Saptamina de lucru de 4 zile pentru europeni

Marea Britanie, Germania, Spania şi alte ţări ar trebui să adopte o săptămînă de lucru de patru zile pentru a-şi ajuta economiile să-şi revină de pe urma pandemiei de coronavirus, potrivit unui grup de politicieni de stînga şi reprezentanţi ai sindicatelor din întreaga Europă, transmite Mediafax.

O săptămînă de lucru de patru zile ar ajuta în lupta cu criza economică generată de pandemie, potrivit unei scrisori trimise lui Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, premierului spaniol Pedro Sanchez şi altor lideri.

Scrisoarea evidenţiază „oportunitatea” regîndirii modelelor de lucru, cît şi a reducerii consumului de energie, un avantaj în eforturile de combatere a crizei climatice.

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi recesiune economică. Pentru progresul civilizaţiei, a sosit momentul de a profita de această oportunitate şi a merge către săptămîna redusă de lucru”, se arată în scrisoare.

Propunerile de instituire a unei săptămîni de lucru de patru zile au suscitat interes în creştere în ultimii ani graţie unui număr redus, dar în creştere, de companii care susţin că această măsură a dus la creşterea productivităţii, dar şi la o mai bună sănătate mintală a angajaţilor.

În Marea Britanie, un studiu recent indică faptul că o săptămînă de lucru de patru zile în sectorul public ar crea pînă la o jumătate de milion de noi locuri de muncă şi ar ajuta la limitarea creşterii ratei şomajului pe următoarele luni.

Cercetătorii arată că pandemia accelerează adoptarea acestei idei, multe dintre beneficiile acestui program suprapunîndu-se teoretic cu avantajele muncii de acasă.

Totuşi, ideea este în acelaşi timp ferm respinsă de unele grupuri de business şi politicieni de centru dreapta. The Confederation of British Industry, cel mai mare grup de lobby pentru businessul britanic, argumenta în 2019 că oficializarea unei săptămîni de lucru de patru zile ar fi „un pas în direcţia greşită”. Unii economişti de centru dreapta cred că munca mai puţină ar afecta nivelurile de trai.

În Vară, sindicatul german IG Metall, cel mai mare din Germania, făcea apel pentru introducerea săptămînii de lucru de patru zile pentru salvarea a mii de locuri de muncă din sectorul auto în contextul crizei.

Însă, la scurt timp după acest apel, şeful pe relaţii cu forţa de muncă din cadrul Volkswagen declara recent că nu vede necesitatea introducerii unei săptămîni mai scurte de lucru la fabricile companiei pentru protejarea locurilor de muncă.