COMITETUL CENTRAL CONSTITUŢIONAL AL OLIGARHULUI

Deja suntem în campanie electorală sau în pragul dictaturii

Autor: Mihai CONŢIU

Foto: Bătrînul-din-pădure, Scaraoţchi şi Michiduţă cu ochii spre Parlament.

Războiul politic din Republica Moldova s-a declanşat printr-o crimă. Crima de la partida ilegală de vînătoare din Pădurea Domnească. O crimă a activiştilor PL şi PD pe care Mihai Ghimpu şi Plahoit-Lupu au făcut tot ce le stă în putinţă ca s-o tăinuiască. O crimă tăinuită pentru ca Plahoit-Lupu să-şi păstreze în funcţii procurorul şi magistraţii complici. Nici acum nu avem certitudinea că Gheorghe Creţu ar fi vinovat!

„Greşeala” lui Vlad Filat a fost aceea că a vorbit despre aceasta şi a cerut pedepsirea vinovaţilor. A făcut-o în virtutea angajamentelor etice şi juridice asumate în faţa CE şi UE pentru întreţinerea parcursului european al ţării. Demiterea lui Plahoitniuc din funcţia artificială de prim-vicepreşedinte al Parlamentului s-a produs tot în virtuţile alinierii RM la standardele, principiile şi valorilor europene.

Plahoitniuc avea nevoie de această funcţie pentru că astfel era împuternicit cu atribuţii de reprezentare şi de justificare a unor deplasări oficiale în străinătate. Situaţia lui personală confuză în raport cu justiţia londoneză, cipriotă şi Interpolul, pusă în faţă cu lupta UE împotriva paradisurilor fiscale, îl determină pe Plahoitniuc să-şi dorească puterea absolută în această ţară şi imunitate diplomatică.

Mafiotizarea ţării cu sprijinul lui Ghimpu

Un rol deosebit în sporirea puterii şi întreţinerii acestuia de către Palahoitniuc l-au jucat Vladimir Voronin şi Mihai Ghimpu. Aceşti doi oameni, în multe privinţe, parcă sunt fraţi de doctrină – amîndoi sunt bogaţi, nepăsători faţă de soarta moldovenilor, dar populişti profesionişti, imprevizibili, dictatoriali, cred că sunt nişte izbăvitori de neînlocuit ai neamului şi tot aşa.

Plahoitniuc a pus stăpînire pe cele mai importante structuri ale statului încă de pe timpul guvernării lui Voronin. Pe vremea cînd liderul comunist credea că el îl foloseşte pe Plahoitniuc, nu invers. După 2009, s-a văzut cine pe cine a tras în ţeapă! Cu alte cuvinte, Voronin este creatorul „involuntar” al lui Plahoitniuc.

După 2010, Ghimpu a devenit agentul electoral al acestuia. Ghimpu şi Voronin, imaginîndu-şi că sunt mari lideri naţionali cărora naţiunea trebuie să le fie recunoscătoare, cred că oamenii au datoria să-i ajute doar pentru „cauză”, dîndu-le atunci cînd se poate cîte un post oarecare.

Plahoitniuc nu este aşa, el cumpără oamenii la modul cel mai real cu putinţă. Aici nu vorbim despre posturile de televiziune sau de radio pe care le controlează, dar îşi imaginează cineva că această armată de comentatori politici sau bloggeri îl sprijină din „cauză patriotică oligarhică”? Aici este vorba despre bani grei, nu despre „crezuri” închipuite.

Ghimpu are dreptate cînd spune că nu este în buzunarul lui Plahoitniuc. Nici n-are cum. Oligarhul ştie prea bine că dacă l-ar ţine acolo ar fugi cu toţi banii, aşa că îl ţine lîngă buzunarele lui, pe care le deschide spre a-i mai da cîte ceva numai în funcţie de cantitatea de acuze publice pe care i le aduce lui Filat.

Prin urmare, criza politică actuală şi mafiotizarea statului nu erau posibile dacă Ghimpu nu s-ar fi lăsat cumpărat de oligarh. De unde credeţi că-şi extrage Ghimpu tot acest curaj? Din siguranţa rezervelor financiare, paramilitare şi naţionale controlate de Plahoitniuc!

„Românul” Ghimpu şi justiţia română

Cu cît a cumpărat Plahoitniuc mass-media moldovenească pentru ca să nu dezbată o premieră fără precedent – condamnarea deputatului PD Valeriu Guma la 4 ani de închisoare cu executare în România? Chestiunea este delicată deoarece acesta are mandat de arestare într-o ţară a UE. De ce Ghimpu nu este revoltat de cum poate să dezonoreze acest deputat Parlamentul RM?  Poliţistul Vadim Cojocaru, instalat adjunct la CNA-ul lui Chetraru nu este corupt? Nu el îi număra banii prea mărunţi colectaţi la Piaţa Centrală pentru Ghimpu?

