REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (7 decembrie)

Peste 180 de percheziții s-au desfășurat în toată țara

Peste 180 de percheziții s-au desfășurat, joi, 7 decembrie, în majoritatea raioanelor țării. În cadrul acestora oamenii legii au depistat peste 30 de grame de cocaină, 20 de grame de heroină, 50 de pastile ecstasy, dispozitive destinate consumului de droguri și marijuana în cantitate de peste cinci kg, plante uscate de cînepă pregătite pentru prelucrare. Au mai fost depistate și preluate patru arme de foc deținute ilegal.

 

Palatul de cultură al Sindicatelor va fi demolat

Actualul proprietar, Regata Imobiliare a obținut acordul Primăriei în acest sens. În locul clădirii respective se va înălța un centru comercial. Clădirea a fost cumpărată la pachet cu fosta cafenea „Guguță”, deținută de compania Finpar Invest SRL – piesă de rezistență în imperiul imobiliar al lui Vlad Plahotiuc, liderul Partidului Democrat (PD). Vînzarea Palatului de Cultură al Sindicatelor a mai fost precedată de gajări consistente, vecini demolați și tranzacții cu companii afiliate businessmanului Ilan Shor.

 

Mai mulți ataşaţi militari s-au reunit la Chişinău

Reuniunea anuală a ataşaţilor militari acreditaţi în Republica Moldova a avut joi, 7 decembrie, la Ministerul Apărării. În cadrul evenimentului, a fost abordată cooperarea externă pe dimensiunea apărării din anul curent.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării Eugen Sturza a spus că prin intermediul proiectelor şi iniţiativelor comune au fost consolidate capabilităţile militare ale Armatei Naţionale pe domenii cheie cum ar fi sistemul de învăţămînt militar, instruirea, personalul, resursele tehnico-materiale şi infrastructura.

Preşedintele Asociaţiei Ataşaţilor Militari acreditaţi în Republica Moldova, locotenent-colonelul Jeffrey Alan Muir, a apreciat disponibilitatea Ministerului Apărării de a informa diplomaţii militari despre priorităţile instituţiei pentru anul 2018, ceea ce va contribui la identificarea unor oportunităţi de consolidare a cooperării în domeniu.

Reuniunea ataşaţilor militari, organizată de Ministerul Apărării, are loc anual. În prezent, în Republica Moldova sînt acreditaţi 29 ataşaţi militari. Cinci state - România, SUA, Federaţia Rusă, Polonia şi Ucraina - au diplomaţi militari cu sediul la Chişinău, iar restul - cu sediul la Bucureşti, Kiev, Belgia şi Regatul Ţărilor de Jos.

 

Rosselhoznadzor a interzis importul a 20 tone de mere din R. Moldova

Serviciul Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar Rosselhoznadzor a interzis importul a circa 20 tone de mere din Republica Moldova, a anunțat printr-un comunicat autoritatea de supraveghere.

”În urma efectuării controlului fitosanitar de carantină în Punctul internațional vamal Krupeț din regiunea Kursk, specialiști ai Direcției Rosselhoznadzor au depistat larve ale moliei orientale (Grapholitha molesta Busck) în lotul de 19.755 tone de mere, livrate din Republica Moldova societății cu răspundere limitată ”SILT” din regiunea Moscova”, se spune în comunicat.

Rosselhoznadzor mai precizează că importul a fost interzis în corespundere cu legislația în vigoare în domeniul carantinei plantelor și în scopul de a preveni răspîndirea dăunătorilor pe teritoriul Federației Ruse.

Este al optulea lot de mere și prune interzis pe piața rusă, după ce la începutul lunii august 19,7 tone de prune moldovenești au fost oprite la punctul vamal Krupeț. În toate cazurile Serviciul fitosanitar rus a anunțat că a fost depistată molia orientală „Grapholitha molesta Busck”. În total a fost interzisă intrarea pe piața rusă a 197,6 tone de fructe.

 

Lideri transnistreni s-au întîlnit la Bruxelles cu reprezentantul permanent al Rusiei

Reprezentantul Rusiei pe lîngă structurile occidentale i-a primit în vizită la Bruxelles pe doi politicieni transnistreni, a informat joi, 7 decembrie, agenția de presă din Rusia Interfax.

Vicepreședintele așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeieva, și pretinsul ministru de externe din stînga Nistrului Vitali Ignatiev, au avut o întrevedere cu reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, la care au discutat „aspecte-cheie referitoare la procesul de reglementare transnistreană după recenta rundă de discuții în format 5+2 de la Viena și perspectivele colaborării ruso-transnistrene”.

Potrivit sursei citate, Misiunea rusă la UE a precizat că întîlnirea a avut loc la cererea transnistrenilor. Ei au mai fost primiți de reprezentantul Rusiei la NATO, Alexander Grușko

 

O bancnotă modernizată cu valoarea de cinci lei va fi pusă în circulație

Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație, începînd cu 11 decembrie 2017, o bancnotă modernizată cu valoarea de cinci lei, potrivit unei hotărîri a BNM. Conform documentului, bancnota modernizată va fi acceptată în toate tipurile de plăți fără restricții. Bancnota va fi eliberată în circulație treptat, pe măsura epuizării stocului de bancnote emise în perioada anilor 1994-2013. Totodată, bancnotele de 5 lei, emise în perioada anilor 1994-2013, vor continua să fie mijloc legal de plată în paralel cu punerea în circulație a celei modernizate. Potrivit hotărîrii BNM, bancnotele emisiunilor precedente vor fi retrase din circulație, treptat, urmare a uzării și deteriorării acestora. La fel, bancnota modernizată va avea noi elemente de siguranță.