REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (23 octombrie 2020)

Elevii pleacă în vacanța de toamnă

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale pleacă în vacanța de toamnă, care va dura nouă zile. Astfel, astăzi este ultima zi în care elevii au mai mers la ore, aceștia urmînd să revină în sălile de clasă la începutul lunii noiembrie. Conform Structurii anului școlar 2020-2021, vacanța de toamnă începe pe 24 octombrie și va dura pînă pe 1 noiembrie. După nouă zile de vacanță, toți copiii vor ieși la lecții pe data de 2 noiembrie, afară de instituțiile de învățămînt unde vor fi amplasate birouri electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 777 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3441 de teste, fiind confirmate 777 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 69 568 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 39 sînt lucrători medicali: medici-10, asistenți medicali-21, personal auxiliar-8. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 795 – stare gravă (dintre care 42 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1342 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

 

Foști angajați ai Consulatului R. Moldova la București sînt cercetați penal pentru abuz în serviciu

Mai mulți foști angajați ai Consulatului R. Moldova la București sînt cercetați penal pentru abuz în serviciu, fiind bănuiți că ar fi perceput taxe de la cetățeni pe care nu le-ar fi introdus în registrele contabile ale misiunii. Potrivit datelor Centrului Național Anticorupție /CNA/, aceștia percepeau plățile pentru adeverințele eliberate de Consulat, care urmau a fi prezentate pentru schimbarea permiselor de conducere moldovenești în românești. Conform datelor anchetei, taxa oficială pentru eliberarea unei adeverințe este de 35 de euro, iar aceste sume nu ar fi fost reflectate în contabilitatea misiunii. Estimativ, ar fi vorba de un prejudiciu de peste 30 mii de euro.

 

UE va susţine întreprinderile din stînga Nistrului în digitalizarea afacerilor

Cincisprezece companii din stînga Nistrului își vor putea crea site-uri cu ajutorul platformei GoOnline, datorită asistenței acordate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Platforma GoOnline va oferi solicitanților un set de servicii digitale, care include crearea unei pagini web, conectarea la sistemele de livrare, branding, comunicare, design și management al rețelelor de socializare.

 

240 de scanere vor fi utilizate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

240 de scanere vor fi utilizate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, pentru a facilita procedura de înregistrare a alegătorilor în Sistemul Informațional Automatizat de Stat „ALEGERI". Utilajul a fost donat Comisiei Electorale Centrale de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scanerele pot identifica alegătorii în listele electorale în baza buletinului de identitate scanat.

 

Guvernul a procurat 2500 de calculatoare pentru elevi și pedagogi

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a recepționat 2500 de unități de tehnică de calcul, care urmează să ajungă în instituțiile de învățămînt din țară. Tehnica a fost procurată datorită alocării de către Guvernul R. Moldova a sumei de 20 milioane de lei. Repartizarea calculatoarelor se va realiza în baza unei Hotărîri de Guvern elaborată de Ministerul Educației. „Laptop-urile nu vor fi destinate pentru laboratoarele de informatică, ci pentru elevi și cadre didactice, în scopul asigurării accesului la studii atît în contextul desfășurării învățămîntului la distanță/online, cît şi în alte scopuri educaționale”, indică MECC.

 

Evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană au fost discutate în cadrul Consiliului Permanent al OSCE

În cadrul ședinței Consiliului Permanent al OSCE de ieri de la Viena, șeful Misiunii OSCE în Moldova a prezentat raportul semestrial de activitate a Misiunii, axat în mare parte pe evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană. Acțiunile unilaterale ale regimului de la Tiraspol vizînd instalarea posturilor ilegale de control de-a lungul liniei administrative, îngrădirea liberei circulații, precum şi degradarea situației drepturilor omului în regiune, au determinat o reacție critică în cadrul Consiliului Permanent al OSCE din partea Statelor Unite ale Americii, Ucrainei, Turciei, Uniunii Europene şi statelor aliniate acesteia.

 

O femeie a ajuns la spital după ce a explodat cazanul care-i încălzea casa

O femeie, în vîrstă de 37 de ani, a ajuns la spital cu mai multe traumatisme, în urma unei explozii. Incidentul s-a produs ieri, în jurul orei 14:25, într-o gospodărie din localitatea Cojușna, raionul Strășeni. Potrivit pompierilor, deflagrația s-a produs după ce femeia a decis să conecteze cazanul, care pe parcursul perioadei calde a anului nu a fost folosit. În urma exploziei au fost afectate materialele constructive a bucătăriei în care se afla cazanul.

 

A fost aprobat un regulament pentru folosirea mărcii „Moldova – un gust deosebit"

Asociația Moldova Fruct, titularul cunoscutei mărci ”Moldova – un gust deosebit”, va monitoriza mai riguros utilizarea acesteia pe piața internă și externă de către producătorii și exportatorii de fructe. Potrivit unui Regulament de utilizare a mărcii, elaborat şi aprobat cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, această marcă va putea fi folosită doar cu acordul Moldova Fruct.