REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 noiembrie 2020)

Termenul limită de achitare a impozitului pe avere pentru anul 2020 este data de 28 decembrie

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a finalizat procesul de înmînare a avizelor de plată pentru contribuabilii care au obligația să achite impozitul pe avere. În acest an, ținînd cont că ziua de 25 decembrie este zi de odihnă, termenul limită pentru această plată se consideră data de 28 decembrie 2020. Impozitul pe avere se aplică asupra averii persoanelor fizice sub formă de bunuri imobiliare cu destinație locativă şi căsuțe de vacanță (cu excepția terenurilor) a căror totalitate întrunește cumulativ următoarele condiții: valoarea estimată totală constituie 1,5 milioane lei şi mai mult și suprafața totală constituie 120 m2 şi mai mult.

 

În municipiul Chișinău a crescut rata infectării cu COVID-19

În luna noiembrie, rata incidenței cu coronavirus a ajuns la 1866 de îmbolnăviri la o sută de mii de locuitori ai municipiului Chișinău, în creștere față de luna octombrie. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi, că în capitală situația pandemică este foarte gravă și există o creștere continuă a cazurilor grave și foarte grave. ”În instituțiile municipale spitalicești nu mai există locuri pentru tratamentul COVID-19. Toate cele 1042 de locuri sînt ocupate, vom active 65 de locuri la spitalul Covid de la Moldexpo”, a declarat Bucearschi.

 

Primăria Chișinău înregistrează o rată mare de participare la licitația pentru amplasarea gheretelor

Rata de participare la licitația pentru arendarea pe cinci ani a unui loc pentru amplasarea unei gherete în municipiul Chișinău este mare. Astfel, pentru 15 locuri de amplasare participă 157 de ofertanți. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că este pentru prima dată cînd se înregistrează o asemenea rată mare de participare. „Nu am date publice referitoare la modul în care au fost amplasate gheretele care au existat pînă acum în Chișinău. Este pentru prima dată cînd există transparență totală în acest proces”, a declarat Ceban.

 

Dosarele ce vizează ”furtul miliardului” vor fi examinate de două complete de judecători specializați

Dosarele ce vizează ”furtul miliardului” vor fi examinate de două complete de judecători specializați. Decizia fost luată la inițiativa Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Potrivit Procuraturii Generale, completele specializate vor examina infracțiunile economice, de corupție și cele conexe actelor de corupție - infracțiuni comise în dauna sistemului bancar al R. Moldova, inclusiv cele săvîrșite în legătură directă cu acestea. Din componența completelor vor face parte șase judecători, prevederile dispoziției fiind puse în executare începînd cu 27 noiembrie 2020.

 

Premierul moldovean va participa la ședința ONU

Premierul Ion Chicu a anunțat că va participa, în această săptămînă, la ședința ONU dedicată problemei pandemiei COVID-19. Șeful Guvernului de la Chișinău va prezenta la acest for un raport despre măsurile luate de autoritățile din Moldova și acțiunile ce vor fi implementate în perioada următoare pentru a stopa răspîndirea virusului. Ion Chicu a declarat că problemă capătă amploare pe plan global și aceeași tendință este înregistrată și în Moldova. Prim-ministrul a amintit că a analizat cu coordonatorul rezident ONU în țara noastră și cu șeful Oficiului Organizației Mondiale a Sănătăţii în Moldova acțiunile recomandate pentru a diminua evoluția numărului de cazuri de infecție cu COVID-19.

 

48 de persoane aflate în urmărire penală au fost reținute pe parcursul unei săptămîni

Ofițerii secției investigare infracțiuni și securitate publică din cadrul Inspectoratelor de Poliție din subordinea Direcției de Poliție a mun. Chișinău, continuă măsurile speciale de investigație și urmărire penală privind reținerea persoanelor aflate în urmărire penală și care se eschivează de a se prezenta la organele de drept. Astfel, în perioada 23 noiembrie – 29 noiembrie, de către polițiști au fost reținute 48 de persoane aflate în urmărire penală dintre care 37 de persoane reținute pentru comiterea diferitor genuri de infracțiuni și se eschivau de a se prezenta la organul de urmărire penală iar 11 persoane ca debitori de stat.

 

MECC: 20 de școli şi 450 de clase din ţară activează la distanţă din cauza carantinei

La data de 27 noiembrie, 20 de instituții de învățămînt general şi 450 de clase din țară activează la distanță din cauza carantinei. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 489, iar 13615 au fost plasați în regim de autoizolare, comunică Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Potrivit instituției, 550 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 583 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 126 de persoane, iar alte 211 se află în autoizolare.

 

5220 de locuințe au fost achiziționate prin intermediul Programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5220 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,62 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,31 miliarde de lei. Potrivit Ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficiari, 3601 sînt familii, iar 1619 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 836 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2085 – în cadrul programului Prima Casă 3, 589 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 7 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

Doi părinți riscă amendă după ce și-au uitat copilul în troleibuz

Doi părinți din capitală riscă amendă de pînă la 1250 de lei după ce ieri și-au uitat copilul minor în troleibuzul care circula pe ruta nr. 22. Potrivit ofițerului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, poliția a fost sesizată precum că o minoră fără supraveghere circulă in troleibuz. La fața locului s-a deplasat un echipaj al poliției, care a stabilit că fetița s-a urcat în autovehicul împreună cu tatăl și alți membri ai familiei, care erau cu un cărucior în care se afla un copil. Ulterior, aceștia au coborît, neobservînd că fetița a rămas.

 

Un liceu din Ungheni va fi eficientizat energetic cu susținerea UE

Liceul teoretic "Mihai Eminescu" din municipiul Ungheni va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Lucrările urmează să fie finalizate timp de 12 luni. Valoarea contractului de antrepriză constituie circa 47,57 milioane de lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de un an.