RUSIA SE ÎNDREAPTĂ SPRE O NOUĂ CRIZĂ

Creşterea economică încetineşte, investiţiile scad

Autor: Vlad LOGHIN

Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut în august, curent, cu doar 1,6 la sută, a anunţat Ministerul Dezvoltării Economice al acestei ţări. Altfel spus, ritmul creşterii economice în cea mai mare ţară din CSI a încetinit aproape de 2 ori faţă de perioada respectivă a anului trecut.

Situaţia creată în economie poate să bage Rusia în criză, consideră Alexei Kudrin, fost ministru al Finanţelor al Federaţiei Ruse, acum preşedinte al Comitetului Iniţiativelor Civice. Potrivit lui, încetinirea creşterii economice şi lipsa investiţiilor sînt însemne ale unei crize. Desigur, a precizat dînsul, Rusia încă nu este în criză, însă în condiţiile în care situaţia externă se va înrăutăţi, ţara se va adînci în criză. Kudrin insistă pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţară. Dar investitorii, îndeosebi cei privaţi, nu beneficiază de condiţii favorabile. Este important, mai sugerează acesta, ca economia şi mediul de afaceri să devină nişte fenomene previzibile, uşor de înţeles.

Şi experţii de peste hotarele Rusiei au remarcat că starea de lucruri în sfera investiţiilor din Rusia este una gravă, alarmantă. Nici urmă din belşugul de investiţii care s-a făcut văzut în 2011 în această ţară, constată o publicaţie periodică franceză. Însă, fără finanţări majore în sectorul privat, precum şi în cel public, nu poate fi vorba de consolidarea competitivităţii Rusiei, iar economia ei ar putea intra în declin. Din aceste perspective, se pune problema identificării unor surse de investiţii şi de folosire eficientă a acestora. Potrivit jurnaliştilor francezi, procesul investiţional în Rusia este unul defectuos. De mai multă vreme se aud voci în ţară care cer îmbunătăţirea acestuia pînă a fi atrase noi investiţii, în căz contrar, mijloacele băneşti fie că vor fi furate sau folosite contrar destinaţiei. Din păcate, se vorbeşte mult, dar nimic nu se face în acest sens.

Desigur, nivelul corupţiei în Rusia este unul dintre cel mai mare în lume, dar mai sînt şi alte state în care acest rău a luat proporţii ca, bunăoară în China, totuşi investiţiile curg gîrlă în această ţară, constituind unul dintre motoarele creşterii economice. Primul lucru pe care trebuie să-l facă ruşii, consideră experţii străini, pentru a ridica eficienţa investiţiilor, este să articuleze activitatea de investiţii ale companiilor mari cu programe de stat. Ar fi nevoie de armonizarea intereselor sectorului public şi cel privat. În concluzie, aceştia sugerează că Rusia trebuie să aleagă un nou parcurs politic, să identifice propriile resurse pentru o dezvoltare cît mai solidă.