REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 martie 2021)

Ministerul Educației a prelungit vacanța de primăvară a elevilor pînă la 15 martie

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a decis prelungirea vacanței de primăvară în învățămîntul primar, gimnazial, și liceal pentru perioada 9-15 martie 2021. „În scopul prevenirii răspîndirii epidemiei virusului COVID-19 și asigurării securității protecției vieții și sănătății elevilor și angajaților din sistemul educațional, urmare a consultărilor efectuate cu reprezentanții autorităților publice locale, precum și la solicitarea părinților, Ministerul Educației a decis prelungirea vacanței de primăvară în învățămîntul primar, gimnazial, și liceal (5-8 martie) cu șapte zile, adică pentru perioada 9-15 martie 2021”, a explicat instituția.

 

Mai multe persoane au fost reținute pentru corupere și trafic de influență la obținerea cetățeniei române

Agenți economici, persoane fizice şi publice, notari şi intermediari din R. Moldova şi România sînt cercetați de organele de drept după ce au ajutat mai mulți moldoveni, contra unor sume de bani, să redobîndească cetățenia română. Potrivit CNA, persoanele fac parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influență, prin care mai mulți moldoveni ar fi fost ajutați să obțină diverse servicii pentru redobîndirea cetățeniei române, contra cost. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5000 de euro. Pe numele celor trei au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Raionul Ocnița, tot mai afectat de COVID: 11 localități, în zona roșie

Numărul localităților din raionul Ocnița în care a fost instituit Codul roșu de pericol pandemic a ajuns la 11, un număr mai mult decît dublu față de săptămîna trecută. Este vorba despre localitățile Lecăuți, Gîrbova, Bîrlădeni, Verejeni, Frunza, Paladea, Bîrnova, Grinăuți-Raia, Rediul Mare, Mihălășeni și Maiovca. Se întîmplă după ce săptămîna trecută în cinci sate din raion a fost instituit Cod roșu de pericol pandemic. Este vorba despre Lencăuți, Gîrbova, Bîrlădeni și Sauca. De la începutul pandemiei, în raionul Ocnița au fost confirmate 1.597 de cazuri de COVID-19 și 63 de decese.

 

Aproape 1,4 milioane de cetățeni din R. Moldova au pașapoartele expirate

Aproape 1,4 milioane de cetățeni ar urma să-și reînnoiască pașapoartele în anul 2021, motivul fiind expirarea termenului de valabilitate. Peste 366 mii de pașapoarte ale cetățenilor R. Moldova vor expira în anul curent, transmite Agenția Servicii Publice (ASP). Avînd în vedere situația pandemică, Agenția Servicii Publice vine cu recomandarea către cetățeni de a se asigura din timp să obțină pașaportul cetățeanului R. Moldova. „Cetățenii R. Moldova au dreptul să dețină concomitent două pașapoarte valabile. Cererea de eliberare a actelor de identitate poate fi depusă în orice Centru multifuncțional, indiferent de înregistrarea la domiciliu sau reședința solicitantului”, indică ASP.

 

Expoziția MOLDAGROTECH va avea loc în perioada 17-20 martie

O nouă ediție de primăvară a expoziției internaționale specializate de mașini, echipamente şi tehnologii pentru complexul agroindustrial, MOLDAGROTECH, va avea loc în perioada 17-20 martie, la Chișinău. Evenimentul se va desfășura în aer liber, pe teritoriul Centrului comercial Megapolis. La eveniment vor participa companii din R. Moldova și Ucraina, producători și distribuitori de mașini agricole, inventar și echipament pentru complexul agroindustrial, proiecte internaționale pentru dezvoltarea agriculturii din Moldova, bănci și fonduri financiare, institute de cercetare își vor prezenta ofertele.

 

Locuitorii capitalei au depus 21 de proiecte pentru dezvoltarea orașului

În cadrul ediției 2021 a Programului Buget Civil, au fost depuse 21 de proiecte, dintre care 12 de valoare mare și 9 proiecte mici. Proiectele înaintate de grupurile de inițiativă se referă la dezvoltarea infrastructurii urbane, educație, reabilitarea spațiilor publice și a scuarurilor, inovație, valorificarea patrimoniului arhitectural etc. După depunerea tuturor dosarelor, proiectele vor fi publicate pe pagina web a Primăriei „chisinau.md„, la modulul Buget Civil Chișinău.

 

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în Armata Națională începe astăzi

Armata Naţională a primit primul lot de vaccin împotriva COVID-19. Campania de imunizare în Armata Naţională începe astăzi 3 martie, anunță Ministerul Apărării al R. Moldova. Potrivit șefului Inspectoratului Militar al Ministerului Apărării, colonelul Victor Pîrțînă, cele 140 de doze de AstraZeneca au fost transmise Spitalului Clinic Militar Central din Chişinău de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) prin intermediul Direcției sănătate publică și siguranța alimentelor. Ieri, 2 martie, a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensive.

 

Numărul investițiilor în active imobile a scăzut

Întreprinderile din sectorul real al economiei au făcut în anul 2020 mai puține investiții în active imobilizante decît în anul 2019. Biroul Național de Statistică a anunțat că, în anul 2020, entitățile din sectorul real cu cinci salariați și mai mult și instituțiile bugetare au realizat investiții în active imobilizate în valoare de 27,1 miliarde de lei sau cu 2,6% mai puțin decît în anul 2019. Investițiile în imobilizări corporale în anul 2020 au însumat 26,6 miliarde de lei, marcînd o descreștere de 1,4% față de anul precedent. Investițiile în imobilizări necorporale au constituit 519,5 milioane de lei sau cu 39,9% mai puțin față de anul 2019.

 

Cercetători din Moldova și Turcia au făcut schimb de experiență în domeniul agriculturii

Cele mai bune rezultate obținute în cadrul proiectelor științifice și posibilitățile de consolidare a cooperării în domeniul agriculturii au fost examinate de cercetători științifici din R. Moldova și Turcia în cadrul unei sesiuni de informare și schimb de experiență. Potrivit lui Mihail Machidon, secretar de stat la Ministerul agriculturii, relațiile bilaterale de cooperare în domeniile agriculturii, învățămîntului agricol, dezvoltării regionale și protecției mediului s-au consolidat în timp și își propun să continue pentru a asigura durabilitate.

 

A fost lansat Centrul operativ de coordonare a procesului de vaccinare împotriva COVID-19

În incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a fost lansat Centrul operativ de coordonare a procesului de vaccinare anti-COVID-19 cu scopul monitorizării procesului de imunizare și gestionare a activității Registrului electronic de vaccinare COVID-19 (RVC19), pentru centrele de vaccinare și direcțiile CSP teritoriale ale ANSP. Echipa de medici epidemiologi și specialiști IT care activează în cadrul Centrului oferă suportul informațional personalului care asigură monitorizarea datelor privind vaccinarea anti-COVID-19 prin intermediul RVC19 și cuprinde informații calitative, operative și totalizate despre acest proces.