Nesimţiţii penali

În aşteptarea altei alianţe politice, Plahoitniuc ţese intrigi în statul mafiot

Servitorii lui Vlad-Vladimir Ulinici-Plahoitniuc şi-au făcut datoria. Au răspuns „prezent” la apelul făcut de fostul şef al lui Plahoitniuc, Vladimir Voronin, şi au votat moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Filat. Sluga-măscărici a oligarhului, Mihai Ghimpu, a fost ţinut în off, în rezervă, pentru orice eventualitate. Adică, Ghimpu l-a terfelit pe primul-ministru, dar nu a votat pentru demitere. Plahoitniuc, fiind sigur de cele 54 de voturi în favoarea moţiunii, l-a păstrat pe Prostul Satului în rezervă, crezînd că prin el, în perspectivă, îşi conservă „un culoar european credibil”. Pentru că  aşa, din păcate, se face integrarea noastră europeană: cu bandiţi şi oligarhi cot la cot şi chiar în frunte cu ei. Purificarea, debarasarea şi despăducherea se va face pe urmă, în cadrul curat al UE. Fie şi aşa, numai integrare să fie! Deşi sîntem cam sceptici văzînd cum este tratată România cu intrarea în zona Schengen. 

Marţi, în ziua votului din Parlament, ca orice mafiot care se respectă, Plahoitniuc a stat, discret, în umbră, lăsîndu-şi proştii de folos la casa omului, servitorii lui, s-o facă pe isteţii, pe liderii de partid, să iasă la scenă deschisă cu declaraţii bombastice: Ghimpu, Munteanu, Corina Fusu, Candu... Astfel, am avut prilejul să vedem mai bine ce înseamnă neamul prost, incapabil să se despartă de tradiţia closetului din fundul curţii şi de hîrtia de ziar pe post de hîrtie igienică. Aceştia sunt Ghimpu, Lupu celelalte pramatii şi panarame politice din subordinea lor. Cu o seară înainte, îl văzusem, la o emisiune televizată, pe democratul Adrian Candu. Doamne, Dumnezeule, n-am ştiut că este atît de nătîng cu pretenţii de mare doct! Păcat de el, că-i tînăr! Pe ce pune Plahoitniuc mîna, rahat, corupt sau prostie se numeşte!

Ghimpu, unul dintre valeţii de rîsul curcilor din curtea lui Valera Muneanu ai monstruosului oligarh, indiferent de luxul maşinilor (dăruite de Şalaru!) în care se plimbă, tot mocofanul la prima generaţie-n pantofi rămîne. El crede că, prin rolul pe care i l-a încredinţat Plahoitniuc, va înşela Europa şi-şi va mai prosti alegătorii. Oligarhului puţin îi pasă de astfel de gîngănii politice greţoase, iar asta se va vedea după ce se va reîntoarce-n Coloniţa lui natală, în cel mai optimist scenariu „ne-costiujenesc”, ca să coabiteze cu caprele pe imaş, după ce nu va intra în viitorul Parlament. Avem în vedere nu alegerile anticipate, ci acele normale, la termen. De ce spunem asta? Pentru că zilele acestea va avea loc o recăsătorie politică prin mezalianţă, care se va numi „Alianţa trăim împreună de dragul copiilor! Voronin a rămas din nou în afara ringului...

Pentru că aşa i s-a ordonat, Marţi, după votarea moţiunii de cenzură, ruşinea naţională de Ghimpu, declara ca proasta-n tîrg: „În cazul în care domnul preşedinte (N. Timofti; nota red.) va insista ca această criză să fie de lungă durată - asta înseamnă şi refuzul europenilor de a mai susţine R. Moldova - sau în cazul în care vor elibera miniştrii, eu voi cere demisia preşedintelui Republicii Moldova.” (...)  „Dar viitorul european este pus în pericol de Filat.” (...) „Eliberarea lui Plahotniuc este egală cu eliberarea lui Filat. Fără unul sau fără altul nu poate exista Alianţă”, a spus nesimţitul Ghimpu.

