REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (22 mai 2020)

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Aducerea moaștelor Sfîntului Ierarh Nicolae

Sfîntul Nicolae a trăit în secolele III şi IV, fiind episcop în Mira Lichiei. Pentru dreapta sa credinţă a fost întemniţat împreună cu alţi creştini și a fost eliberat în timpul Sfîntului Împărat Constantin cel Mare. Moaştele Sfîntului Ierarh Nicolae au fost aduse din Mira Lichiei la Bari (Italia), la 22 mai 1087, pentru a nu cădea în mîinile musulmanilor. Este vestit pentru faptele bune pe care le-a săvîrșit. Astăzi, mai multe localități din țara noastră sărbătoresc hramul, printre care și satul Sadova - satul natal al președintelui Igor Dodon.

 

Regulamentul pentru determinarea consumului final de energie regenerabilă în transporturi a fost publicat în MO

Regulamentul privind determinarea consumului final de energie din surse regenerabile în transporturi, aprobat de Guvern, a fost publicat în Monitorul Oficial (MO) de vineri, 22 mai. Scopul Regulamentului constă în „stabilirea unui mecanism transparent, clar și neechivoc, pentru determinarea consumului final de energie din surse regenerabile în transporturi, precum și a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul final de energie în transporturi”.

 

Împrumutul oferit de către BDCE pentru construcția unui penitenciar va fi majorat

Împrumutul oferit Moldovei de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru construcția unui penitenciar în țara noastră va fi majorat cu 10 milioane de euro și va constitui 49 mln de euro. Parlamentul a ratificat, joi, Amendamentul nr. 1 la Acordul-cadru de împrumut dintre R. Moldova și banca nominalizată pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău. Noua instituție penitenciară va avea o capacitate suficientă pentru a asigura respectarea standardelor internaționale în domeniul detenției.

 

Deputații vor fi testați la COVID-19

Deputații și angajații din cadrul Secretariatului Parlamentului vor fi testați pentru determinarea prezenței virusului ”COVID-19”. Decizia vine după ce un deputat a fost depistat pozitiv la coronavirus, potrivit declarației făcute joi în plenul Parlamentului de către Dumitru Diacov, președintele Fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM). La recomandarea Președintelui Legislativului, Zinaida Greceanîi, testarea deputaților urmează a fi efectuată din resursele personale ale parlamentarilor.

 

Termenul de restituire a plăților pentru pachetele turistice a fost extins

Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede extinderea, de la 14 la 540 de zile, a termenului de restituire a plăților pentru pachetele turistice, în cazul rezoluțiunii contractelor înainte de începerea călătoriei. Potrivit autorilor proiectului, măsura propusă va oferi agenților economici din sectorul turismului emițător, afectați de criza COVID-19, posibilitatea de restituire a plăților pentru clienții care au solicitat sau vor solicita acest fapt. Aceasta urmează a fi aplicată doar pentru contractele încheiate în perioada octombrie 2019 - 17 martie 2020 cînd a fost instituită starea de urgență.

 

Examenele de absolvire sînt anulate

Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățămîntul general, sesiunea 2020, sînt anulate. Deputații au votat proiectul propus de Guvern. Astfel, pentru elevii care finalizează clasa a IX-a și, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5”, cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu.

 

Legislativul a declarat vacant un mandat de deputat

Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat, care aparține Fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Mandatul a devenit vacant după ce deputatul Fracțiunii PSRM, Oleg Teterea, a depus cererea de demisie. În cererea de demisie, acesta a menționat că renunță la mandatul de deputat începînd cu data de 12 mai curent.

 

Patru șoferi au rămas fără permis în urma unei razii a poliției

Noaptea trecută a fost desfășurată o misiune specială în capitală, pentru identificarea și capturarea vitezomanilor. Colaboratorii Inspectoratului Național de Securitate Publică au desfășurat o acțiune de documentare cu agenți civili și mașini capcană, reușind să-i surprindă pe infractori chiar la locul faptei. Astfel, după razia de noaptea trecută, patru șoferi au rămas fără permisele de conducere, o mașină a fost ridicată și dus în parcarea Poliției, iar alte două autoturisme au rămas fără numerele de înmatriculare.

