REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 februarie 2019)

În 2018 a fost înregistrată o creștere cu 70% a numărului locuințelor date în folosință

În anul 2018 au fost date în exploatare 678 de case individuale de locuit și apartamente, față de 395 în anul precedent, iar suprafața imobilelor a înregistrat o creștere semnificativă, de 55,4 la sută, arată date ale Biroului Național de Statistică, făcute publice miercuri, 27 februarie. Datele statistice arată că, în total, au fost date în folosință 1 476 case individuale de locuit cu o suprafață de 182,6 mii de metri pătrați, în creștere cu 27,7 la sută. Pe de altă parte, numărul de apartamente date în exploatare în anul 2018 a scăzut 32,6 la sută față de anul precedent, pînă la 4 532, ceea ce a dus la o scădere per total cu 17,4 la sută.

 

Taximetristul care a accidentat mortal un pieton a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Taximetristul care în toamna anului 2017, fiind drogat la volan, a accidentat mortal un pieton în capitală a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare. Acesta a mai fost privat de dreptul de a conduce mijloace de transport timp de cinci ani și obligat să achite un prejudiciu de 200 mii de lei. Tragedia s-a produs în seara zilei de 19 noiembrie 2017, pe șoseaua Muncești din capitală.

 

Un consilier European care a activat la Chișinău, a fost condamnat pentru pedofilie

Un apropiat al liderului opoziției grecești, care în 2010-2011 a fost consilier politic al vicepremierului și ministrului Economiei din R. Moldova, plătit de UE și PNUD, a fost condamnat pentru pedofilie. Este Nikos Georgiadis, în vîrstă de 55 de ani, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai liderului opoziției grecești, Kyriakos Mitsotakis. Georgiadis a fost condamnat ieri în Grecia la 28 de luni de închisoare și amendă de 20 de mii de euro, pentru abuzuri sexuale comise asupra unor copii în R. Moldova.

 

Salariul mediu lunar pe economie a crescut cu 13,2 la sută

Cîştigul salarial mediu lunar brut a fost de 6446,4 lei în anul 2018, cu 13,2 la sută mai mare în valoare nominală decît în anul precedent, iar cîștigul real, ajustat la indicele prețurilor de consum, s-a majorat cu 9,9 la sută, arată datele făcute publice miercuri, 27 februarie, de Biroul Național de Statistică (BNS). BNS precizează că, în trimestrul patru, cîștigul salarial mediu lunar a fost de 6987,5 lei, în creștere cu 14,3 la sută față de perioada similară a anului 2017. În sectorul bugetar, salariul mediu lunar a fost de 6094,8 lei, iar în sectorul economic (real) – 7337,3 lei.

 

IGP și CNPDCP au semnat un acord de colaborare

Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) au semnat, miercuri, 27 februarie, la Chișinău un acord de colaborare. Acordul în domeniul protecției datelor cu caracter personal a fost semnat de șeful IGP, Alexandru Pînzari, și directorul CNPDCP, Eduard Răducan. Acordul de colaborare prevede, în particular, desfășurarea schimbului de experiență, a instruirilor pentru personalul polițienesc și participarea la ședințe comune referitoare la protecția datelor cu caracter personal.

 

Oraşul Drochia va fi asigurat cu apă de calitate, conform unui proiect al UE

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia" se realizează conform planului stabilit. La această concluzie au ajuns membrii Comitetului director local (CDL), întruniţi în şedinţă la Primăria Drochia, care au estimat volumul de lucru efectuat în raport cu riscurile şi provocările ce apar. Membrii CDL au pus în discuție aspecte privind contribuţia pentru conectările individuale la rețelele extinse de alimentare cu apă; posibilităţi de compensare a cheltuielilor de conectare pentru categoriile defavorizate de beneficiar etc.

 

Primăria Vulcăneşti va participa la un proiect al UE de alimentare cu apă în raionul Cahul

Administrația publică a orașului Vulcănești va participa la proiectul "Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Cahul", finanţat de Uniunea Europeană. Detaliile conlucrării au fost examinate la o şedinţă comună de lucru cu participarea reprezentanților Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), Agenţiilor de Dezvoltare Regională Sud şi UTA Gagauz-Yeri şi primarului orașului Vulcănești, Victor Petrioglo.

 

Aproape 200 de instituţii de învăţămînt vor fi dotate cu echipamente moderne

A fost lansat proiectul de dotare a 183 de instituţii de învăţămînt cu echipamente moderne pentru laboratoarele de fizică, biologie şi chimie. Miercuri, 27 februarie, secretarul general de stat Igor Şarov a participat la o şedinţă de lucru cu primarii, şefii direcţiilor locale educaţie şi directorii instituţiilor de învăţămînt – primii beneficiari ai acestui proiect. Valoarea totală a proiectului este de 4 milioane 800 mii dolari SUA, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.