REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (31 ianuarie 2020)

Ion Chicu a participat la Forumul „Digital Future of Global Economy”

Premierul Chicu a participat, în Alma-Ata, la Forumul „Digital Future of Global Economy”. În mesajul său, Ion Chicu a menționat intenția Guvernului R. Moldova de a digitaliza serviciile publice pentru a simplifica accesul și a elimina corupția. ”Evoluția și aplicarea elementelor de inteligență artificială, în paralel cu creșterea bazelor de date digitale, vor asista tot mai mult procesul de luare a deciziilor și îl va face mai eficient, rapid și sigur”, a spus premierul.

 

Ministrul de Externe al Ungariei va întreprinde o vizită în R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, va întreprinde pe 4 februarie o vizită în R. Moldova. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în cadrul vizitei, ministrul Afacerilor externe Aureliu Ciocoi, și oficialul ungar vor aborda modalitățile de intensificare a relațiilor moldo-ungare în diverse domenii de interes reciproc, colaborarea pe dimensiunea multilaterală, precum și subiecte ce țin de evoluțiile pe plan regional și internațional. Péter Szijjártó va avea, de asemenea, întrevederi cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, speakerul Zinaida Greceanîi, prim-ministrul Ion Chicu. În R. Moldova activează 51 de întreprinderi cu capital maghiar.

 

Un cutremur produs în România a fost resimțit și în Republica Moldova

Un cutremur s-a produs vineri, 31 ianuarie, în România și a fost resimțit și în R. Moldova. Surse de la Centrul de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei au explicat că cutremurul a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs la ora 03.26 în zona seismică Vrancea, România, la o adîncime de 121 km. În R. Moldova cutremurul a fost resimțit cu o magnitudine de aproape 4 grade.

 

Un băiat de 12 ani a ajuns la reanimare după ce a căzut sub gheaţa unui lac

Un minor de 12 ani a ajuns în după-amiaza zilei de ieri, 30 ianuarie, la reanimare după ce a fost scos de salvatori de sub gheața unui lac din sectorul Botanica al capitalei. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Daria Neceaeva, a menţionat că minorul a mers la lac împreună cu un prieten şi a decis să încerce stratul de gheaţă, însă s-a prăbuşit în apa rece. Speriat, celălalt minor a sunat la Serviciul 112.

 

UE va oferi ajutor financiar pentru renovarea obiectivelor cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului

Locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru sînt invitați să identifice obiective din patrimoniul cultural, situate în localitățile lor de baștină, care necesită conservare/renovare, și să-și prezinte părerea despre necesitatea inițiativei și impactul acesteia asupra patrimoniului cultural-istoric. Termenul preliminar pentru prezentarea cererilor de finanțare este 31 ianuarie, pentru realizarea listei scurte - 15 februarie şi pentru lansarea celei de-a doua etape - 20 februarie curent. Concursul de idei este lansat în cadrul componentei pentru conservarea/restaurarea patrimoniului cultural a Programului Uniunii Europene „Măsuri de consolidare a încrederii" (EU-CBM).

 

O grupare criminală din nordul ţării a fost destructurată de polițiști

Membrii unei grupări criminale specializată în furturi din magazinele de mărfuri electronice din nordul țării au fost reţinuţi de oamenii legii. Potrivit poliţiei, membrii grupării pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2019, au pătruns în patru magazine specializate în comercializarea telefoanelor mobile și accesoriilor din raioanele Rîșcani, Glodeni și Edineț, de unde au sustras mai multe bunuri. În prezent șase membri ai grupului sînt cercetați în stare de arest preventiv, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă închisoare de la 7 la 12 ani.

 

Suedia susține implementarea reformelor în R. Moldova

Ministrul Afacerilor externe Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Anna Lyberg, Ambasador al Suediei în R. Moldova. Oficialii au discutat subiecte de actualitate de pe agenda relațiilor moldo-suedeze, în special, aspecte ce țin de intensificarea dialogului politic, extinderea cooperării sectoriale, valorificarea plenară a proiectelor de dezvoltare implementate cu susținerea Suediei. A fost efectuat un schimb de opinii privind implementarea reformelor în domeniul justiției și evoluțiile din cadrul Parteneriatului Estic.

 

Un şef al Inspecţiei mediului din Cahul a fost reţinut de CNA

Un şef de direcţie din cadrul Inspecţiei mediului din Cahul a fost reţinut de ofiţerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ fiind suspectat de folosirea abuzivă a automobilului de serviciu şi de falsificarea unor acte. Potrivit datelor CNA, şeful de mediu l-ar fi avut complice în afacerea dubioasă pe administratorul unei reţele de staţii petroliere din Cahul. Dacă va fi găsit vinovat, funcţionarul riscă o amendă în mărime de pînă la 117500 de lei sau închisoare de la doi la şase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 5 la 10 ani.

 

Autorităţile R. Moldova au luat act de decizia OMS de a anunţa starea de urgență internațională

Ministerul sănătății al R. Moldova a luat act de decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a declara stare de urgență internațională în legătură cu răspîndirea coronaviruslui din oraşul chinez Wuhan. Într-un comunicat plasat pe pagina instituţiei, este publicată decizia Comitetului de Urgență a OMS din 30 ianuarie 2020, privind izbucnirea de coronavirus 2019-nCoV din China prin care a fost declarată la nivel mondial urgență de sănătate publică de interes internațional, dar fără restricții de deplasare și comerț.

 

Peste jumătate de kg de trotil a fost descoperit de PCCCOCS la un bărbat

Muniții și substanțe explozive, inclusiv peste jumătate de kilogram de trotil, au fost descoperite de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), la un bărbat în vîrstă de 59 de ani din Căuşeni. Potrivit PCCOCS, bărbatul a publicat un anunț pe o pagină de internet specializată, prin care propunea spre vînzare 200 grame de trotil, cartușe și alte obiecte cu destinație militară, pe care le vindea la un preț total de 150 de euro. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pînă la cinci ani de închisoare.

 

În Chișinău vor fi deschise mai multe stații de alimentare cu gaze naturale comprimate

SA Moldovagaz își va extinde rețeaua stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate (GNC) din țară. Anunţul a fost făcut de președintele SA Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei întrevederi cu primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Cei doi au convenit asupra semnării unui memorandum de înțelegere, pentru construcţia mai multor staţii în capitală, dar şi a unor staţii pe teritoriul Întreprinderii Municipale „Parcul urban de autobuze” din strada Sarmizegetusa și în apropiere de Gara auto Sud-Vest.

 

Doi poliţişti din Sîngerei au fost reţinuţi de CNA pentru corupere pasivă

Doi angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Sîngerei au fost reţinuţi în flagrant de către ofițerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ în timp ce primeau bani de la un tînăr pentru a-l scăpa de pedeapsă pentru şofat în stare de ebrietate narcotică. Potrivit datelor CNA, oamenii legii sînt bănuiţi că ar fi pretins de la denunțător suma de 6000 de lei. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pînă la 10 ani de închisoare cu amendă în mărime de pînă la 200 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 7 la 10 ani.