REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 decembrie 2018)

Echipa naţională de fotbal va juca cu campioana mondială en-titre

Echipa naţională de fotbal se va întîlni în preliminariile Campionatului European 2020, conform tragerii la sorţii efectuată la Dublin (Irlanda), cu selecţionata Franţei, campioană mondială en-titre. Din grupă mai fac parte reprezentativele Turciei, Islandei, Albaniei şi Andorrei. Preliminariile Campionatului European din 2020 vor începe în luna martie a anului viitor şi se vor încheia în noiembrie.

 

În capitală a început instalarea pomului de Crăciun

În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) a început instalarea Pomului de Crăciun. Potrivit reprezentanților municipalității, au fost montați primii trei metri din carcasa bradului. Luni, 3 decembrie, va fi montată întreaga carcasa, iar marți, 4 decembrie, pomul va fi decorat. Pentru împodobirea bradului au fost cumpărate ghirlande cu o lungime de 1,5 m, pentru care municipalitatea a cheltuit 170 de mii de lei. Amintim că, anul acesta în PMAN va fi instalat un brad artificial.

 

Încă două cazuri de gripă de tip AH1N1 au fost înregistrate în capitală

Anunțul a fost făcut luni, 3 decembrie, în ședința săptămînală a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău. Potrivit informațiilor prezentate, este vorba de un copil în vîrstă de patru ani și un adolescent de 17 ani. În prezent, cei doi minori sînt internați la spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii și, respectiv, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1. Starea unuia dintre copii este gravă, iar cel de-al doilea se află în stare medie.

 

Circa 65 000 persoane cu dizabilități severe au primit în anul curent alocaţii sociale majorate

Circa 65 000 de persoane cu dizabilități severe au primit în anul curent alocaţii sociale majorate, iar peste 250 au fost încadrate în cîmpul muncii. Datele au fost făcute publice luni, 3 decembrie, cînd este marcată Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Potrivit Ministerului sănătății, în acest an Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități va fi marcată printr-un șir de evenimente precum expoziţii tematice, seminare şi mese rotunde. Evenimentele se vor încheia cu o gală la care vor fi premiate persoanele ce s-au făcut remarcate prin angajarea a cît mai multor persoane cu dizabilităţi.

 

În raioanele din stînga Nistrului situația infracțională s-a ameliorat

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele din stînga Nistrului au fost înregistrate 175 de crime și infracțiuni, comparativ cu 220 săptămîna anterioară. Potrivit miliției transnistrene, în 145 de cazuri au fost identificate persoanele bănuite. Miliția precizează că au fost înregistrate două cazuri de vătămări corporale grave, 29 de furturi (12 descoperite), 4 cazuri de comercializare a drogurilor și o estorcare de mită. În aceiași perioadă au fost reținute 16 persoane anunțate în căutare.

 

Peste 33,1 miliarde lei au fost încasate în bugetul public național

Peste 33,1 miliarde lei au fost încasate în bugetul public național în cele 11 luni ale anului curent, ceea ce reprezintă cu 13,8% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-a înregistrat o creștere de 4 miliarde lei. Conform datelor, în bugetul de stat au fost încasate 14,7 miliarde lei, cu 1,99 miliarde lei mai mult față de aceeași perioadă a anului 2017, sau o creștere de 15,6%.

 

938 credite au fost deja acordate în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă”

938 credite au fost deja acordate în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă”. Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), alte 8 cereri au fost deja acceptate și urmează să fie semnate contractele de credit, iar 38 de cereri sînt în proces de analiză. ODIMM mai informează că suma totală a garanțiilor active este de peste 221 de milioane de lei, iar suma totală a creditelor acordate de către bănci este de peste 442 de milioane de lei.