 

Un procuror din Cahul riscă pînă la 7 ani de închisoare pentru reținerea ilegală a unei persoane nevinovate

Procurorul General a dispus, prin ordonanță, începerea urmăririi penale în privința unui procuror din cadrul Procuraturii raionului Cahul, bănuit de reținerea ilegală și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. În cadrul investigațiilor au fost confirmate acțiunile abuzive ale procurorului, pe acest caz fiind pornită o urmărire penală. Pentru aceste infracțiuni, norma penală prevede pînă la 7 ani de închisoare.

 

Alți peste 1800 de cetățeni au revenit în țară, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 751 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 1 872 traversări persoane, dintre care 1 230 treceri la frontiera moldo-română și 642 treceri la frontiera cu Ucraina. Potrivit Poliției de Frontieră, în punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 3 751 persoane și completate 1 872 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Selecționata Moldovei de fotbal ar putea juca 3 meciuri oficiale în septembrie

„Potrivit ultimei informații de la UEFA este posibil să jucăm 3 meciuri oficiale în septembrie. Pentru noi asta înseamnă că vom juca meciul de acasă cu Kosovo în altă țară, din cauza problemelor diplomatice dintre țările noastre. După aceasta avem meciuri în Slovenia și Grecia”, a anunțat selecționerul Naționalei Moldovei de fotbal, Engin Firat. „Trei meciuri în deplasare timp de 7-8 zile! Este un program infernal”, a mai spus Firat.

 

Mai multe iarmaroace vor fi deschise în capitală

În perioada 18 mai - 30 noiembrie 2020, în sectoarele Capitalei vor fi organizate iarmaroace pentru comercializarea produselor agroalimentare. O dispoziție în acest sens, a fost semnată de primarul geneal, Ion Ceban. Astfel, preturile de sector vor stabili locațiile unde producătorii agricoli din oraşele şi satele din componenţa municipiului Chişinău îşi vor putea comercializa producţia, cu respectarea măsurilor de prevenire și diminuare a răspîndirii virisului COVID-19.

 

Jumătate din pacienții infectați cu COVID-19 au fost vindecați

Circa 50 la sută din numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus s-au vindecat. Autoritățile anunță că numărul cazurilor de infectare a crescut în ultima săptămînă cu 18% și au îndemnat cetățenii să respecte recomandările epidemiologilor și să evite ieșirile care nu sînt strict necesare. Potrivit datelor prezentate vineri, 22 mai de către conducerea Ministerului sănătății pînă în prezent au fost înregistrate 6704 de cazuri de infectare cu COVID-19, iar peste 3000 de pacienți au fost deja vindecați.

 

ANOFM a luat la evidență peste 30 mii de persoane fără un loc de muncă

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/ informează că, la data de 21 mai, la evidența ANOFM erau 31478 de persoane fără un loc de muncă. Conform bazei de date a Agenției, din numărul de 31478 de persoane aflate la evidența subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, 48% o constituie femeile. În perioada 01.04.2020-21.05.2020 au fost înregistrate cu statut de șomer 13712 persoane. Cei mai mulți șomeri au fost înregistrați în Chișinău, Bălți, Ocnița, Drochia, Ungheni, UTA Găgăuzia, Fălești.

 

Judecătorii au emis un mandat de arest pe numele lui Vladimir Plahotniuc

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis astăzi un mandat de arest pentru un termen de 30 de zile pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Instanța a admis astfel un demers al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Anterior, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Ion Caracuian, a declarat că după aprobarea mandatului de arest, procurorii ar putea cere din nou ca Vladimir Plahotniuc să fie anunțat în căutare internațională. Cele trei capete de acuzare înaintate recent de procurori lui Vladimir Plahotniuc sînt: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvîrșite în proporții deosebit de mari.