REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 noiembrie 2018)

Fructele moldovenești vor fi expuse la un forum organizat în România

Producători și exportatori de fructe din R. Moldova își vor prezenta recolta de mere, prune și struguri de masă în cadrul forumului profesioniștilor „Legume-Fructe”, organizat la București, România. Producătorii și exportatorii de fructe și struguri din Moldova participă pentru a doua oară la acest eveniment. Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, 14 antreprenori din Moldova vor putea să cunoască noile tendințe privind creșterea competitivității în domeniu, analize ale pieței internaționale și regionale, comportament de cumpărare, performanțe ale diverselor canale de vînzare, direcții strategice în colaborarea furnizor – cumpărător.

 

Președintele R. Moldova vizitează Moscova și Sankt-Petersburg

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru în Federația Rusă , la Moscova și Sankt-Petersburg. Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a anunțat că, agenda de lucru a vizitei include mai multe întrevederi. „Întrevedere cu Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, precum și discursul meu la ședința în plen a Dumei de Stat a Federației Ruse. De asemenea, sînt planificate întrevederi cu reprezentanții conducerii de vîrf a Federației Ruse, inclusiv cu Dmitri Kozak, vicepremier, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu R. Moldova. Va avea loc ședința Consiliului Economic Moldo-Rus, unde vom discuta modul în care sînt realizate înțelegerile obținute la Forumul Economic Moldo-Rus, desfășurat la Chișinău.

 

600 de medici de familie au depus dosarele pentru obținerea liberei practici

600 de medici de familie au depus pînă în prezent dosarele pentru obținerea liberei practici. Ministerul sănătății a anunțat că termenul de prezentare a actelor a fost prelungit, în contextul solicitărilor din partea medicilor de familie, care pregătesc dosarele și nu au reușit în termen depunerea acestora. Medicii vor primi în gestiune un sector teritorial delimitat, care cuprinde după caz una sau mai multe localități, străzi, case sau blocuri și care are o populație ce corespunde normativului mediu recomandat de 1700 de persoane pentru o practică, cu încadrare între limita minimă de 1200 și cea maximă de 2200 de persoane.

 

Ambasadorul R. Moldova a prezentat scrisorile de acreditare la Oficiul ONU

Noul Reprezentant Permanent al R. Moldova pe lîngă Oficiul ONU și alte organizații internaționale cu sediul la Geneva, ambasadorul Oxana Domenti a prezentat scrisorile de acreditare directorului general al Oficiul ONU de la Geneva, Michael Møller. Ambasadorul a relatat despre evoluțiile privind implementarea în R. Moldova a Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, aprobată recent de Guvern. Cei doi oficiali au convenit să continue parteneriatul în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), utilizînd în acest sens platforma Laboratorului ODD bazat în Geneva.

 

FMI apreciază înalt aportul guvernatorului Cioclea

Fondul Monetar Internațional (FMI) anunță că apreciază înalt aportul guvernatorului Sergiu Cioclea la progresele atinse de Banca Națională a Moldovei, se arată într-un comunicat remis de misiunea FMI în R. Moldova. ”Apreciem înalt aportul domnului Cioclea în calitate de conducător al Băncii Naționale a Moldovei la progresele atinse și îi mulțumim pentru colaborarea excelentă pe parcursul ultimilor trei ani. Vom continua relația strînsă și constructivă cu Banca Națională a Moldovei și vom colabora cu noul guvernator în cadrul dialogului cu autoritățile moldovenești pe marginea programului economic și interacțiunii Fondului Monetar Internațional cu autoritățile din țările-membre”, se arată în comunicat.

 

Serviciul Vamal a făcut precizări privind termenul de aflare pe teritoriul țării a mașinilor cu numere străine

Termenul maxim de aflare pe teritoriul R. Moldova a mașinilor înmatriculate în străinătate constituie 180 de zile pe parcursul unui an. Șoferii care încalcă regula riscă o amendă de pînă la 4 500 de lei. Precizarea a fost făcută de Serviciul Vamal. Pe lîngă amendă, proprietarii automobilelor cu numere străine, care au depășit termenul de aflare în R. Moldova, sînt obligați să le scoată din țară. În cazurile în care mașinile respective sînt depistate pe teritoriul țării, posesorul suportă și cheltuielile de escortare, care constituie 0,15 euro/km.

 

Ministrul Economiei a solicitat soluții în cazul deconectărilor de lumină

Condițiile meteo nefavorabile, în urma cărora mai multe localități rămîn fără lumină, au determinat autoritățile să caute noi soluții pentru aprovizionarea consumatorilor cu energie electrică. Astfel, ministrul economiei Chiril Gaburici a îndemnat administratorii să întreprindă acțiuni urgente în găsirea măsurilor alternative pentru ca localitățile să fie reconectate la energie, pînă la restabilirea schemei normale de activitate. De asemenea Gaburici și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu deconectarea de la rețeaua de curent electric a instituțiilor de învățămînt și a celor medicale.

 

123 de accidente rutiere s-au produs în capitală pe parcursul ultimelor trei zile

Pe parcursul ultimelor 72 de ore, angajaţii Secţiei supravheghere transport şi circulaţie rutieră din Chişinău au înregistrat şi documentat 123 de accidente rutiere soldate cu 18 persoane traumate. Din totalul acestora, 105 accidente rutiere s-au soldat cu pagube materiale, iar în 29 situaţii de accident şoferii au părăsit intenţionat locul faptei. Alți 5 conducători auto se aflau în stare de ebrietate la volan. Totodată, au fost adoptate decizii de sancţionare a şoferilor vinoveţi de producerea accidentelor în 34 de cazuri, cu aplicarea sancţiunilor în mărime de 1.500 lei şi total puncte de penalizare aplicate – 204.

 

Tinerii din familii social-vulnerabile vor beneficia de burse pentru studii

30 de tineri vor beneficia de burse a cîte 10 mii de lei în cadrul programului „Burse pentru Viitorul Tău!”, ediţia 2018-2019. Acesta este organizat cu suportul financiar al unei bănci comerciale și susținut de către Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării şi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale. Programul are drept scop susţinerea tinerilor ce provin din familii social-vulnerabile pentru a facilita accesul lor la educaţie în instituţiile de învăţămînt superior din ţară. Bursele sînt acordate în bază de concurs şi au menirea să acopere necesităţile ce ţin de efectuarea studiilor: taxa de studii, cheltuieli de cazare, masă, rechizite de studiu ş.a.