REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 noiembrie 2018)

Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de conformitate

Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de conformitate cu cerințele de calitate. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat joi, 8 noiembrie, în lectură finală cu votul a 54 de deputaţi. Potrvit documentului, controlul va fi efectuat la toate etapele lanțului alimentar pînă la consumatorul final și se va aplica persoanelor fizice și juridice, excepție fiind sectorul casnic. Controalele de conformitate vor fi efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care va monitoriza și stabili un sistem de control, inclusiv prin evaluarea riscurilor.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu noul Ambasador al SUA

SUA sînt partenerul strategic al R. Moldova, iar cooperarea pe toate domeniile de interes comun trebuie în continuare dezvoltată. Afirmația a fost făcută de președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu noul Ambasador al SUA în R. Moldova, Dereck Hogan. În cadrul întrevederii, oficialii au făcut un schimb de opinii despre evoluțiile interne din R. Moldova și cele din regiune, precum și riscurile de imixiune externă în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. Speakerul a mai remarcat și intensificarea cooperării la nivel interparlamentar dintre R. Moldova şi SUA.

 

Premierul dorește camere video în secțiile de vot

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit cu membrii Comisiei Electorale Centrale pentru a discuta acțiunile, care ar mai urma să fie întreprinse de guvern pentru a asigura un proces electoral liber, corect și transparent. „Vedem că există unele îngrijorări față de viitoarele alegeri și am vrut să mă asigur că guvernul a făcut tot ce este necesar și ce mai poate face în continuare, pentru ca alegerile parlamentare să fie libere, corecte și transparente”, a spus Filip. În context, el a propus să fie examinată posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot, pentru a asigura o transparență maximă. În 2019 vor avea loc două campanii electorale naționale: pe 24 februarie - alegeri parlamentare, organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt, și după 14 iunie - alegeri locale generale.

 

Procesul de reglementare transnistreană a fost discutat la MAEIE

Evoluţiile în procesul de reglementare transnistreană şi stadiul actual de implementare a deciziilor protocolare, semnate pe parcursul ultimilor doi ani, au fost discutate de ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. În cadrul dialogului, oficialii au constatat că există suficient potenţial şi voinţă politică pentru a continua dinamica pozitivă a dialogului, lucru care va fi reflectat și în Declaraţia ministerială privind procesul de reglementare transnistreană de la reuniunea Consiliului de Miniştri de la Milano, Italia. Ministrul Tudor Ulianovschi a reiterat deschiderea autorităților moldovenești în a identifica soluţii în dosarul transnistrean.

 

Parlamentul a revotat noul Cod al serviciilor media audiovizuale

Proiectul noului Cod al serviciilor media audiovizuale al R. Moldova a fost revotat joi, 8 noiembrie, după ce a fost respins de şeful statului Igor Dodon. Documentul a fost susținut de 53 de deputați din cei prezenți la ședința plenară. Noul Cod al serviciilor media audiovizuale va fi transmis din nou Preşedintelui Republicii Moldova spre promulgare. Noul Cod prevede un șir de reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

 

Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor a fost revotată

Parlamentul, în ședința de joi, 8 noiembrie, a menținut votul exprimat anterior pentru proiectul Legii cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, care a fost transmis parlamentului pentru reexaminare de către șeful statului. Documentul stabileşte cadrul juridic şi principiile de activitate, organizarea şi funcţionarea, atribuţiile şi împuternicirile Inspectoratului General al Carabinierilor, finanţarea şi asigurarea tehnico-materială a acestuia, precum şi statutul carabinierului. De asemenea, este stipulat că, pînă la data de 31 decembrie 2020, Inspectoratul General al Carabinierilor va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar, în exclusivitate, pe bază de contract.

 

Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc” va primi o unitate radiologică auto

Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc” din capitală va primi o unitate radiologică auto pentru efectuarea, în localitățile rurale, a investigațiilor de identificare a tuberculozei sau cancerului la plămîni. Deputații au votat joi, 8 noiembrie, un proiect de lege privind scutirea de taxa pe valoarea adăugată, taxa vamală și de cea pentru efectuarea procedurilor vamale la importul autocamionului de marca MAZ oferit instituției, în urma înţelegerilor bilaterale dintre R. Moldova şi Belarus. Potrivit autorităților, mașina radiologică este necesară pentru activităţile de diagnostic medical, desfășurate în mediul rural, de echipe medicale multidisciplinare mobile.

 

Pompierii au instalat detectoare de fum în șapte localități ale țării

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI au instalat detectoare de fum în șapte localități din raioanele Dondușeni, Drochia, Criuleni și Dubăsari. Ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a menţionat că, în cadrul campaniei, pompierii au instruit peste 200 de persoane privind respectarea normelor antiincendiare în utilizarea surselor de încălzire. „Acțiunile pompierilor au avut loc în contextul continuării campaniei naționale „O casă protejată - o viață salvată”. Mai multe familii au beneficiat de detectoare de fum, care au fost instalate de salvatori în locuințe”, a spus Pușcașu. În cadrul campaniei „O casă protejată - o viață salvată” aproximativ 2800 de oameni au beneficiat de instalații de prevenire a cazurilor de intoxicații, iar peste 3000 de detectoare au fost instalate în gospodăriile din țară.