REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 iunie 2019)

Astăzi în R. Moldova se dă startul sesiunii de Bacalaureat 2019

Astăzi se dă startul sesiunii de Bacalaureat 2019, la care vor participa circa 17000 de candidați. Cinci absolvenți vor avea de susținut doar o singură probă de examen, datorită faptului că au trei note de „10” din oficiu în baza premiilor obținute în cadrul olimpiadelor republicane și a celor internaționale la disciplinele de studiu, iar 25 de tineri vor beneficia de două note de „10” din oficiu.

 

Peste 250 ha de teren au fost afectate în urma ploilor

Peste 250 de hectare de teren din raionul Ocniţa şi mai mulţi kilometri de drum din centrul şi sudul ţării au fost afectate în urma ploilor. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a menţionat că ploaia puternică de la începutul săptămînii curente a deteriorat 0,3 km de drum local din localitatea Chiştelniţa, raionul Teleneşti, iar la Ocniţa au fost afectate 120 ha de floarea-soarelui şi 130 ha de livezi.

 

Un cetăţean român a fost condamnat pentru exploatarea sexuală a patru moldovence

Un cetăţean român a fost condamnat în R. Moldova la patru ani şi opt luni de închisoare pentru traficarea, în scop de exploatare sexuală, a patru moldovence. Potrivit Procuraturii Generale, cetăţeanul român a fost reţinut în Grecia şi extrădat pentru a fi tras la răspundere penală în țara noastră. Acesta, aflîndu-se pe teritoriul Greciei, a racolat în perioada 2015-2017 patru tinere din diferite raioane ale R. Moldova şi le-a impus să se prostitueze.

 

A fost lansată prima cursă de transport pasageri dintre Chișinău și Milano

A fost lansată prima cursă de transport pasageri dintre Chișinău și Milano, cu intrare prin orașele Padova, Vicenza și Verona, anunță ministerul economiei. Pentru început, autocarele vor porni din Chișinău joi și duminică, începînd cu ora 07.45, și respectiv 09.40, iar din Milano vor porni sîmbătă și marți. Cursele vor fi operate cu autocare de categoria Euro 5. Costul biletelor este de 70 euro.

 

A fost reținută o grupare criminală din UTA Găgăuzia

O grupare criminală, în componența a patru membri a fost documentată și destructurată, de către ofițerii de investigație ai Direcției de Poliție a mun. Chișinău și IP Buiucani de comun acord cu procurorii oficiului Buiucani ai procuraturii mun. Chișinău, pentru comiterea furturilor din locuințe în proporții deosebit de mari. Membrii grupării s-au dovedit a fi patru indivizi cu vîrstele cuprinse între 25 şi 30 ani, originari din UTA Găgăuzia. Aceștia au fost monitorizați de forțele de ordine timp de o lună.

 

A fost anunțat Cod Galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis Cod galben de ploi, vijelii şi grindină pe întreg teritoriul țării. Avertizarea a intrat în vigoare astăzi, la ora 6.00 și va fi valabil și pînă la ora 00.00. În perioada idicată se prevăd descărcări electrice, temporar averse puternice (15-50 l/m2) cu grindină și vijelie în rafale de pînă la 15-20 m/s.

 

Un accident grav s-a produs la Comrat

Patru personae au fost transportate in stare grava la spital dupa ce masinile în care se aflau s-au ciocnit violent. Victimele au fost scoase dintre fiarele automobilelor. Printre victime este si un copil. Potrivit poliției, vinovat s-ar face soferul Ford-ului care a intrat pe contrasens și s-a ciocnit violent de un automobil de model Dacia.

 

Un Forum economic al întreprinderilor moldo-italiene are loc la Chişinău

La Chișinău se desfășoară cel de-al VI-lea Forum economic al întreprinderilor italiene și mixte moldo-italiene din R. Moldova. Evenimentul este organizat de Ambasada Italiei la Chișinău în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană și Camera de Comerț Italo-Moldavă. În deschiderea forumului ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a menţionat că R. Italiană reprezintă un partener strategic pentru R. Moldova. Conform datelor statistice, Italia se situează pe locul trei în topul țărilor din Uniunea Europeană din care R. Moldova efectuează importuri.