În convenţiile dintre România şi RM cu privire la extrădare, se spune că extrădarea nu poate fi făcută doar în anumite cazuri speciale. Aici chiar că ajungem într-un punct delicat, într-o capcană interesantă privită din perspective europene – cît de „special” poate fi cazul persoanei Valeriu Guma, mai ales că este vorba despre infracţiuni grave, dovedite şi sancţionate definitiv?

Dacă „românul” Ghimpu respectă România şi legile acestei ţări, de ce nu cere să i se ridice imunitatea parlamentară lui Guma şi să fie extrădat ca să-şi plătească datoriile faţă de statul român? Vedeţi că Ghimpu procedează în cazul lui Guma ca şi în cel cu omorul din Pădurea Domnească?

Curtea Curţii din Fundul Curţii lui Plahoitniuc

Ieri vă sugeram şi demonstram că Ghimpu ştia sigur despre decizia care urma să fie pronunţată de CC. Cred că ştia de asta şi Tănase de la „Timpul”, că doar „are tata un băiat”! Văzîndu-l pe judecătorul liberal Victor Popa dînd citire hotărîrii, aveam în faţa ochilor un bătrîn neputincios, cu glasul înecat de emoţie, timorat de faptul că este nevoit să comită un prea mare păcat faţă de cele cu care era el obişnuit, un om parcă nevoit să comită o crimă pentru a-şi salva fata sau nepoata de la un viol sinistru.

Dincolo de glasul sugrumat de neputinţă al lui Popa, se intuia rînjetul de satisfacţie al lui Al. Tănase – în sfîrşit, se răzbuna pe Filat, aşa cum numai un islamist fundamentalist legalizat ştie să o facă! Omul acesta, Al. Tănase, deja se simte prea strîmtorat în acest post înalt şi de încredere al lui Plahoitniuc. El, ca şi tăicuţul său, cel cu pipi în pantaloni de la „Timpul”, se vrea în politica mare... prim-ministru, preşedinte de ţară...

Într-un acces spontan de sinceritate, Dumitru Diacov a apucat să spună: „M-a mirat foarte mult decizia Curții Constituționale! Este o decizie mai mult politică decît juridică. Îmi pare că un jurist experimentat ar trebuit să privească altfel lucrurile. Curtea a făcut comentarii politice.” Se pare că o parte din PD nu prea ştia ce pregăteşte Plahotniuc la Curtea Constituţională. Plahotniuc s-a plictisit deja de PD!

Dincolo de conotaţia politică a deciziei CC de care vorbeşte Diacov, este demn de reţinut faptul că această instituţie a jonglat cu o paletă întreagă a cadrului juridic, creând un precedent extrem de periculos. Astfel, Curtea Constituţională a ajuns în situaţia în care, anticonstituţional, atentează, blochează dreptul de a fi ales al unei persoane doar pentru că ar exista „suspiciuni”. Păi, suspiciunile pot plana asupra oricărui om din clipa în care păşeşte în public.

În cazul CC, nu mai avem deja suspiciuni, ci convingerea că este o instituţie care nu dor interpretează Constituţia, ci vrea să i se suprapună.

Dincolo de faptul că anulează prezumţia nevinovăţiei, CC îşi permite luxul de a recurge la evaluări morale, constituindu-se într-un Tribunal Suprem abilitat să emită judecăţi de valoare irevocabile.

Apropo de toate acestea! Vorbind despre cedările făcute de către Filat, recunoscute chiar şi de acesta, analistul politic Bogdan Ţîrdea notează următoarele:

Filat a cedat în fața păpușarului, numind cîțiva membrii afiliați lui Plahotniuc la CC: masonii Aurel Băeșu și Igor Dolea, Tudor Panțîru. Ultimii doi sunt prietenii lui Al. Tănase. Dolea și Panțîru au fost promovați de CSM, unde șef este Corochii, omul lui Plahotniuc. În 2011, Filat acceptă plecarea lui Tănase la CC și, culmea naivității!, numirea lui în funcția de președinte al CC, chiar dacă acesta nu întrunea nici una din condițiile necesare. De fapt, plecarea lui Tănase la CC a fost o tentativă a lui Filat de a mușamaliza un posibil scandal de scindare a partidului, care s-ar fi produs cu sprijinul păpușarului. În consecință, în Aprilie, păpușarul pune în genunchi întreaga Curte Constituțională.”

