REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (9 noiembrie 2018)

Guvernul a aprobat Proiectul Legii Bugetului pentru 2019

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019. Documentul presupune asigurarea unui echilibru între stabilitatea finanțelor publice și creșterea economică, în baza priorităților de politici publice ale guvernului pentru anul viitor. Bugetul pentru anul 2019 se va axa, în mod special, pe sectorul social - cheltuielile pentru protecția socială fiind majorate cu 2,2 miliarde de lei. Totodată, potrivit bugetului pentru anul 2019, rămîn prioritare proiectele de reparație a drumurilor publice și proiectele în domeniul învățămîntului, menite să asigure accesul la o educație de calitate. Proiectul de lege mai prevede o creștere de 9,4% a veniturilor Bugetului Public Național pînă la aproape 63,4 miliarde lei.

 

Igor Dodon participă la deschiderea Campionatului Mondial de Șah

La invitația noului președinte al Federației Mondiale de Șah, a cărui candidatura căruia a fost susținută și de R. Moldova, Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Marea Britanie, unde va participa, vinery, 9 noiembrie, la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Șah. Competiția se va desfasoara între 9 si 28 noiembrie la Londra. Igor Dodon va avea intîlniri și cu experții de la Chattam House, cel mai influent centru de cercetări politice din Marea Britanie.

 

Actele de studii din R. Moldova ar putea fi recunoscute în Italia și Belarus

R. Moldova și Italia vor recunoaște reciproc documentele emise de instituțiile de învățămînt superior. Guvernul a aprobat în acest sens semnarea Acordului privind recunoașterea actelor de studii. Acordul prevede recunoașterea și echivalarea diplomelor de licenţă și masterat, avînd drept scop intensificarea schimbului de specialiști dintre cele două state. De asemenea, semnarea documentului va crea noi oportunități pentru cetățenii ambelor state de a-și continua studiile în instituțiile de învățămînt superior din R. Moldova și Italia. Totodată executivul a aprobat inițierea negocierilor asupra Acordului moldo-belarus privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii.

 

Tîrgul de Crăciun va fi organizat și în acest an la Chișinău

Și în acest an Crăciunul va fi sărbătorit la Tîrgul de Crăciun organizat de guvern, la inițiativa premierului Pavel Filip. În perioada 15 decembrie-15 ianuarie, locuitorii țării se vor bucura de un amplu program artistic și de mai multe evenimente organizate pentru al doilea an consecutiv, la Chișinău. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul de funcționare a Tîrgului de Crăciun. Pentru organizarea Tîrgului de Crăciun au fost alocate 8 milioane de lei. Tîrgul se va desfășura pe strada 31 August, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin.

 

Salariile bugetarilor vor fi majorate

Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților. Proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost aprobat de executiv. Documentul va contribui la crearea unui sistem salarial transparent și echitabil, capabil să remunereze performanța profesională a angajaților din fiecare domeniu de activitate. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

 

335 de militari prin contract vor primi apartamente de serviciu

335 de familii ale militarilor prin contract vor primi cheile de la apartamentele de serviciu pînă la sfîrșitul acestui an. Locuințele vor fi oferite militarilor în varianta „la cheie”. Acestea sînt dotate cu utilaj sanitar, sistem de încălzire autonomă, aragaz, iar pereții în interior sînt deja finisați. Clădirea a fost ridicată în cadrul unui parteneriat public-privat cu Ministerul Apărării. Compania de construcții promite că lucrările vor fi finalizate pînă la sfîrșitul anului curent. În prezent, Ministerul Apărării are un fond de 144 locuinţe de serviciu, iar în următorii doi ani, se planifică construcția altor 600 de locuinţe pentru militari la Bălţi şi Chişinău.

 

În R. Moldova va fi interzis importul produselor ce conțin mercur

Începînd cu 1 ianuarie, 2021, în R. Moldova va fi interzis importul și comercializarea produselor ce conțin mercur, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), cu referire la prevederile legii privind ratificarea Convenţiei de la Minamata. În contextul incidentului de la o grădiniță din Chișinău, unde zilele trecute s-au spart șase termometre cu mercur, Ministerul Sănătății atenționează că mercurul este cel mai toxic element non-radioactiv de pe Pămînt și, în cazul în care este inhalat chiar în proporții mici, poate avea efecte grave asupra sănătății.

 

Drumurile din țară sînt pregătite în pentru iarnă, susțin autoritățile

Drumurile din țară sînt pregătite în proporție de 95 la sută pentru perioada de iarnă, iar mașinile și utilajele pentru deszăpezire și distribuire a materialului antiderapant sînt echipate tehnic în proporție de 75 la sută. Anunțul a fost făcut vinery, 9 noiembrie, de către şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), Sergiu Căpăţină. Potrivit sursei citate, drumurile din țară au fost reabilitate, iar autovehiculele specializate sînt supuse lucrărilor de întreținere sistematică pentru a corespunde normelor tehnice.

 

„Polipol” planifică să-și extindă afacerea în R. Moldova

Una dintre cele mai mari fabrici de mobilă din Europa planifică să-și extindă afacerea și în R. Moldova. Inițiativa a fost expusă vineri, 9 noiembrie, ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a avut o întrevedere cu reprezentații companiei germane „Polipol”. Potrivit ministerului economiei, reprezentanții companiei s-au arătat interesați în special de facilitățile Zonelor Economice Libere (ZEL). „O nouă afacere înseamnă sute de locuri de muncă, aici, acasă”, a menționat Gaburici.