REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (31 decembrie 2020)

Programul Național „Drumuri Bune pentru Moldova 2020" a fost finalizat integral

Lucrările de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice locale, comunale și străzi din cadrul Programului "Drumuri Bune pentru Moldova 2020" au fost încheiate integral. Programul finanțat din bugetul de stat cu o cifră a investițiilor de 1,125 miliarde de lei s-a derulat în 33 de raioane și 2 municipii. Astfel, au fost finalizați circa 907 km de drum, dintre care au fost reparați cu îmbrăcăminte din beton asfaltic circa 299 km de drum și cu îmbracăminte rutieră din pietriș – peste 608 km de drum.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 990 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost confirmate 990 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 16 de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 143.841 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), s-au efectuat teste pentru depistarea acestor cazuri noi – 3 194, dintre care primar – 2 768 și repetat – 426. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2 910 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 245 în stare extrem de gravă (51 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Administrația municipiului Chișinău a omagiat decanii de vîrstă ai culturii moldovenești

Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău a organizat ieri o întîlnire, la final de an, cu un grup de muzicieni, regizori, scriitori artiști plastici, actori și fotografi. Viceprimarul de ramură, Angela Cutasevici, a ținut să remarce că evenimentul cu decanii de vîrstă ai culturii din Chișinău reprezintă stabilirea unei noi colaborări între părți, pentru a discuta problemele și inițiativele venite de la această breaslă, pentru a fi realizate.

 

36,5 km ai Coridorului 10 vor fi reabilitați pînă în luna martie 2022

Îmbunătățirea a 3 sectoare de drum, parte a Coridorului 10, este la etapa mobilizării antreprenorului. În cadrul unei vizite în teritoriu, conducerea Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor a monitorizat amenajarea șantierului și bazei de producere de către antreprenorul ANT INSAAT MADEN SANAYI S.S. (Turcia). În prezent, pe sectoarele cu o lungime de 36,5 km, ce traversează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi, Trifești din raionul Rezina se desfășoară lucrări topo-geodezice.

 

În ultima zi a anului care pleacă 2020, leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul, dar a slăbit față de euro

Pe parcursul unei zile, leul a cîștigat de la dolarul american mai mult de 1 ban, dar a cedat monedei unice europene aproape 3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 31 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2146 lei pentru un dolar (-1,28 bani) și 21,1266 lei pentru un euro (+2,73 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,2274 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,0993 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 31 decembrie, constituie: 0,6075 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3340 lei pentru 1 leu românesc și 0,2312 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Șeful Serviciului Protecție și Pază de Stat a fost revocat din funcție

Șeful Serviciului Protecție și Pază de Stat, Iaroslav Martin, a fost revocat din funcție de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul unei emisiuni televizate, ea a menționat că la moment este în derulare o anchetă. Iaroslav Martin a fost numit în funcția de șef Serviciului Protecție și Pază de Stat în 2019. În 2019 Serviciul de Protecție și Pază de Stat a trecut din subordinea Guvernului în subordinea Președintelui Republicii Moldova, printr-o decizie a Legislativului.

 

Peste 500 de pompieri și salvatori vor asigura securitatea antiincendiară în zilele de sărbătoare

Peste 500 de salvatori și pompieri cu 150 unități de tehnică vor asigura securitatea antiincendiară în zile de sărbătoare. În noaptea dintre ani angajații IGSU vor fi la datorie pentru a preveni situațiile de risc și a interveni în caz de incendii și alte situații excepționale. Pentru asigurarea securității în subdiviziunile IGSU vor activa ofițeri și subofițeri în regim de 24 de ore, care vor avea misiunea de a interveni la apelurile cetățenilor în caz de riscuri.

 

O nouă subterană din capitală a fost reparată

Lucrările de reabilitare a subteranei din bulevardul Dacia 18/1, intersecție cu strada Teilor, sectorul Botanica, au fost finalizate. Pentru a se asigura de calitatea lucrului efectuat, primarul general, Ion Ceban a inspectat obiectivul. Edilul s-a arătat mulțumit de starea obiectivului după reparație. „ Ne bucurăm că în aceste proiecte sîntem susținuți de agenții economici din capitală. În acest an ne-am propus să începem lucrările de reparație în 5 subterane, dar sînt mai multe. La anul vor fi și mai multe”, a menționat Ion Ceban.