REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 ianuarie 2018)

Tarifele la gazele naturale ar putea să fie reduse cu pînă la 20 la sută

Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat în debutul ședinței de miercuri, 31 ianuarie, a Guvernului că analizele efectuate de Ministerul Economiei arată că tarifele la gazele naturale ar putea să fie reduse cu pînă la 20 la sută.

„Tarifele se formează la început de an, cînd se iau în considerare mai mulți factori, inclusiv prețul la gaze, cursul valutar și altele. Cu începere din decembrie, am avut mai multe ședințe la Ministerul Economiei și Infrastructurii, care reprezintă statul în societatea Moldovagaz, căruia i-am solicitat o analiză a situației. Recent, aceasta a fost prezentată într-o ședință comună cu Moldovagaz”, a menționat premierul.

Potrivit lui, analiza arată că, luînd în calcul devierile negative și pozitive care s-au acumulat pe parcursul anului 2017, există premise de reducere a tarifului cu pînă la 20 la sută.

 

Moldova și Croația au semnat un protocol de colaborare

Marți, 30 ianuarie, R. Moldova și Republica Croația au semnat Protocolul adițional de modificare a Acordului moldo-croat privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Documentul a fost semnat de către ministrul Economiei Chiril Gaburici, și ambasadorul Republicii Croaţia Davor Vidiš.

Protocolul semnat include articolul cu privire la ”interesele esențiale de securitate”. Acordul moldo-croat privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor a fost semnat pe 5 decembrie 2001 și a intrat în vigoare pe 20 martie 2007.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerțului moldo-croat în ianuarie-noiembrie 2017 a înregistrat 2,7 milioane de dolari, în creștere cu 37,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016. În R. Moldova sînt înregistrate 13 întreprinderi cu capital croat în valoare de 14,2 milioane de lei.

 

Banca Națională a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2018

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2018 la 3,7%, față de 4 la sută cît anticipa în raportul asupra inflației lansat în luna noiembrie 2017. Este a treia oară în ultimele șapte luni cînd BNM reduce previziunile privind rata inflației pentru acest an.

BNM se așteaptă la o rată medie a inflației în 2019 de 4,7 la sută. ”Conform prognozei curente, rata anuală a inflației se va diminua încontinuu, de la nivelul de 7.3% înregistrat în luna decembrie 2017, pînă la aproximativ 2.5% în trimestrul IV 2018. Ulterior, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de plus/minus 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0% în trimestrul II 2019”, menționa BNM în decizia adoptată de Comitetul executiv.

 

CNA a anunțat priorităţile pentru anul 2018

Colegiul Centrului Național Anticorupție (CNA) a prezentat bilanţul activităţii instituției pentru anul trecut şi a anunțat priorităţile pentru anul 2018. Printre obiectivele pentru anul curent se numără investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt.

Potrivit datelor CNA, pe parcursul anului 2017, ofiţerii anticorupție au depistat 881 de infracţiuni. Printre instituţiile în care au fost deconspirate cele mai multe cazuri de corupţie se numără justiţia şi afacerile interne – 119, sectorul privat – 115 și administraţia publică locală – 100.

Conform deciziei Colegiului CNA, printre prioritățile instituției pentru anul curent se vor număra acţiuni menite să combată cazurile de corupţie în toate domeniile importante, cu accent pe sectoarele unde cetăţenii se lovesc frecvent de cazuri de corupţie, cum ar fi educaţia şi medicina, dar şi prin acţiuni care să identifice cazurile de fraudare a fondurilor europene.

 

R. Moldova s-a situat pe locul 33 într-un clasament internațional

R. Moldova s-a situat pe locul 33 din 115 țări în clasamentul Open Budget Index, care examinează nivelul de transparență bugetară. Țara noastră a acumulat 58 de puncte din 100 și se află la nivelul Spaniei, Ucraina, Slovaciei și Cehiei, peste media globală de 42 de puncte. În același timp, se atestă un scor mic la capitolul care se referă la implicarea cetățenilor, de numai 7 puncte din 100.

Evaluarea a fost realizată la nivel local de Centrul Analitic Expert-Grup. Republica Moldova a fost introdusă pentru prima dată în acest clasament, fiind analizate documentele bugetare pentru anii 2015, 2016 și 2017.

 

Posesorii de arme urmează să le declare la poliție pînă la 25 octombrie

Posesorii de arme, inclusiv a celor pneumatice, urmează să le declare la inspectoratele de poliție pînă la 25 octombrie anul curent. Anunțul a fost făcut miercuri, 31 ianuarie, de şeful Direcţiei generale securitate publică a Inspectoratului General de Poliţie, Marin Maxian.

Potrivit sursei citate, la 5 ianuarie 2018 au intrat în vigoare mai multe modificări privind păstrarea și utilizarea armelor și munițiilor cu destinație civilă. „Modificările au drept scop evitarea eventualelor pericole, astfel încît armele urmează a fi utilizate doar pentru apărare sau la stringentă necesitate. Conform noilor prevederi, persoanele vor fi obligate să declare și armele pneumatice. Totodată, va fi interzisă modificarea ilicită a construcției armei”, a spus Maxian.

Conform datelor statistice, în R. Moldova există peste 57 mii de persoane care dețin în total circa 70 mii de arme. Persoanele, armele cărora reprezintă un obiect al infracțiunii, riscă amenzi de pînă la 7500 de lei.

 

Peste 400 de companii au participat la Expoziţia “Fabricat în Moldova”-2018

Peste 400 de companii autohtone şi mixte au participat la cea de-a XVII-a ediţie a Expoziţiei „Fabricat în Moldova”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) în perioadă 31 ianuarie - 4 februarie, la Centrul Internaţional Expoziţional „Moldexpo”, sub patronajul Guvernului.

„Susţinînd producătorii autohtoni, ne-am propus să promovăm companiile care sînt interesate în primul rînd de calitate şi beneficiul consumatorului. Evenimentul a devenit o importantă platformă naţională pentru agenţii economici, care şi-au făcut un nume în business, precum şi pentru antreprenorii începători şi această tendinţă va fi menţinută”, a declarat la deschiderea Expoziţiei, preşedintele CCI, Sergiu Harea.

Peter Michalko, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, a menţionat că schimbul comercial şi exporturile ţării noastre spre piaţa europeană, care sînt în creştere, demonstrează că mărfurile moldoveneşti devin tot mai competitive.

Printre delegații oficiale din străinătate se numără reprezentanți din Republica Belarus, Ucraina, România, Turcia, Iran, Letonia ş.a.

 

Republica Moldova va negocia un Acord privind pensiile cu Italia

R. Moldova va începe negocierea unui proiect de Acord privind stabilirea și exportul prestațiilor de asigurări sociale cu Republica Italiană. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de miercuri, 31 ianuarie, un proiect în acest sens, a relatat Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș pentru lucrătorii migranţi din R. Moldova. Aceasta se referă la cei care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Italiană, la atingerea vîrstei de pensionare vor beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate vor fi asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale.