REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 ianuarie 2020)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat pentru corupere activă

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă. Informația a fost confirmată de către ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru. Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu susține că ar putea fi reținut de organele de drept la următoarea ședință a Parlamentului. Într-o declarație Sîrbu spune că acum ar putea să se întîmple orice. Potrivit sursei citate, Sîrbu urmează să fie audiat astăzi la Procuratura Anticorupție. „A fost citat pentru a fi audiat pe o cauza penală în care este bănuit de corupere activă”, a declarat Maria Vieru.

 

Trei bărbați au fost condamnați pentru deposedare de proprietăți

La solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), trei bărbați au fost condamnați la 18, 12 și, respectiv, 5 ani și 6 luni închisoare pentru deposedarea, prin escrocherie și folosirea documentelor oficiale false, a trei proprietari de imobilele din Chișinău. Inculpații sînt locuitori ai capitalei, cu vîrstele cuprinse între 27 și 42 ani, iar unul dintre aceștia a mai fost condamnat și își ispășește pedeapsa pentru altă fapte de escrocherie, începînd cu anul 2017. Suma totală a prejudiciului cauzat de către condamnați față de părțile vătămate se cifrează la peste 2 milioane de lei.

 

În ţară se menţine Cod galben de ceaţă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a extins pînă miercuri, 29 ianuarie, Codul galben de ceață, pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, ceața se va menține pe arii extinse, izolat cu vizibilitate mai mică de 200 de metri. În aceste condiţii, poliţia atenţionează conducătorii auto să circule cu viteză redusă, să evite implicarea în manevre care se pot dovedi a fi riscante în stare de vizibilitate scăzută şi să folosească luminile de ceaţă din dotarea autovehiculelor. În următoarele zile, în ţară se aşteaptă valori termice pînă la 8 grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî pînă la minus un grad.

 

Moldoveanca reținută în Dubai a fost eliberată

Moldoveanca Olga Roman, care a fost reținută în Dubai, fiind cercetată pentru spălare de bani și depoziții false în dosarul fostului premier Vlad Filat, a fost eliberată din arest preventiv și la moment este cercetată în libertate. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvînt al Procuraturii Generale, Maria Vieru. "Termenul de arest preventiv a expirat duminică", spun responsabilii de la Procuratura. Astfel, Olga Roman continuă să fie cercetată penal în libertate, avînd interdicția de a părăsi țara.

 

Doi moldoveni au fost reținuți în România pentru furt de ceasuri

Doi cetăţeni din R. Moldova au fost reţinuţi după ce anul trecut au furat ceasuri Rolex şi bijuterii dintr-un imobil din Bucureşti, în care intraseră cu chei potrivite, deşi dispozitivele de închidere erau performante. Cei doi au fost prinşi luni, 27 ianuarie, la Buzău, în timp ce se îndreptau către un punct de trecere a frontierei. Ei au fost duşi la sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale pentru audieri şi ulterior au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

 

Circa patru mii de locuințe au fost procurate prin Programul „Prima Casă”

De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” și pînă în prezent, prin intermediul acestuia au fost procurate aproape patru mii de locuințe. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de peste 1,9 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor – 990,2 milioane. Din numărul total, 556 de persoane beneficiază de compensații în cadrul Programului „Prima Casă 2”, destinat persoanelor angajate în sectorul bugetar. De comepnsații de la bugetul de stat beneficiază și cei care au mai mulți copii minori la întreținere – „Prima Casă 3” – numărul lor fiind de 1377 de persoane.

 

R. Moldova intenționează să-și sporească angajamentul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

R. Moldova se angajează să reducă necondiționat, pînă în anul 2030, emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 70% față de anul 1990. În cazul în care va primi de la comunitatea internațională asistență tehnică, financiară și sprijin tehnologic nivelul de reducere condiționat ar putea fi de pînă la 88% față de nivelul anului de referință (1990). Prevederile se conțin în Contribuția Națională Determinată (CND) actualizată a R. Moldova, elaborată în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris.

 

Doi polițiști de patrulare sînt cercetați de CAN

Doi polițiști de patrulare sînt cercetați de Centrul Național Anticorupție (CNA) şi de procurorii anticorupţie, după ce ar fi cerut mită de la doi şoferi pentru a nu-i trage la răspundere şi a nu le ridica permisele de conducere. Unul dintre poliţişti ar fi pretins 10 000 de lei, iar alt poliţist din cadrul INP ar fi cerut 500 de euro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pînă la zece ani de închisoare pentru corupere pasivă.

 

Un grup de specialiști din Sankt Petersburg va ajuta la proiectarea zonelor verzi din Chișinău

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, s-a întîlnit marți, 28 ianuarie, cu mai multe persoane din cadrul Comitetului de Construcții și Arhitectură din Sankt Petersburg. Ceban le-a spus că își propune ca într-o perioadă de 2 ani și jumătate să elaboreze documentațiile urbanistice, pentru dezvoltarea municipiului Chișinău. Astfel, edilul a convenit ca grupul de specialiști să ajute specialiștii de la Chișinău, cu privire la proiectarea zonelor verzi din capitală.

 

În R. Moldova a fost lansată Campania "Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!"

"Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!" este genericul unei campanii naţionale de prevenire a cancerului uterin. Aceasta a fost lansată la Chişinău, marţi, 28 ianuarie, şi se va desfăşura pînă la 31 martie. Campania este organizată ca răspuns la rata joasă de informare a femeilor din țara noastră privind necesitatea efectuării testului citologic (Pap-test) o dată la trei ani. Acest test, efectuat de femeile cu vîrsta cuprinsă între 25-61 ani, împreună cu vaccinarea în adolescență, asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin.