REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 august 2018)

Prețurile la carburanți, stabilite de ANRE, vor rămîne neschimbate în următoarele luni

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prelungit valabilitatea prețurilor plafon actuale la produsele petroliere. Acestea vor fi în vigoare pînă la modificarea metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care, potrivit legii, ar putea dura pînă la 3 luni. Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor constitui 19,01 lei/litru pentru benzină și 16,89 lei/litru pentru motorină.

 

O rețea de încărcătoare pentru vehiculele electrice va fi instalată în R. Moldova

În Republica Moldova va fi instalată o rețea de încărcătoare pentru vehiculele electrice. Un concept de proiect, care presupune promovarea și dezvoltarea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice, a fost aprobat în baza Memorandumului de Înțelegere, semnat între Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

Spitalul din Fălești va primi un nou aparat Röntgen

Peste 90 de mii de locuitori ai raionului Fălești vor avea acces la un aparat Röntgen digital, care va fi achiziționat pentru secţia imagistică a Spitalului raional din Fălești, din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Guvernul a găsit această soluție după ce la 22 iunie, în cadrul vizitei Cabinetului de miniștri în raionul Fălești, directorul spitalului raional i-a spus premierului Pavel Filip că aparatul care există acum este produs încă în 1978 și se defectează frecvent.

 

Șeful statului s-a întîlnit cu Ambasadorul SUA în R.Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în țara noastră, E. S. James D. Pettit. În cadrul acestuia, părțile au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care, potrivit lui, „nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat și va afecta climatul de afaceri din țara noastră”.

 

Registrul garanţiilor reale mobiliare a fost lansat în versiune nouă

Agenția Resurse Informaționale Juridice a lansat o versiune optimizată a sistemului electronic Registrul garanţiilor reale mobiliare, în care sînt consemnate bunurile mobile puse în gaj. Astfel, au fost create funcționalități noi ce permit registratorilor efectuarea unei varietăți de operațiuni. Registrul garanţiilor este un registru public în care se înregistrează gajul bunurilor mobile, precum mijloace de transport, utilaje, acțiuni, animale domestice, produse industriale și agricole.

 

Sistemul Informațional e-Parlament va fi implementat pînă la mijlocul anului 2019

Sistemul Informațional e-Parlament va fi implementat pînă la mijlocul anului 2019. Biroul permanent al Legislativului a aprobat etapele de implementare a celor 3 componente e-Parlament: circulația electronică a documentelor, e-votul și noul site al Parlamentului.

 

Unul dintre cele mai ample studii demografice la nivel internaţional va fi realizat în R. Moldova

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Svetlana Cebotari, și Reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Rita Columbia, au semnat un Acord de colaborare pentru desfășurarea Programului „Generații și Gender” în Republica Moldova în perioada 2018-2020. Acesta prevede mai multe activități de analiză și cercetare a proceselor demografice din țară, inclusiv colectarea datelor despre populație și elaborarea scenariilor de politici publice eficiente în sectorul demografic. O componentă importantă a programului ține de realizarea studiului „Generații și Gender” pe un eșantion de 10 mii de persoane, care va studia schimbările în structura familiei, relațiile dintre generații, numărul dorit de copii și barierele care influențează decizia cuplurilor de a avea sau nu copii.

 

Doi primari vor fi judecați pentru neglijență în serviciu

Primarii din două comune de la nordul țării vor fi judecați pentru neglijență în serviciu. Dosarele acestora au fost transmise instanței de judecată. Astfel, în primăvara anului 2017, primarii și-au îndeplinit necorespunzător obligațiile de serviciu, cauzînd daune mediului înconjurător, iar statului prejudicii materiale în proporții deosebit de mari, potrivit Procuraturii Anticorupție. Edilii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 pînă la 6 ani, cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.