul SUA a remarcat asta. Trebuie experimentat ALTCEVA, iar asta înseamnă decapitarea lui Plahotniuc prin orice mijloace, căci asta va aduce un serviciu imens acestei ţări şi tuturor cetăţenilor.

Demn de reţinut: Ştefan Fule spune mai mult decît se pare

Miercuri, 11 Noiembrie, în timpul lucrărilor celui de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO, Ştefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi bună vecinătate, i-a punctat lui Dumitru Diacov cîteva observaţii şi o întrebare care ar trebui să dea de gîndit tuturor politicienilor moldoveni aşa-zis proeuropeni. Într-o intervenţie, printre altele, Diacov a afirmat:

„Eu sînt convins că Republica Moldova are un viitor european. Bănuiesc că şi domnul Fule este convins”. Mai apoi, l-a rugat pe Fule „să ofere un sfat politicienilor de la Chişinău – dacă să meargă spre alegeri anticipate sau să continue mandatul pentru a înfăptui paşi concreţi”. 

Ştefan Fule, politician şi diplomat de referinţă, neşcolit în RM, a spus că nu se află la Chişinău pentru a da sfaturi, dar că are de făcut o precizare.

„Eu nu mă aflu aici ca să dau sfaturi politicienilor. Dar am o observaţie: Am auzit astăzi multe despre nevoia de a forma un Guvern pro-european, puteţi să-mi explicaţi ce înseamnă asta? Cu toată experienţa prin care am trecut, puteţi să-mi spuneţi cum definiţi un Guvern moldovenesc pro-european? Cînd cineva dintre europeni vine în Moldova şi vede atît de multe steaguri ale UE, ne gîndim sau înţelegem că sîntem folosiţi drept alibi pentru un set de politici care nu au nici o legătură cu Europa”. Fără alte comentarii!

După atîţi ani, analiştii români constată greşelile făcute de România în RM

Ani în şir, publicaţia noastră nu a contenit să demonstreze, cu argumente şi fapte, cît de mult a greşit Bucureştiul politic faţă de RM şi moldoveni, greşeli politice meschine care, în ciuda sumelor uriaşe de bani investite sau spălate, mai mult i-au îndepărtat decît i-au apropiat pe moldoveni de români, săpînd între cele două state un şanţ cu mult mai greu de trecut decît sîrma ghimpată care a fost scoasă.

În tot acest timp, toţi politrucii aşa-zis unionişti şi proeuropeni şi jurnaliştii din RM ne-au pus stigmatul de antiromâni, de pro-comunişti înrăiţi, deşi articolele noastre erau puse în slujba bunei informări şi în folosul României şi RM, în egală măsură. De ceva vreme, numeroşi jurnalişti şi analişti români respectabili, cu argumentele şi constatările lor, confirmă din plin toate cele scrise de noi de-a lungul anilor. Fireşte că patriotarzii moldoveni unionişti, cu soldă, îi vor taxa şi pe ei drept… antiromâni.

Pe mai departe, pentru că este Vineri şi veţi avea timp de citit, vă reproduc scurte extrase din expunerile a doar patru români respectabili şi autorizaţi, din care doar unul este politician. Primul este Armand Goşu, politolog şi profesor la Universitatea din Bucureşti, care, printre altele, declară următoarele pentru Radio Europa Liberă:

„Ideea că fraţii trebuie ajutaţi cu bani şi numai cu bani mi se pare o eroare politică majoră, pe care România a tot făcut-o în ultimii 25 de ani. Republica Moldova poate fi ajutată cu sfaturi. Republica Moldova poate fi ajutată deschizîndu-i-se nişte uşi în alte cancelarii. Republica Moldova poate fi ajutată cu expertiză. Republica Moldova poate fi ajutată cu nişte critici la momentul oportun, din care experţii de acolo, guvernanţii de acolo pot să înveţe. Dar pentru tot acest evantai de acţiuni trebuie o foarte bună cunoaştere a realităţilor de acolo. La Bucureşti Republica Moldova a fost citită printr-o grilă interbelică – teritoriu românesc, fraţii noştri de peste Prut. Şi au uitat un lucru esenţial – Republica Moldova a fost vreme de decenii parte a Uniunii Sovietice, vorbim de un homo sovieticus comun. Din păcate, România nu a avut expertiză, nu a avut capacitate de înţelegere a ceea ce se întîmplă în Republica Moldova. (…)