Alt comentator „tare independent”, Nicolae Chirtoacă, s-a descalificat, Marţi, la „Publika TV”, proferînd ameninţări banditeşti ca la drumul mare la adresa lui Vlad Filat. Nici mai mult, nici mai puţin, Chirtoacă anunţa o posibilă arestare a lui Filat de către ortacii lui Plahoitniuc cu o satisfacţie greu ascunsă. Aproape că savura acest lucru. Îşi scăpase şi dantura pe jos. Nimic de zis, diplomat subţire şi analist şi mai subţire acest domn Chirtoacă! Într-atît de subţire, încît nu se vede cu ochiul liber. Chiar şi pretins lider de forţa a treia se crede acest domn Chirtoacă. Numai că partidul lui, spune lumea prin tîrg, este creat şi plătit tot din punga lui Bulinici din Pipera. Dar de unde să luăm carismă pentru respectivul analist politic? Că nu se vinde!  

Dar să revenim la Ghimpu, care încă mai are partid la guvernare! Soarta lui Plahoitniuc, stăpînul lui, asta-l doare pe acest ţărănoi incult şi viclean! În clipa în care un prost ca el ajunge să-i considere pe ceilalţi şi mai proşti, atunci nu-ţi mai rămîne altceva decît să-l bagi cu capul într-un closet public! Dacă a ajuns să-i dea şi avertismente ameninţătoare lui Timofti...! Alo, Camera de Gardă? Orice om normal ştie prea bine că demiterea Guvernului, iniţiată de Plahoitniuc şi slugile sale, a avut drept scop blocarea oricărei şanse europene pentru ţară. Filat era legitimaţia integrării europene, nu primitivul Ghimpu sau oligarhul sacadat! Acum putem spune adio semnării Acordurilor de la Vilnius, liberei circulaţii a moldovenilor în Europa etc., iar pentru asta trebuie să fim „recunoscători” lui Plahoitniuc, Ghimpu, Lupu şi comuniştilor!

Cealaltă „tîrfă politică” a oligarhului, Marian Lupu, respectînd poruncile stăpînului său, în deplin acord cu ţărănoiul de la Coloniţa în privinţa preşedintelui Timofti, a declarat următoarele: „Pe această cale, eu gîndesc că asta este strategia care au pus-o de la bun început şi anume cea de a conduce ţara spre alegeri anticipate. (...) „Acest lucru se poate întîmpla doar dacă există o înţelegere secretă dintre premierul Filat şi preşedintele Timofti. Un asemenea gest, o asemenea decizie nu o să facă decît să dovedească, încă o dată, că PLDM nu urmăreşte scopul de normalizare a situaţiei de criză politică, în care tot ei au aruncat ţara, ci o strategie determinată din start de a arunca ţara în alegeri anticipate.” (...) „Şeful statului îşi va asuma o mare parte din responsabilitate şi vină pentru aprofundarea crizei politice şi declanşarea alegerilor anticipate”, a urlat Lupu pentru Luna Plahoitniuc.

Cînd este vorba despre preşedintele Timofti, observăm o sincronizare perfectă între ameninţările care i se fac, mai mult sau mai puţin făţiş, de către Ghimpu, Lupu şi Alexandru Tănase, lacheul lui Plahoitniuc de la Curtea Constituţională!

Vedeţi acum de ce spunem că sunt nesimţiţi? Ei, conştient au generat condiţiile necesare provocării alegerilor anticipate, dar tot ei sunt cei care nu mai ştiu cum să scape de această vină şi să-l scoată ţap ispăşitor pe Filat. În 2010, ţara a pierdut o groază de bani pentru un moft de-al ţărănoiului Ghimpu, care a provocat un referendum eşuat. Acum, R. Moldova o să-şi secătuiască iarăşi bugetul pentru organizarea unor alegeri anticipate spre a fi salvat oligarhul Plahoitniuc. Oare nu ne-ar costa mai puţin dacă acesta ar sta în puşcărie, acolo unde îi este locul? Deşi, aşa cum spuneam, se vor suporta încă vreo doi ani tocmai de dragul acestui miraj numit integrarea europeană a R. Moldova.

