REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 septembrie 2018)

Anul de studii a început cu o insuficienţă de peste două mii de cadre didactice

Anul de studii a început cu o insuficienţă de peste două mii de cadre didactice, cele mai multe locuri vacante fiind în învăţămîntul primar. O declarație în acest sens a făcut Angela Cutasevici, secretar de stat al Ministerului Educaţiei Culturii şi Cercetării (MECC). „Avem un deficit de 2030 de cadre didactice, cei mulți profesori nu se ajung în pedagogia preșcolara - 408 locuri vacante, sînt multe funcții vacante și de profesori de matematică”, a declarat Cutasevici. Potrivit unor decizii adoptate de autorități, salariile cadrelor didactice sînt indexate anual de la întîi septembrie cu opt procente. Pedagogii însă insistă la o majorare a salariilor de cel puțin 50 la sută.

 

Premierul a promis un spital specializat pentru veteranii de război

Premierul Pavel Filip a efectuat o vizită la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a evalua calitatea asistenței medicale spitalicești și de reabilitare oferită veteranilor de război. Prim-ministrul a vizitat mai multe secții din cadrul spitalului, săli de proceduri, discutînd cu medicii și pacienții. În urma vizitei, Filip a anunțat că, începînd cu luna octombrie curent, Spitalul Clinic al MSMPS va fi responsabil de tratamentul specializat al veteranilor de război. În cadrul spitalului, urmează a fi creat și un Consiliu Obștesc cu participarea veteranilor, pentru asigurarea transparenței în activitate și acordarea asistenței medicale necesare. În prezent, instituția are mai multe secții de tratament și de reabilitare cu o capacitate de 85 de locuri staționare.

 

11 grădinițe din Chișinău și-au sistat temporar activitatea

Unsprezece instituții de educație timpurie din capitală și-au sistat activitatea temporar. Trei dintre acestea nu pot activa din cauza lipsei bucătarilor, iar în alte 8 grădinițe continuă lucrările de reparație. Astfel, din cele circa 160 de grădinițe din municipiul Chişinău, activează doar 149, cu un contingent de 34509 de copii. În instituțiile de educație timpurie din municipiul Chișinău sînt necesari 382 de educatori, 275 de ajutori de educatori și dădace, 60 de bucătari și 41 de spălători de veselă. Pînă în prezent, doar 31 de cadre didactice au acceptat să se angajeze la grădinițe.

 

Moldova a fost iarăși condamnată la CEDO

R. Moldova a fost condamnată din nou la CEDO pentru detenție ilegală și condiții inadecvate de detenție, fiind obligată să achite reclamantului 10 000 de euro în calitate de despăgubire pentru prejudiciu moral și 1 000 de euro pentru costuri și cheltuieli. Între 28 septembrie 2011 și 4 decembrie 2014 reclamantul s-a aflat în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Potrivit reclamantului, acesta a fost deținut în condiții inadecvate de detenție. La 18 aprilie 2014 avocatul reclamantului s-a plîns Procuraturii Generale cu privire la condițiile de detenție în care se afla clientul său. Printr-o scrisoare din 15 mai 2014, Departamentul Instituțiilor Penitenciare a respins plîngerile.

 

O expoziție de desene din R. Moldova a fost deschisă la Strasbourg

Expoziția de desene „Reintegrarea țării în imaginile copiilor şi tinerilor”, care include circa 100 de lucrări ale copiilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a fost inaugurată în incinta spațiului expozițional „Lieu d’Europe” din orașul Strasbourg, comunică Biroul politici de reintegrare. Evenimentul este organizat de către Reprezentanța Permanentă a R. Moldova pe lîngă Consiliul Europei, Biroul politici de reintegrare al Cancelariei de Stat și „Lieu de l’Europe”.

 

Gaburici a solicitat condiții mai bune pentru producătorii autohtoni

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a cerut Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) să fie luate măsurile necesare pentru a facilita condițiile de export pentru producătorii autohtoni de carne de pasăre și ouă. Subiectul a fost discutat la întrevederea dintre Chiril Gaburici și Gheorghe Gaberi, director general al ANSA. Cei doi oficiali au analizat etapele pentru obținerea dreptului de a exporta carne de pasăre și ouă de categoria B în Uniunea Europeană. Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat într-un comunicat de presă că la întrevedere au fost analizate și progresele înregistrate în vederea implementării activităților aferente obținerii dreptului de export, precum și crearea premiselor necesare desfășurării Misiunii de audit.