REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (21 februarie 2020)

Alexandr Stoianoglo a prezentat prioritățile Procuraturii Generale pentru anul curent

Consiliul Superior al Procurorilor a avizat vineri 21 februarie, prioritățile Procuraturii Generale pentru anul 2020. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului s-a aflat prezentarea priorităților Procuraturii Generale pentru anul curent. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că prioritățile Procuraturii țin de dezvoltarea capacităților instituției și eficientizarea procesului penal. Potrivit procurorului general, în 2020, activitatea instituției se va axa pe excluderea din practica procurorilor a cazurilor de încălcare a drepturilor omului, de pornire abuzivă a urmăririi penale, dar și evitarea reținerii nejustificate a persoanelor.

 

Întreprinderile de stat vor fi supuse auditului extern obligatoriu

Întreprinderile de stat și cele municipale de interes public vor fi supuse auditului extern obligatoriu, conform unor modificări la Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, aprobate de Parlament, în lectura finală. Potrivit proiectului, situațiile financiare anuale ale întreprinderilor de stat vor fi supuse auditului extern obligatoriu. Totodată, situațiile financiare anuale ale întreprinderilor municipale vor fi supuse auditului extern obligatoriu, în cazul în care acestea fac parte din categoria entităţilor mijlocii, a entităţilor mari sau a entităţilor de interes public, în corespundere cu legislaţia contabilă.

 

În ultimii cinci ani s-au creat mai multe locuri de muncă decît s-au lichidat

Agenția Națională a Forței de Muncă a prezentat nota analitică „Cererea şi oferta forței de muncă în ultimii 5 ani (2014-2018) pe activităţi economice și ocupaţii”. Studiul a fost elaborat de Observatorul pieței muncii al Agenției Naționale a Forței de Muncă (ANOFM). Conform datelor prezentate în această notă, în ultimii cinci ani s-a observat o tendință de creștere a numărului de locuri de muncă create, care depășește numărul locurilor de muncă lichidate. Cele mai multe locuri de muncă create în anul 2018 au fost în domeniile comerțului cu ridicata și amănuntul (+8267); industriei prelucrătoare (+3707); administrației publice și apărare (+1299); sănătății și asistenței sociale (+1068); construcției (+1038).

 

Cluburile de fotbal Milsami, Petrocub și Zimbru nu au primit licența națională

Organul directiv de prima instanță din cadrul Sistemului de licențiere al cluburilor de fotbal al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) a respins cererile cluburilor Milsami Orhei, Petrocub Hîncești și Zimbru Chișinău de a li se oferi licența națională pentru a participa la campionatul din anul curent. ”Aceste cluburi au datorii față de jucători. Acestea urmează să fie achitate într-un termen restrîns și imediat vor primi licențele naționale”, a declarat Secretarul general al FMF, Nicolae Cebotari. Toate cerințele de desfășurare ale campionatului au fost respectate doar de cluburile FC Sheriff Tiraspol, Speranța Nisporeni, Dinamo-Auto Tiraspol, Sfîntul Gheorghe Suruceni, Codru Lozova, FC Florești și Dacia Buiucani Chișinău.

 

Agenția pentru Protecția Consumatorilor a interzis vînzarea a cca 34 mii de jucării

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) a efectuat mai multe controale la unităţile comerciale care vînd jucării pentru copii. Ca urmare a acestora, inspectorii instituţiei au interzis comercializarea a 33 827 de jucării în sumă totală de 636 628 lei. Acţiunile APCSP au fost determinate de un şir de plîngeri parvenite de la consumatori, inclusiv în spaţiul on-line, care atestau neconformitatea unor jucării pentru copii, prezentînd pericol pentru siguranţa şi sănătatea acestora.

 

Pentru proiectele de dezvoltare regională din acest an vor fi alocaţi cca 200 mln de lei

Circa 200 milioane de lei vor fi alocați, în anul 2020, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), pentru realizarea a 25 de proiecte în patru regiuni de dezvoltare ale țării, conform deciziei Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR). Banii vor fi destinați pentru implementarea proiectelor în localitățile rurale, în special pentru aprovizionarea cu apă și sanitație a localităților - circa 74 milioane de lei; infrastructura drumurilor regionale și locale - peste 41 milioane de lei; dezvoltarea infrastructurii de afaceri - circa 51 milioane de lei; sporirea activității turistice - circa 24 milioane de lei.

 

Leul înregistrează o uşoară scădere

La sfîrşitul săptămînii de muncă, leul moldovenesc se află într-o uşoară scădere faţă de dolar şi se depreciază uşor faţă de euro.Astfel, în cursul unei zile, el a regresat în raport cu moneda americană cu mai mult de opt bani, iar în raport cu moneda unică europeană – cu aproximativ zece bani. Banca Naţională a Moldovei stabileşte pentru ziua de 21 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7719 lei pentru un dolar (+8,29 bani) şi 19,1865 lei pentru un euro (+9,75 bani), pe cînd, în ziua precedentă , rata de schimb alcătuia 17,6890 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,0890 lei pentru un euro. Cursul oficial pentru alte monede, pentru ziua de 21 februarie, constituie: 0,7293 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0068 lei pentru 1 leu românesc şi 0,2786 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Un tată și fiul acestuia au fost condamnați pentru circulație ilegală de droguri

Trei bărbați din Chișinău, cu vîrste cuprinse între 32 și 64 de ani, au fost condamnați la opt și nouă ani privațiune de libertate pentru contrabandă cu bani și circulație ilegală de droguri. Dintre aceștia, doi sînt tată și fiu, cu studii superioare, iar tatăl este fost ofițer de urmărire penală. Potrivit Procuraturii, membrii grupului criminal au trecut ilegal peste frontiera de stat aproape două milioane de lei și circa 140 kg de hașiș. Ulterior, drogurile erau transportate pentru comercializare în Rusia.

 

Premierul Ion Chicu susține că sectorul justiției se află în lista priorităților Guvernului

Prim-ministrul Ion Chicu a avut vineri, 21 februarie, o discuție cu Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția. Oficialii au făcut un schimb de opinii referitor la procesul de reformare a justiției și acțiunile care vor fi întreprinse în perioada următoare. Chicu a mulțumit oficialului pentru asistența activă și expertiza înaltă oferită Executivului R. Moldova. Consolidarea sectorului justiției se află în lista priorităților Guvernului și pe acest subiect sînt concentrate toate capacitățile specializate. Gianni Buquicchio a apreciat pozitiv dialogul constructiv al Comisiei de la Veneția cu Executivul de la Chișinău.

 

Primarul Chișinăului a prezentat raportul de o sută de zile de activitate

La o sută de zile de activitate, edilul Ion Ceban afirmă că Primăria Chișinăului nu este un loc pentru politică, ci locul în care se rezolvă problemele locuitorilor lui. Primarul a remarcat că, împreună cu echipa sa, a început să găsească soluții pentru problemele acumulate de-a lungul anilor în municipiu. Potrivit lui, din cele cinci sectoare ale municipiului Chișinău au fost evacuate 262 de gherete, , 567 de panouri publicitare, 29 de garaje, 99 de garduri, două debarale și 12 rulote care erau amplasate ilegal. Ceban a precizat că în cele o sută de zile a oprit lucrările la 14 construcții ilegale.

 

La alegerile din Hîncești va fi efectuat exit-poll

Comisia Electorală Centrală (CEC) a acceptat efectuarea în ziua de 15 martie 2020, în cadrul alegerilor parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hîncești, a unui sondaj de opinie la ieșirea din secțiile de votare (de tip exit-poll). Exercițiul urmează a fi efectuat de Asociația obștească „SPERO” și Compania „Intellect Group” SRL. De menționat că, sondajul se propune a fi realizat în 15 secții de votare din cadrul circumscripției. Comisia a acreditat 36 de persoane desemnate să efectueze sondajul de opinie şi a aprobat modelul legitimației operatorului de interviu.