Trebuie ieşit odată pentru decidenţii de la Bucureşti din această paradigmă a ajutorării fraţilor de peste Prut, care nu se ştie ce fac cu aceşti bani şi care de 25 de ani nu stau decît să ceară ajutor. Cînd reuşesc să ceară de la Berlin, de la Varşovia sau de la Bruxelles cu atît mai bine, mai uită de fraţii de la Bucureşti. Cînd nu mai reuşesc să ceară de la ceilalţi, îşi amintesc iar de fraţii de la Bucureşti. Problema este alta, că Republica Moldova cu aceşti bani face prea puţine reforme; că aceste ajutoare din România şi din alte părţi venite nu au făcut decît să consolideze în Republica Moldova un regim oligarhic, antidemocratic…

Ideea este să consolidezi statalitatea Republicii Moldova, să transformi această ţară într-una prosperă, într-una previzibilă. Pentru că din punct de vedere al României, este necesar ca la graniţa de Est a României să existe un stat cît se poate de solid, în regiunea noastră şi aşa tulburată de războaie. (…) Plahotniuc controlează suficient de mulţi deputaţi încît să-şi treacă propriul Guvern prin Parlament, să-i asigure susţinerea unei majorităţi. Deci, lucrurile sînt destul de clare în momentul acesta, nu ştiu dacă are rost să mimăm un joc democratic care de cam multă vreme nu mai există în Republica Moldova.”

Cu ceva timp în urmă, v-am oferit opiniile reputatului analist şi publicist român Cristian Tudor Popescu, privitoare la unirea celor două state, din care vă reamintim următoarele pasaje: „În spatele dorinţei de unire se ascunde o mărire, o formă de naţionalism, o nostalgie a României Mari. Ideea e să se mărească România, de fapt, asta e în spatele dorinţei, să luăm un teritoriu şi să mărim România, nu e vorba de oamenii de acolo, de fraţii noştri, cum îi tot numesc marii noştri naţionalişti, pentru că ce se întîmplă cu oamenii ăia nu ne interesează. Pot să moară acolo, nu fac ştire, aici, în România. Moldovenii vor unirea pentru că e o scurtătură spre UE. Aşa ne văd pe noi fraţii moldoveni: ca o scurtătură către UE, nu ca fraţi. Cu cine doresc ei să se unească? Şi eu doresc, dar cu cine dorim să ne unim, de vreme ce nu vrem să le vedem feţele acestor oameni, nu ne interesează vieţile lor, nu ne interesează ce se întîmplă? Şi se-întîmplă lucruri cu ei, acolo, teribile!”

În numărul de ieri al ziarului nostru, aţi citit articolul profesorului şi analistului Valentin Naumescu, din care reproducem următoarele secvenţe:

„Uniunea Europeană şi România trebuie să înceteze să mai alinte Chişinăulşi să mai laude ceea ce nu este de lăudat. Ideea „sprijinului necondiţionat” a fost şi este greşită, nefăcînd bine nici Uniunii Europene, nici României, nici Republicii Moldova. Acordurile de împrumut, susţinerea politică etc. nu se fac la modul general cu „fraţii de peste Prut”, ci cu Guvernul unui stat. Susţinînd Guverne corupte şi ineficiente după alte Guverne corupte şi ineficiente, România nu făcea decît să-şi diminueze importanţa gesturilor sale în ochii populaţiei de peste Prut,lăsînd impresia că, indiferent cît de prost merg lucrurile în republică, noi tot de bine o să zicem şi vom continua să salvăm aparenţele, să ajutăm corupţii de peste Prut să fure în continuare din bănci, Guvernele să nu facă reforme, politicienii să stea în două luntri, oportuniştii să profite de ambiguităţile regiunii şi să sifoneze finanţările primite de la Bruxelles şi de la Bucureşti.”

Acum, spre final, vă reamintim şi declaraţia prim-vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, despre împrumutul aşteptat de Mihai Ghimpu:

„Am fost luat la "trei-păzeşte" pentru că nu am votat legea prin care România acorda un împrumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. I-aş întreba astăzi pe cei care m-au criticat, ce mai au de spus acum, după dărîmarea Guvernului pro-european Streleţ de către oligarhul cu apucături de racket Vlad Plahotniuc, şeful Partidului Democrat, partenerul de nădejde al lui Victor Ponta. La ora actuală, oligarhul, care este în mod evident şi în spatele arestării lui Vlad Filat, este omul forte care face cărţile în vederea formării noului Guvern de la Chişinău, cel care va folosi banii daţi de România. Nu cumva o parte din banii noştri vor ajunge şi prin buzunarele lui Plahotniuc? Şi de acolo prin buzunarele unor prieteni din România ai lui Plahotniuc?”

După toate cele expuse mai sus, credem că aţi înţeles că Ghimpu vrea instalarea unui Guvern cerşetor de bani (de oriunde şi buni de furat) şi fals proeuropean, iar asta doar pentru că numai astfel îşi va păstra averea personală bine ascunsă, cu garanţia oferită de stăpînul său, Plahotniuc, care nu vrea să renunţe la titlul de Mafiotul Şef şi Dictator al RM!