REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 octombrie 2019)

De Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi cei mai mulţi puieţi au fost plantaţi în raionul Leova

În Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, marcată sîmbătă, 26 octombrie, au fost plantaţi circa 32 mii de puieţi. Cel mai mult s-a sădit în raionul Leova – aproape cinci mii de puieți de talie joasă și înaltă, informează Agenţia “Moldsilva”. În prima zi a campaniei naţionale de împădurire, care va dura pînă la finele lunii noiembrie, reprezentanții autorităților publice centrale și locale, împreună cu serviciul silvic, au contribuit la crearea de culturi forestiere pe o suprafață de 48 de hectare.

 

Procuratura a aplicat sechestru pe averea fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc

Procuratura Anticorupție (PA) a anunţat miercuri, 30 octombrie, că a aplicat sechestru în valoare de 55,4 milioane de lei în cadrul dosarelor de spălare de bani în proporții deosebit de mari în care figurează cetățeanul Vladimir Plahotniuc. Potrivit PA, procurorii au pus mai multe sechestre, între care pe conturile bancare deținute de persoana fizică Vladimir Plahotniuc în BC “Victoribank” SA - ce conțin circa 15.275.000 lei, un cont la aceiaşi bancă pe care sînt plasaţi 278.090 euro şi care aparţine unei persoane terţe, alte proprietăți.

 

În școli vor fi organizate lecții speciale despre oportunitățile UE pentru tineri

Circa 330 mii de elevi din peste 1200 de școli din R. Moldova vor participa la o lecție specială despre oportunitățile educaționale și de dezvoltare pentru tineri, oferite prin diverse programe finanțate de Uniunea Europeană. Lecția este adresată elevilor care învață în clasele din ciclul gimnazial și cel liceal și este încadrată în orele de Educație civică și cele de Dezvoltare pentru societate. Pe post de suport didactic va fi utilizat un Ghid metodologic, care conține informații despre Uniunea Europeană, despre valorile și principiile ale acesteia și despre programele europene destinate tinerilor.

 

Procuratura a reținut 12.500 litri de alcool etilic

Miercuri, 30 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat reținerea unui lot de 12.500 de litri de alcool etilic, în raza raionului Ocnița – în zona de frontieră cu Ucraina, evaluat la suma de 1.500.000 lei și care urma să fie livrat prin contrabandă în Uniunea Europeană (video). Procurorii PCCOCS îi suspectează în comiterea ilegalităților imputate pe doi bărbați în vîrstă de 38 și 45 de ani din Ialoveni – șoferul autocamionului și organizatorul schemei infracționale.

 

De la 1 ianuarie 2020, controalele de stat asupra activității întreprinzătorilor vor fi planificate

De la 1 ianuarie 2020, controalele de stat asupra activității întreprinzătorilor vor fi planificate și efectuate exclusiv în Registrul de Stat al Controalelor. Subiectul a fost analizat la ședința Consiliului național pentru soluționarea disputelor, desfășurată la Guvern. Potrivit unui raport prezentat la ședință, aproape 70% din numărul controalelor de stat efectuate în anul 2018 au fost inopinate și doar 30% - planificate. Decalajul l-a nemulțumit pe Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, care a solicitat ca, pe viitor, majoritatea controalelor de stat asupra activității agenților economici să fie planificate și nu invers.

 

Tinerii care vor să inițieze o afacere agricolă sînt îndemnați să solicite subvenții în avans

Ministerul agriculturii îndeamnă tinerii care vor să inițieze o afacere în sectorul agricol să participe în cadrul Proiectului „Subvenții în avans pentru proiectele start-up”. Subvențiile în avans sînt acordate doar în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care vor desfășura pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar. Cererile de solicitare a subvenției în avans pot fi depuse de tinerii și femeile fermieri care au inițiat afaceri în domeniul agriculturii, în domenii precum stimularea investiţiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice; stimularea procurării animalelor de prăsilă și menținerii fondului genetic al acestora; stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare, stc.

 

Un nou caz suspect de rujeolă în capitală

Un copil de cinci ani din capitală este suspectat că s-ar fi îmbolnăvit de rujeolă. Cazul este cercetat de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/. Medicul epidemiolog în cadrul ANSP, Laura Ţurcan, a menţionat că minorul are un frate geamăn şi ambii frecventează grădiniţa. „Copilul este internat în spital şi beneficiază de îngrijirile medicale necesare, fiindu-i preluate probele de laborator. În prezent, medicii verifică dacă cei doi micuţi au fost sau nu vaccinaţi”, a spus Ţurcan. Ultimul caz de rujeolă a fost înregistrat în luna curentă la un copil de un an și 9 luni, nevaccinat, din satul Tîrnova, raionul Dondușeni.

 

Specialiştii atenţionează cetăţenii să nu consume ciupercile găsite în pădure

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ atenţionează populaţia să nu consume ciupercile găsite în pădure sau achiziţionate în locuri neautorizate. Avertizările vin după ce la finele lunii octombrie, 15 persoane, printre care şi un copil, au ajuns la spital cu intoxicaţii după ce au consumat ciuperci. Şeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că de la începutul anului curent, 63 de persoane, inclusiv şapte copii, s-au intoxicat cu ciuperci.

 

În Centrele de Sănătate din stînga Nistrului au ajuns primele doze de vaccin antigripal

1700 de doze de vaccin antigripal au fost livrate în Centrele de Sănătate din stînga Nistrului. Vaccinurile sînt prevăzute pentru persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire, adică lucrătorii medicali, care interacţionează cel mai des cu persoanele bolnave. Pînă la sfîrşitul lui noiembrie, vor fi livrate alte 20 de mii de doze de vaccin. Autorităţile din stînga Nistrului susţin că deocamdată nu a fost înregistrat nici un caz de gripă.

 

Peste 600 de tone de prune moldovenești au ajuns pe pieţe din Germania

Peste 600 de tone de prune au livrat în Germania, în sezonul curent, întreprinderi din Asociația “Moldova Fruct”. Prunele moldovenești au ajuns la consumatorii germani prin intermediul unei cooperative nemţeşti de marketing. Relațiile comerciale dintre producătorii moldoveni și importatorii germani au fost stabilite cu ajutorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM).

 

Meteorologii prognozează noaptea ger pînă la -3 grade Celsius

Ger pînă la trei grade prognozează pentru următoarele zile Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Astfel, de joi pînă sîmbătă, valorile termice, în medie pe ţară, vor fi determinate de maxime de 10 grade Celsius, ziua, şi minus 3 grade, noaptea. Cel mai frig va fi, cum se obişnuieşte, în regiunea de Nord. Răcirea vremii va fi compensată de cer însorit care, conform SHS, va caracteriza a doua jumătate a săptămînii curente. De duminică, 3 noiembrie, termometrele vor redeveni generoase, indicînd pînă la 20 de grade Celsius.