REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 aprilie 2019)

Pescuitul scrumbiei de Dunăre în fluviul Nistru va fi permis pentru 37 de zile

Pescuitul scrumbiei de Dunăre în fluviul Nistru va fi permis pentru 37 de zile, în perioada prohibiţiei anuale, de la 20 aprilie pînă la 25 aprilie 2019 inclusiv şi de la 16 mai pînă la 15 iunie 2019 potrivit Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului. În perioada de la 26 aprilie pînă la 15 mai 2019 inclusiv, pescuitul scrumbiei nu va fi permis, reieşind din faptul că potrivit prognozelor instituţiilor ştiinţifice din R. Moldova, în această perioadă se aşteaptă migrarea în masă a acestei specii.

 

Patru persoane din cadrul Serviciului Stare Civilă Varnița au fost reținute pentru estorcare de bani

Patru persoane au fost reţinute în urma perchezițiilor efectuate la Serviciul Stare Civilă Varnița de Procuratura Anticorupție, în comun cu ofițerii de investigații din cadrul Serviciului de Informații și Securitate /SIS/. Potrivit datelor Procuraturii, descinderile s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale pornite pentru corupere pasivă. Mai multe persoane, printre care şi conducerea Serviciului Stare Civilă Varnița, au implementat o schemă de estorcare a mijloacelor financiare de la beneficiarii serviciilor în schimbul perfectării legale sau ilegale a actelor de stare civilă.

 

Poliția a confiscat 46.000 litri de alcool etilic în valoare de 5 milioane lei

Ofițerii Direcției Investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații au deconspirat o grupare specializată în comercializarea mărfurilor supuse acizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz şi contrabandă săvîrșite în proporții deosebit de mari. În rezultatul acțiunilor demarate, au fost depistate și ridicate 46 000 litri alcool etilic, valoarea căruia pe piață este de peste 5 000 000 lei. Dacă se va dovedi vinovăția suspecților, aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.

 

Municipalitatea demontează forțat foișoarele din pădurea-parc Rîșcani

Autoritățile municipale au început demontarea foișoarelor din pădurea-parc Rîșcani. În total, urmează să fie evacuare zece foișoare amplasate neautorizat de către un agent economic. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei capitalei, măsura are ca scop stoparea distrugerii și poluării zonelor verzi. La începutul lunii aprilie, autoritățile municipale au demontat 25 de foișoare din Parcul Valea Trandafirilor, sectorul Botanica.

 

Procurorii anticorupție au descins la ÎS ”Calea Ferată din Moldova”

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord a Centrului Național Anticorupție au descins în dimineaţa zilei de marți, 23 aprilie, la Depoul de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Anticorupţie, acțiunile se desfășoară în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de delapidare a averii străine și corupere pasivă.

 

În primul trimestru datoria publică s-a redus cu 164 de milioane de lei

În primul trimestru al acestui an, datoria publică s-a diminuat cu 164 de milioane de lei. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Ion Chicu, pentru a dezminți zvonurile despre împrumuturile masive ale Guvernului. El a mai afirmat că statul va apela la credite externe doar pentru investiţii în infrastructură, care de altfel, generează alţi bani la bugetul public. Chicu afirmă că pentru consumul curent nu va fi împrumutat niciun cent, iar salariile, pensiile şi alte prestaţii vor fi achitate la timp.

 

Un bărbat a fost condamnat la detenţie pe viaţă după ce sistematic şi-a violat fiica minoră

Un bărbat din raionul Străşeni a fost condamnat la detenţie pe viaţă, fiind recunoscut culpabil de viol şi acţiuni violente cu caracter sexual, comise în privinţa fiicei sale minore. Potrivit Procuraturii Generale, în perioada septembrie – decembrie 2018, bărbatul în vîrstă de 57 de ani şi-a abuzat sistematic fiica minoră, în vîrstă de 11 ani. Fiind audiat de procurori, făptașul nu şi-a recunoscut vina.

 

Peste 6400 de persoane au solicitat intervenția ambulanței în doar 72 de ore

În ultimele 72 de ore, 6455 de persoane au apelat la numărul unic 112 pentru a solicita asistență medicală de urgență la etapa de prespital, fiind înregistrate și 174 solicitări neîntemeiate. În perioada de referință, Serviciul AMUP a fost solicitat la 24 de accidente rutiere, în care au fost traumate 30 de persoane, 34 de intoxicații cu diferite substanțe, 15 cazuri de sindrom coronarian acut, 89 accidente vasculare cerebrale și o naștere la etapa de prespital.

 

Autoritatea Aeronautică Civilă a emis o atenționare privind utilizarea dronelor

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a emis o atenționare privind utilizarea aparatelor de zbor pilotate de la distanță (dronelor) și a accentuat că nerespectarea regulilor de exploatare a acestora poate avea urmări grave. În ultimii ani, AAC a sesizat mai multe încălcări privind utilizarea dronelor, fiind efectuate zboruri în zona zborurilor curselor aeriene comerciale, deasupra mulțimilor de oameni, obiectivelor de infrastructură, bunurilor materiale.

 

R. Moldova va implementa mai multe acțiuni pentru a combate amenințarea schimbărilor climatice

R. Moldova, alături de alte cinci țări din Parteneriatul Estic, va beneficia de susținere în eforturile de adaptare la schimbările climatice și dezvoltarea unei economii cu emisii reduse. Acest lucru va deveni posibil în cadrul proiectului regional EU4Climate, care a fost lansat marți, 23 aprilie, la Chișinău. Proiectul are un buget total de 8,8 mln euro, va fi implementat în următorii patru ani și include Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană (UE) și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

Autoritățile locale vor prezenta planurile de reabilitare a infrastructurii pentru anul 2019

Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat autorităților publice locale de nivelul II informații privind utilizarea mijloacelor fondului rutier pentru 2018 și planurile de reabilitare a infrastructurii pentru anul curent. „Este foarte important să existe o colaborare între autoritățile publice locale și cele centrale. Trebuie să dăm dovadă de muncă eficientă în echipă, pentru a crea condiții bune și o infrastructură modernă pentru cetățenii țării noastre”, a declarat ministrul economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.