Doamne, dar cîte se mai pot adăuga despre „excesiv de morala” CC!

Plahoitniuc şi Voronin fac o echilibristică de tip bumerang

Naivitatea lui Filat este identificabilă, totuşi, cu dorinţa onestă a acestuia de a respecta întocmai normele europene favorabile integrării ţării. Plahoitniuc, mare şi cinic jucător fiind, i-a intuit această slăbiciune. Astfel, a obţinut de la PLDM absolut toate concesiile politice dorite.

Plahoitniuc a preluat proiectul sistemului electoral mixt de votare de la Filat, care-l propusese încă din 2009. PLDM a votat această „iniţiativă legislativă a lui Plahoitniuc”. Ulterior, toată lumea a constatat că intenţia oligarhului a fost să paralizeze un important segment electoral al comuniştilor. Spre propria-i imunizare în faţa vreunei tentative penale asupra sa, dar şi pentru a-şi întări capacitatea, sistemul de presiune asupra adversarilor politici, Plahoitniuc a obţinut inamovibilitate pentru Viorel Chetraru, directorul CNA. Dar cîte nu a obţinut?!

Ca să-i înţelegeţi cinismul, dar şi pericolul care-l reprezintă pentru această ţară, amintiţi-vă de teatrul de prost gust şi criminal pe care l-a jucat cînd spunea că nu are nici o problemă în a-l vota pe Filat! Era de la sine înţeles că nu va vota un Guvern pro-european deoarece Plahoitniuc se teme ca dracul de tămîe de justiţia europeană şi de Interpol!

Scrutînd cu atenţie tot ceea ce s-a întîmplat de la declanşarea acestui război politic, constatăm şi ne vom convinge că n-au existat învingători, ci învinşi, unii mai mult, alţii mai puţin.

Cine cu cine se va alia acum? Plahoitniuc cu Voronin? S-or fi despărţit, totuşi, vreodată? Dar, cunoscîndu-l pe Voronin, ne întrebăm ce tip de alianţă va accepta acesta după ce oligarhul a fugit din tabăra sa nu doar cu „casa de bani”, dar l-a pocnit şi electoral cu sistemul mixt de votare? Despre o alianţă a oligarhului cu Filat chiar că este greu de vorbit acum! Filat şi PCRM? Doar dacă-l dau pe mîna justiţiei naţionale şi internaţionale pe Plahoitniuc!

Cert este că ne îndreptăm spre alegeri anticipate. Culmea este că acest lucru nu convine nici comuniştilor, iar asta în pofida vehemenţei cu care cer asta! Nici oligarhului nu-i convin alegerile anticipate cu cele 4-5% procente cu care este acreditat în sondajele reale PD! Atunci de ce monstruoasa coaliţie PD-PCRM a votat demiterea Guvernului, ştiind că, la modul real, nici unul dintre concubinii politici aventurieri nu vor anticipate?

Asta înseamnă că Plahoitniuc are un plan de subordonare a ţării prin alte mijloace? Doar se vorbeşte că are acea armată de 600 de mercenari bine pregătiţi şi echipaţi...! Miroase cumva a dictatură militarizată? De ce ne-am îndoi? Plahoitniuc n-are absolut nici una din datele unui om care iubeşte pe cineva, care suferă uman, că are ceva sfînt... Este suficient să-l priveşti doar pentru ca să-ţi dai seama că te poate ucide într-o clipă fără nici o remuşcare!

Lovitură de stat cu „ajutorul legal” al CC. Adio, Europa!

Ceea ce s-a întîmplat Luni, echivalează cu cea mai diabolică lovitură de stat aplicată sub aparenţa unor practici juridice democratice. Începînd cu acea dată, cu rostirea gîtuită de emoţie vinovată a lui Victor Popa cînd a dat citire hotărîrii CC, putem spune „adio” parcursului şi integrării europene a R. Moldova.

Cred că aţi remarcat că au fost suficiente primele semne că, la Chişinău, se va investi Guvernul pro-european pentru ca UE să anunţe o serie de facilităţi în obţinerea vizelor în statele europene de către mai multe categorii sociale de moldoveni!

Acum CC a spus: Stop, Europa! Curtea Constituţională, prin acea hotărîre politică, le-a spus   moldovenilor că trebuie să iasă la păscut, căci datorită Curţii şi „stăpînului Plahoitniuc”, putem spune „adio” şi fondurilor europene şi asistenţei financiare de la celelalte organisme financiare internaţionale. S-a stins lumina în R. Moldova pentru un timp nedeterminat! Ţineţi minte că cel care a stins lumina în această ţară este Plahoitniuc, un om mai bogat decît întreg poporul moldovenesc!