REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 octombrie 2018)

Procesul penal în cazul exploziei din capitală a trecut într-o cauză penală

Procesul penal a trecut în cauză penală deschisă pe faptul exploziei din sectorul Rîșcani. Procurorii sînt la etapa investigațiilor pentru a stabili persoana sau persoanele vinovate. Chiar dacă există presupuneri în privința persoanei vinovate de explozie, nu există suficiente dovezi pentru a înainta învinuirea. Declarația a fost făcută de către șeful Procuraturii municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați. Potrivit procurorului, urmărirea penală pe acest caz se desfășoară în baza articolului 149 din Codul Penal, ”lipsirea de viață din imprudență, care se pedepsește cu închisoare de pînă la șase ani”.

 

R. Moldova a detaşat doi militari în Mali

R. Moldova a detaşat doi militari ai Armatei Naţionale în Misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali. Cei doi ofiţeri, locotenent colonel Eugen Cioran şi maior Vadim Ciuhrii din Brigada „Moldova”, au fost selectaţi, pregătiţi şi echipaţi conform cerinţelor UE. În Mali, militarii se vor afla timp de şase luni şi vor fi responsabili de instruirea reprezentanţilor structurilor de apărare şi securitate în domeniul artileriei şi medicinii. Decizia privind detaşarea militarilor Armatei Naţionale în Misiunea UE din Mali a fost luată de Guvernul R. Moldova.

 

Ministrul de externe a avut o întrevedere cu omologul său armean

Extinderea relațiilor între R. Moldova și Republica Armenia, precum și colaborarea bilaterală în cadrul diferitor organizații regionale și internaționale au fost discutate de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, cu omologul său armean, Zahrab Mnatsakanyan. În cadrul dialogului, Ulianovschi și Mnatsakanyan au trecut în revistă stadiul actual al relațiilor bilaterale, menționînd existența unui potențial nevalorificat în raporturile moldo-armene. În context, miniștrii au pledat pentru activizarea dialogului pe linia Ministerelor de Externe, intensificarea schimburilor comercial-economice, precum și demararea activității Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică.

 

FMI prognozează o creștere cu 3.8 la sută a economiei R. Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere estimările privind evoluția economiei moldovenești în anul 2018 la 3.8 la sută, potrivit raportului „World Economic Outlook”, publicat marți, 9 octombrie. În raportul din aprilie acest an se anticipa un avans al economiei de 3.5 la sută. Economia R. Moldova va înregistra o creștere de 3.8 la sută în anul 2018 și, respectiv, în 2019, prognozează FMI în ediția din luna octombrie a raportului privind perspectivele economiei mondiale. Previziunile sînt peste media pe Comunitatea Statelor Independente (CSI). Fondul Monetar anticipează pentru țările CSI o creștere economică în medie de 2.3 la sută în anul 2018 și 2.4 la sută în 2019.

 

Ponderea exporturilor moldovenești spre UE s-a apropiat de 70 la sută

Exporturile R. Moldova au atins un maxim istoric. Peste 69 % dintre mărfurile autohtone au ajuns în opt luni ale acestui an pe piața UE. Datele statistice privind comerțul exterior al R. Moldova în ianuarie-august 2018, făcute publice marți, 9 octombrie, de Biroul Național de Statistică (BNS), confirmă prognozele experților, care anticipează o creștere a ponderii UE în totalul exporturilor. Statisticile oficiale arată că, în aceeași perioadă a anului trecut, cota exporturilor spre UE în total exporturi moldovenești era de 64.1 la sută. Livrările de mărfuri din R. Moldova pe piața comunitară au crescut în opt luni 2018 cu 32.6 la sută și s-au ridicat la 1,2 miliarde de dolari SUA.

 

Judecătorii ar putea să fie aleși de popor

Președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, susține că ”moldovenii își vor recîștiga încrederea în justiție dacă judecătorii vor fi aleși de popor”. În acest sens deputații PD vor propune un proiect spre adoptare de către Parlament. Liderul PD a recunoscut marți, 9 octombrie, că „există încă percepția că justiția nu este tocmai independentă sau unele grupuri de interese ar interveni în actul justiției”. „De aceea PD a pregătit un proiect de hotărîre a Parlamentului prin care însărcinează Comisia Juridică a Parlamentului să elaboreze un proiect de modificare a Constituției care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor”, a declarat Plahotniuc. Potrivit sondajelor din ultimii ani, instanțele de judecată, alături de Parlament și Guvern, se numără printre instituțiile cu cea mai mică încredere în rîndul cetățenilor.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu ambasadorul Franței

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul Franței în R. Moldova, Pascal Le Deunff. Oficialii au discutat agenda relațiilor bilaterale, precum și subiecte cu privire la politica internă și externă a țării noastre. Interlocutorii au abordat în detalii subiectul privind participarea lui Igor Dodon la summit-ul Francofoniei, care va avea loc în perioada 11-12 octombrie, la Erevan. Șeful statului a menționat că delegația R. Moldova va participa activ la lucrările sesiunii plenare. De asemenea, Președintele țării noastre va rosti un discurs și va avea o serie de întrevederi bilaterale. Totodată, Igor Dodon și Pascal Le Deunff au discutat şi despre vizita ce urmează să fie întreprinsă la Paris de către Președintele R. Moldova.

 

Ambasadorul R. Moldova în Marele Ducat de Luxemburg a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Ambasadorul agreat al R. Moldova în Marele Ducat de Luxemburg, Lilian Darii, a prezentat copiile scrisorilor de acreditare şefului de Protocol, director al Cancelariei Ministerului Afacerilor Externe şi Europene, Beatrice Kirsch. În cadrul ceremoniei Darii și Kirsch au discutat aspecte privind dezvoltarea dialogului politic moldo-luxemburghez pe mai multe segmente precum intensificarea schimburilor comerciale, acordarea asistenţei pentru dezvoltarea potenţialului sistemului bancar moldovenesc prin programe de instruire a personalului, cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, dar şi promovarea agendei europene a R. Moldova.