REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 iunie 2019)

Codul galben de caniculă a fost prelungit

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit astăzi codul galben de caniculă. Acesta va fi valabil și pentru ziua de joi, 27 iunie. Astfel, potrivit meteorologilor, pe arii extinse temperatua maximă a aerului va atinge valori de 33 – 34 grade Celsius.

 

Consiliul Suprem de Securitate a luat o serie de decizii de importanță majoră

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat astăzi o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Primul subiect de pe agenda Consiliului a fost situația în domeniul energetic al țării. Al doilea subiect discutat în cadrul Consiliului Suprem de Securitate a fost elucidarea și eliminarea tuturor schemelor de contrabandă. Totodată, CSS a dat indicații să fie examinată situația cu privire la construcția complexului sportiv ”Arena Chișinău”. În cadrul Consiliului a fost discutată și problema reexporturilor ilegale ale anumitor mărfuri, în primul rînd, cel de mere, din țările terțe în Federația Rusă prin teritoriul Republicii Moldova cu certificate de proveniență moldovenească.

 

O echipă de experți ai FMI efectuează o vizită la Chișinău

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ruben Atoyan a sosit astăzi la Chișinău. Misiunea se va afla în țara noastră pînă la 10 iulie. Pe parcursul vizitei, experții va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

 

Circa 68 la sută dintre candidați au promovat sesiunea de bază a examenului de BAC

Circa 68 la sută dintre candidați au promovat sesiunea de bază de Bacalaureat 2019, cu circa 5% mai mult decît anul trecut. Datele preliminare au fost făcute publice miercuri, 26 iunie de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Astfel, în total, au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea de bază, pînă la desfășurarea contestațiilor, 11658 de candidați, ceea ce constituie 67,92% din numărul total admiși în sesiune. Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 2371, iar 535 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9. Media 10 la examenul de bacalaureat a fost obținută, pînă în acest moment, de11 candidați.

 

Produsul intern brut a crescut cu 4,4% în primul trimestru al anului 2019

În primul trimestru al anului 2019, Produsul intern brut (PIB) al Republicii Moldova a constituit, pe serie brută, 41 mlrd 185 mln lei prețuri curente de piață, fiind în creștere - în termeni reali – cu 4,4% față de perioada similară a anului trecut. Datele au fost prezentate miercuri, 26 iunie de Biroul Național de Statistică (BNS). Cea mai mare contribuție la creșterea economică a avut-o comerțul cu ridicata și amănuntul, construcțiile, industria extractivă și cea prelucrătoare, informațiile și comunicațiile, precum și tranzacțiile imobiliare.

 

Prim-ministrul Maia Sandu va efectua vizite oficiale la București și la Bruxelles

Prim-ministrul Maia Sandu va efectua o vizită oficială la București, pe 2 iulie și la Bruxelles, pe 4 iulie. Anunțul a fost făcut de guvern după ce Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. Președintele Iohannis reiterat susținerea României pentru procesele de integrare europeană ale țării noastre.

 

Artur Gumeniuc a fost numit în funcţia de director adjunct al SIS

Fostul consilier prezidenţial Artur Gumeniuc a fost numit marţi, 25 iunie, de către parlament în funcţia de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Pentru candidatura acestuia au votat 55 deputaţi. Artur Gumeniuc a fost propus pentru acest post de noul şef de la SIS, Alexandr Esaulenco.

 

O butelie de gaz a explodat într-o casă din Mereni, Anenii Noi

O femeie în vîrstă de 77 de ani din Mereni, raionul Anenii Noi, a ajuns la spital cu arsuri pe circa 40% din suprafața corpului după ce o butelie de gaz a explodat. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, deflagraţia a avut loc în seara zilei de ieri. Circumstanţele cazului urmează a fi stabilite. Salvatorii atenţionează oamenii despre pericolul utilizării buteliilor de gaz. Aceștia îndeamnă cetăţenii să evite exploatarea instalaţiilor neautorizate pentru a evita situaţiile de risc.