REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 iunie 2020)

O explozie s-a produs lîngă sediul MAI

O explozie s-a produs astăzi, 3 iunie, pe strada Armenească, lîngă sediul Ministerului Afacerilor Interne. Alina Zbancă, consilier în comunicare la MAI, a declarat că zona fost încercuită după ce carabinierii care patrulează în preajmă au obserbat o pungă. La fața locului a intervenit grupa operativă, care a efectuat o explozie controlată. Potrivit informațiilor preliminare, în pungă nu se afla un obiect explozibil, ci un ceas de perete și flori.

 

Primăria Chișinău va deschide accesul în cimitire pe 7 și 8 iunie

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a aprobat o hotărîre conform căreia cimitirele din raza municipiului vor fi deschise în zilele de 7 și 8 iunie pentru celebrarea sărbătorii Paștele Blajinilor. Potrivit regulilor stabilite de Comisie, accesul pe teritoriul cimitirelor va fi permis doar cu portul obligatoriu de măști de protecție și cu respectarea măsurilor de protecție. În același timp, este interzis consumul de produse alimentare și a băuturilor alcoolice pe teritoriul cimitirelor. De asemenea, se interzice desfășurarea comerțului ambulant stradal în teritoriul adiacent cimitirelor.

 

Șeful statului a avut o discuție telefonică cu liderul de la Tiraspol

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut miercuri, 3 iunie, o discuție telefonică cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii. În cadrul dialogului oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, au analizat anumite rezultate ale ședințelor Grupurilor de lucru pentru consolidarea încrederii. Interlocutorii au convenit să continue dialogul pentru a identifica soluții în vederea consolidării încrederii dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. În mod special, părțile au analizat situația creată în Zona de Securitate, în raioanele adiacente rîului Nistru, mai cu seamă a celei din satele raionului Dubăsari – Cocieri, Vasilievca, Molovata Nouă, Roghi, satul Copanca din Căușeni ș.a.

 

Aproape 400 de medici din R. Moldova s-au infectat cu COVID-19

Pînă astăzi, au fost confirmate 1665 de cazuri de infectare în rîndul angajaților sistemului de sănătate, printre care 396 medici și 651 asistenţi medicali. Potrivit Ministerului sănătății, pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 8548 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1008 în stînga Nistrului. Un număr de 248 de persoane infectate sînt în stare gravă, dintre care 21 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 597 sînt internați în stare de gravitate medie.

 

Șoferul camionului care a încercat să introducă ilegal în țară peste 1,5 milioane euro va ajunge pe banca acuzaților

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/ a anunțat astăzi că a trimis în judecată dosarul penal de învinuire a șoferului autocamionului care a încercat să introducă ilegal în țară, la 18 aprilie 2020, suma de peste 1,5 milioane de euro. Potrivit PCCOCS, bărbatul are 36 de ani și este domiciliat în municipiul Chișinău. Acestuia i se incriminează tentativa de contrabandă. În cazul în care va fi găsit vinovat, bărbatul riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 3 la 10 ani, inclusiv cu confiscarea bunurilor în folosul statului.

 

Circa 800 de obiecte explozive au fost lichidate de geniștii Armatei Naționale

Echipele de geniu ale Armatei Naţionale au lichidat pe parcursul lunii mai circa 800 de obiecte explozive depistate pe teritoriul țării. Șeful Serviciului geniu, Adrian Efros, a specificat că cea mai amplă misiune de deminare desfășurată în perioada respectivă a fost cea din pădurea de lîngă satul Bălțați, raionul Ialoveni, unde geniștii au descoperit pînă în prezent 770 de obiecte explozive. De la începutul anului, geniștii Armatei Naționale au lichidat 1110 de obiecte explozive în toate regiunile țării.

 

O femeie din Orhei și-a pierdut viața în urma exploziei unei butelii de gaz

Cadavrul carbonizat al unei femei în vîrstă de 56 de ani a fost descoperit de pompieri după ce au stins în dimineața curentă un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz în satul Pohrebeni, raionul Orhei. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cercetările arată că deflagrația s-a produs în urma scurgerii de gaze de la o butelie de tip propan-butan, iar în consecință a avut loc arderea. Conform IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 30 situații de risc.

 

Circulația Transportului Public, Sistată De Paștele Blajinilor

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a aprobat o serie de măsuri în legătură cu Paștele Blajinilor care va fi marcat pe 7 și 8 iunie. Astfel, autoritățile au decis ca în zilele de 06-08 iunie 2020, 14 iunie 2020, 20-21 iunie 2020 și 28 iunie 2020 să fie sistată circulația transportului public în municipiul Chișinău.

 

Un tînăr de 30 ani a fost lovit mortal de tren

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău. Natalia Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, a declarat că victima accidentului este un tînăr în vîrstă de 30 de ani. Acesta a fost lovit de trenul de pe ruta Bălți-Chișinău, iar în urma traumatismelor grave a murit pe loc pînă la venirea ambulanței.

 

Poliția a reținut patru tineri care furau catalizatoare din mașini

O grupare criminală formată din patru membri a fost documentată și destructurată de către angajații Direcției de Poliție a mun. Chișinău a IGP, în comun cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Principal și cu suportul polițiștilor BPDS Fulger a IGP, pentru comiterea furturilor de accesorii de la automobile. Membrii grupării au vîrstele cuprinse între 28 şi 31 de ani, sînt originari din nordul țării, iar anterior au fost judecați pe cazuri similare. Bănuiții sînt cercetați pentru furt în proporții, care conform legislației riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 la 12 ani.

 

Antrenorul Petru Caduc a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”

Antrenorului Emerit la box Petru Caduc i-a fost înmînat la Briceni, ”Ordinul Republicii” de președintele țării Igor Dodon. ”În sfîrșit am primit și eu ordinul la care au fost înaintate mai multe demersuri, dar de fiecare dată ceva intervenea. Și am educat doi medaliați olimpici, patru premianți la Campionatele Europene. Și a fost frumos, în prezența oamenilor care mă știu, a elevilor școlii”, a declarat Caduc.