REMEDII NATURALE PENTRU TRATAREA LIPSEI DE CALCIU DIN ORGANISM

Lipsa de calciu reprezintă scăderea concentraţiei de calciu din sînge mult sub valoarea de 9 11 mg/100 ml, apreciată drept una normală, ca urmare a hipofuncţiei glandelor paratiroide care reglează metabolismul său în organism.

Valorile de calciu din organism sînt mai crescute la bărbaţi decît la femei şi au tendinţa de scădere uşoară odată cu vîrsta sau cu unele stări patologice sau fiziologice. Manifestările lipsei de calciu sînt foarte variate, pe măsura diversităţii rolurilor jucate în organism de acest oligoelement. Bolnavul prezintă tulburări digestive, neuro psihice şi sexuale, simptome care îi afectează calitatea vieţii. În formele severe, caracteristice lipsei de calciu sînt lipotimia şi tetania, simptome ce pot pune în pericol viaţa bolnavului.

Remineralizarea organismului şi reechilibrarea sa hormonală sînt principalele obiective ale fitoterapiei în strategia de combatere a lipsei de calciu. Coada calului (Equisetum arvense) conţine 5 7% acid silicic, din care 10 20% în formă solubilă, ce o face utilă în tratamentul dezechilibrelor fosfo calcice, deoarece lipsa de siliciu precede pierderile de calciu. Pulberea obţinută prin măcinarea plantei (cîte un vîrf de cuţit), de trei patru ori/zi, se ţine sub limbă, după care se înghite cu ceai.

Lipsa calciului din organism mai poate fi tratată cu tincturi preparate din grîu, orz sau ovăz. Acestea sînt deopotrivă utile şi în spasmofilie, ca parte componentă dintr o schemă complexă de tratament care mai include ceaiuri şi produse cu microelemente.