REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (22 iunie 2018)

Curtea de Apel a menținut decizia de invalidare a alegerilor din capitală

Magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut, în seara de joi, 21 iunie, decizia primei instanțe și au declarat alegerile locale noi din capitală ca fiind ilegale și nule. În urma pronunțării deciziei, primarul ales, Andrei Năstase, a calificat hotărîrea drept una ilegală. „Magistrații au evitat să analizeze probele noastre. Vom contesta decizia judecătorilor”, a spus Năstase. Decizia Curții de Apel poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție. Motivul principal al declarării alegerilor locale noi drept ilegale au fost live-urile făcute pe o rețea de socializare de către primarul ales, Andrei Năstase, în ziua scrutinului, prin care acesta a îndemnat cetățenii să iasă la vot.

 

Reglementarea transnistreană înregistrează progrese, au afirmat reprezentanții politici

Procesul de reglementare a diferendului transnistrean înregistrează progrese și evoluează într-un mod dinamic. Declarația a fost făcut de către reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în urma unei întrevederi. Vicepremierul și reprezentantul politic al Chișinăului, Cristina Lesnic, a specificat în cadrul unei conferințe de presă, că s-a discutat despre mai multe subiecte tehnice ce vizează implementarea înțelegerilor aprobate anterior. „Totodată, am vorbit despre subiecte sociale, precum drepturile omului și îmbunătățirea vieții cetățenilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru”, a spus Lesnic. Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, a remarcat că în cadrul întrevederii s-a discutat despre proiectele de lege ce vizează înregistrarea mai multor tipuri de mijloace de transport.

 

Ambasadorul R. Moldova în Republica Populară Chineză a prezentat scrisorile de acreditare

Ambasadorul R. Moldova la Beijing, Denis Jelimalai, a prezentat scrisorile de acreditare Președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. În cadrul întrevederii, interlocutorii au avut un schimb de opinii privind relațiile moldo-chineze și posibilele căi de intensificare a acestora utilizînd în acest scop tot potențialul de colaborare, existent între cele două țări. În context, ambasadorul Jelimalai și-a exprimat angajamentul pentru a stimula cooperarea dintre cele două țări la toate nivelurile, avînd ca priorități implicarea Republicii Moldova în inițiativa de anvergură mondială ”Centura și Drumul”.

 

Judecătorii care vor avea abateri disciplinare grave vor fi eliberaţi din funcţii

Legislaţia cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor va fi modificată conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în prima lectură cu votul majorităţii deputaților. În urma modificărilor operate în legislaţie, doar abaterea disciplinară „gravă sau repetată” va constitui temei pentru eliberarea din funcţie a judecătorului. Totodată noile prevederi legale vin cu termeni clari despre faptele care pot fi calificate ca abateri disciplinare. Va fi considerată abatere disciplinară şi adoptarea unei hotărîri judecătoreşti prin care intenţionat sau din neglijenţă gravă au fost încălcate drepturile şi libertăţile persoanelor fizice sau juridice.

 

Şoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc vor fi sancţionaţi

Folosirea în trafic de către conducătorii auto a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare ar putea fi sancționată. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în prima lectură, de plenul Parlamentului. Potrivit proiectului, şoferii vor putea utiliza însă dispozitivele de tip “mîini libere” fără fir. De asemenea, excepţie fac folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigaţie GPS şi apelurile telefonice efectuate la serviciile de urgenţe.

 

Congresul SUA a înregistrat o rezoluție în susținerea Moldovei, Georgiei și Ucrainei

Statele Unite susțin integritatea teritorială și suveranitatea politică a Moldovei, Ucrainei și Georgiei, precum și reafirmă suportul pentru guvernările alese democratic și oamenii din cele trei țări, se arată într-o rezoluție înregistrată în Congresul SUA, comunică Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului. Documentul stipulează angajamentul SUA de a susține cele trei state ”pe parcursul integrării europene, asigurarea securității energetice și intensificarea cooperării comerciale”.

 

Meteorologii au emis cod galben de ploi însoțite de descărcări electrice și grindină

Meteorologii au emis cod galben de schimbare bruscă a vremii care va fi valabil pe tot teritoriul țării. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de stat în perioada 22-23 iunie vor cădea averse însoțite de descărcări electrice. Izolat ploile vor fi însoțite de grindină și intensificări ale vîntului, iar temperatura aerului ziua va scădea pînă la 15-20°C. În legătură cu această avertizare, pe unele rîuri mici și în locurile joase, hidrologii prognozează: creșterea locală a nivelului apei cu 0,2-0,5 m și formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de inundații locale. Agenții economici, în subordinea cărora se află bazine acvatice, sînt îndemnați să monitorizeze starea barajelor și a digurilor de protecție.

 

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda 12 milioane euro R. Moldova

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat acordarea unui împrumut de 12 milioane euro R. Moldova pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Astfel, urmează să fie achiziționate 168 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în bază de concurs, conform standardelor internaționale în domeniu. Pentru modernizarea parcului de autosanitare, Guvernul a alocat 51 mil. lei pentru procurarea a 69 de ambulanțe.