REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (27 noiembrie 2020)

Medicii veterinari de liberă practică vor avea mai multe facilități

Un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică a fost aprobat de către Parlament în ambele lecturi. Documentul prevede modificări la un șir de documente și urmărește îmbunătățirea implementării Programului acțiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om şi de protecție a mediului. Totodată, proiectul prevede acordarea unor facilități tinerilor specialiști medici veterinari.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1691 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3927 de teste, fiind confirmate 1691 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, dintre care șapte de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 102 894 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 109 sînt lucrători medicali: medici-33, asistenți medicali-55, personal auxiliar-21. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3499 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 253 în stare extrem de gravă (52 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

O expoziție inedită este prezentată la evenimentul online dedicat leului moldovenesc

Banca Națională a Moldovei (BNM) organizează la 27 noiembrie, un eveniment online, cu prilejul celor 27 de ani de la introducerea monedei naționale – leul moldovenesc. Evenimentul va începe prin platforma ZOOM, și este deschis tuturor doritorilor de a afla curiozități despre bani: istoria și elementele de siguranță ale monedei naționale, rolul acesteia în economie, dar și despre plățile fără numerar în viața de zi cu zi. În plus, vor fi prezentate monedele comemorative și jubiliare.

 

În raionul Criuleni au fost finalizate lucrările Programului "Drumuri Bune pentru Moldova 2020"

Lucrările din cadrul Programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” în raionul Criuleni au fost finalizate integral. În raion au fost încheiate lucrările de reparație și întreținere periodică a 29 de sectoare de drum. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), cetățenii vor beneficia de 25 de sectoare de drum cu îmbrăcăminte din beton asfaltic și patru sectoare de drum cu îmbrăcăminte rutieră din pietriș. Lucrările de reparație au costat peste 25 de milioane de lei.

 

Pe strada 31 august din capitală va fi înlocuit iluminatul public și vor fi construite piste pentru cicliști

Pe strada 31 august 1989 din municipiul Chișinău va fi înlocuit în totalitate iluminatul public, vor fi plantați încă 130 de copaci și vor fi construite piste pentru biciclete. Co-proiectantul „Coridorului Verde”, Andrei Vatamaniuc, a prezentat comunității bicicliștilor chișinăuieni detalii tehnice referitoare la executarea proiectului de pe strada 31 august și a spus că pentru bicicliști vor fi rute pe ambele părți ale străzii, în afară de tronsonul dintre străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin.

 

Patru persoane au murit, iar peste 270 au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci

În ultimele două săptămîni, numărul intoxicațiilor cu ciuperci a crescut vertiginos, fiind înregistrate 270 de cazuri, inclusiv patru decese. Potrivit datelor prezentate de către ANSP, ultimul caz de intoxicație în masă a avut loc la 25 noiembrie curent. Un bărbat din satul Tabora, raionul Orhei, a cules ciuperci din pădure și le-a gătit la cină pentru familia lui, formată din șase persoane, dar și pentru un oaspete venit din satul vecin. Toți au avut nevoie de îngrijiri medicale. De asemenea, cazuri de intoxicare în masă au fost înregistrate în raioanele Orhei, Florești, Edineț și Criuleni.

 

Încă 93 mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în R. Moldova

Cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal, în cantitate de 93 mii de doze din lotul de 100 mii de doze, achiziționate din Federația Rusă au ajuns la Chișinău. Potrivit Ministerului sănătății, acestea vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a lucrătorilor medicali, a bolnavii cu boli cronice, angajaților din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială și copiii din Centre de plasament.

 

O comisie parlamentară specială va elabora proiectul unui Cod al sănătății

O comisie parlamentară specială va elabora proiectul Codului sănătății al R. Moldova și Strategia de dezvoltare a sectorului sănătății pentru perioada 2020-2030. O hotărîre în acest sens a fost adoptată de Legislativ. Comisia va elabora și va prezenta Parlamentului în termen de 90 de zile cele două documente. Comisia va antrena în activitatea sa specialiști din cadrul Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale, colaboratori ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițeanu” și ai Școlii de Management în Sănătate Publică, experți din țară și de peste hotare.

 

Patru terenuri intravilane din Chișinău vor beneficia de plan urbanistic zonal

Primăria Chișinău a lansat un concurs pentru elaborarea planurilor urbanistice zonale pentru patru terenuri intravilane din municipiu. Este vorba de o suprafață a teritoriilor pentru care se solicită perfectarea documentației de urbanism care variază între 100 și 650 ha și vizează următoarele spații: teritoriul cuprins în perimetrul străzilor: Petricani - Mihai Viteazul - Columna - Calea Ieșilor - șos. Balcani; teritoriul alăturat străzii Industriale, tronsonul cuprins între str. Uzinelor și str. Vadul lui Vodă; teritoriul alăturat bd. Mircea cel Bătrîn și str. Bucovinei; teritoriul cuprins în perimetrul străzilor: Albișoara - Ismail - Calea Moșilor - Mihai Viteazul.

 

În centrul şi sudul țării a fost anunţat Cod Galben de ceață

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru astăzi, în centrul şi sudul țării, Cod Galben de ceață. Potrivit meteorologilor, în raioanele centrale și de sud se va menține ceață, cu vizibilitatea de 200 metri şi mai puţin. În aceste condiții, poliția atenționează conducătorii auto să circule cu viteză redusă, să evite implicarea în manevre care se pot dovedi riscante în stare de vizibilitate scăzută şi să folosească luminile de ceață din dotarea autovehiculelor.

 

De la începutul anului, au fost înregistrate cca 11 mii de contracte de locațiune

Circa 11 mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) în zece luni ale anului 2020. Serviciul Fiscal a continuat măsurile de conformare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile. Urmare a acțiunilor întreprinse, au fost identificate 3 603 persoane fizice care dau în locațiune/chirie bunuri imobile, indică SFS. Totodată, pentru 347 de persoane fizice, care dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale, au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 178,7 mii de lei, penalități – 8,1 mii de lei și amenzi – 56,2 mii de lei.

 

Organizațiile de tineret vor beneficia de sprijin financiar din partea statului

Statul urmează să acorde organizaţiilor de tineret un sprijin financiar pentru dezvoltarea organizaţională și implementarea proiectelor orientate spre realizarea activităților acestora. Banii vor fi distribuiți în limita resurselor financiare alocate în bugetul de stat şi/sau în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale. Deputații au votat, astăzi, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la tineret. Sprijinul financiar se va realiza prin finanţare nerambursabilă, iar beneficiarii vor fi selectați în urma unui concurs public.