PCRM nu poate fi acuzat că a iniţiat această moţiune de cenzură. Este un drept elementar al acestui partid de opoziţie. Voronin a declarat direct, încă din debutul dezbaterilor pentru votarea moţiunii, că doreşte desfiinţarea AIE, demiterea Guvernului şi alegeri anticipate. Aşadar, ce rost mai au acuzele lui Lupu sau Ghimpu la adresa lui Filat? PD a votat demiterea Guvernului spre a-i ajuta pe comunişti, iar PL, prin Ghimpu, i-a încurajat să voteze.

Cei care au votat demisia lui Filat acum, au votat şi pentru Voronin în 2005, dar, curveşte, l-au făcut trădător pe Iurie Roşca. Atunci, Roşca a votat împreună cu ei pentru Voronin deoarece astfel a răspuns recomandărilor românilor, americanilor şi europenilor. Căror recomandări, altele decît cele poruncite lor de Plahoitniuc, au răspuns Lupu şi Ghimpu în clipa în care au început să ceară demisia lui Filat? Bineînţeles că nu este vorba despre europeni şi americani! Acum vedeţi cine ne îndepărtează ţara de Occidentul care, de trei ani, a susţinut bugetul de stat al R. Moldova datorită Guvernului Filat?

Un alt paradox: Ghimpu, în chiar ziua votării moţiunii, a cerut demisia lui Filat şi i-a încurajat pe companionii lui politici, pe democraţi, comunişti, Dodon şi Godea, să aprobe demiterea Guvernului. Lupu, pe de altă parte, a votat cu ambele mîini retragerea încrederii acordate Guvernului. În ce constă nesimţirea lor, nu a comuniştilor, care n-au acordat niciodată încredere Guvernului Filat? Natural, dacă n-ar fi nesimţiţi, ar fi trebuit să-şi retragă urgent miniştri dintr-un Guvern în care nu mai au încredere. Şi Lupu de ce nu demisionează? Aţi văzut că este laş şi mincinos? Să nu se compromită, de atîta! N-o fac! De ce? Oare nu cumva miniştri democraţi şi liberali se află înscrişi în neştiute scheme frauduloase de deturnare a banilor publici pentru ei şi partidele lor? Cum, altfel, şi-ar putea permite Anatol Şalaru să-i mai ofere lui Ghimpu un Mercedes, aşa, „ca-cadou”? Dar apartamentul cu 3 camere, tot pentru marele zgîrciob Ghimpu? Dezinteresat!

Aşa prost cum îl vede toată lumea, Ghimpu are un rol de politician cu acoperire pentru a-i induce în eroare pe români şi europeni. Descifrarea folosirii lui, nu doar de către Plahoitniuc, trebuie căutată în faptul că, „pe undeva”, există un dosărel, care demonstrează că răposatul lui frate, Gheorghe Ghimpu, fie-i ţărîna uşoară!, a fost şi „altceva” decît luptător anti-sovietic şi anti-KGB. La fel şi Mihai Ghimpu! Nu vedeţi că vorbeşte tot timpul despre „24 de ani de luptă”, nu de toţi anii vieţii lui, adică şi despre cei sovietici? Nu-i aşa că sună a misiune „unionistă” de doar 24 de ani? Acum 28 de ani, de ce nu lupta? A, nu primise ordin! Va trebui să studiem mai atent „lupta de 24 de ani a lui Mihai Ghimpu”.

Nesimţiţilor, oamenii mor de foame, iar voi vă faceţi că luptaţi!

Vitalie OROS