REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 iunie 2018)

Parlamentul a respins repetat audierea PG, CNA și BNM în dosarul „furtul miliardului”

Deputații au respins, joi, 21 iunie, în mod repetat audierea guvernatorului Băncii Naționale, șefilor CNA, Procuraturii Generale și procurorului Anticorupție referitor la furtului miliardului și acțiunile întreprinse timp de patru ani pentru întoarcerea banilor. Cu o asemenea propunere a venit PSRM. „Cu regret, pînă în ziua de azi nu avem informație deplină, reală, concretă despre cine sînt cei vinovați și unde sînt banii. Apar mai multe versiuni și presupuneri. Unii interpretează că Kroll este o bandă de aferiști”, a declarat deputatul socialist Vladimir Țurcan. Inițiativa nu a adunat numărul necesar de voturi pentru a realiza audierea șefilor CNA, BNM, Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție în Parlament. Pentru aceasta au votat doar 38 de deputați.

 

Ambasadorul R. Moldova la Viena a fost acreditat prin cumul în Republica Slovacia

Ambasadorul R. Moldova la Viena, Victor Osipov, a înmînat preşedintelui slovac Andrej Kiska, scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Slovacia. Ceremonia oficială s-a desfăşurat cu toate onorurile protocolare la Palatul prezidenţial de la Bratislava. În cadrul discuţiei preşedintele Kiska a remarcat relaţiile bilaterale moldo-slovace ca fiind dinamice şi prospere, a salutat reformele democratice care au loc în R. Moldova în vederea integrării europene și a reiterat sprijinul necesar în acest sens din partea Slovaciei.

 

Ministerul Culturii organizează Ziua Națională a Portului Popular

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării organizează duminică, 24 iunie, cea de-a III-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, care se va desfășura la Palatul Republicii. ,,Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, o recapitulare simbolică a istoriei lui de la origini și pînă prezent. Această bogată moștenire materială și spirituală nu avea cum să nu ne influențeze, devenind și o sursă inepuizabilă pentru artiști”, a subliniat ministrul culturii, Monica Babuc. Ediția din acest an a sărbătorii va avea trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat din cel tradițional.

 

Armata Națională desfășoară exercițiul „Scutul Păcii”

Un contingent de militari ai Armatei Naţionale şi Armatei României participă, în perioada 19-22 iunie a.c., la exerciţiul de menţinere a păcii „Scutul Păcii – 2018”. Aplicațiile se desfăşoară la Centrul de instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi. Potrivit comandantului exerciţiului, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, exerciţiul are ca scop evaluarea capabilităţilor operaţionale ale unei companii de infanterie şi bateriei aruncătoare din cadrul Batalionului 22 de menţinere a păcii pentru îndeplinirea misiunilor internaţionale de pacificare, în componenţa unui contingent multinaţional, conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (OCC).

 

La Chișinău și Tiraspol va avea loc Festivalul Internațional ”Nopțile pianistice”

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului International "Nopțile pianistice din Moldova - Marea Neagră", care va avea loc în perioada 21 iunie-6 iulie, se va desfășura la Chișinău și Tiraspol, unde vor fi susținute cinci concerte. Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova și Ambasada Franței la Chișinău. Potrivit organizatorilor, lansat cu 16 ani în urmă la inițiativa Alianței Franceze din Moldova, a directorului Festivalului omonim din Aix-en-Provence (Franța), Michel Bourdoncle, și a cunoscutului dirijor, Valentin Doni, Festivalul se bucură de un succes și de o notorietate excelentă.

 

Premierul a avut o întrevedere cu vicepreședintele Gazprom

Asigurarea pieței interne cu gaze naturale, tranzitul acestora, reorganizarea SA ”Moldovagaz” conform practicilor europene, dar și perspectivele dezvoltării colaborării dintre țara noastră și compania ”Gazprom”, au fost principalele teme de discuție la întrevederea de joi, 21 iunie, a Prim-ministrului Pavel Filip cu vicepreședintele SA ”Gazprom”, Valeri Golubev. Oficialii au constatat că în prezent R. Moldova este asigurată pe deplin cu gaze naturale și efectuează la timp și integral plățile curente pentru gazele naturale consumate. Părțile au discutat și despre reorganizarea SA ”Moldovagaz” și a structurilor sale interne de distribuție și furnizare a gazelelor naturale, în contextul reformei instituționale impuse de prevederile Acordului de Asociere RM-UE.

 

Procedura concedierilor colective a fost armonizată la cea europeană

Decretul de promulgare şi legea ce prevede modificarea și completarea Codului muncii al R. Moldova vor fi publicate vineri, 22 iunie, în Monitorul Oficial și astfel va intra în vogoare. În urma modificărilor operate în Codul muncii, la reorganizarea sau lichidarea unităţii care presupune concedieri colective, angajatorul va fi obligat să informeze salariaţii și Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declanşarea procedurilor. De asemenea, angajatorul va iniţia consultări cu reprezentanţii salariaţilor privind posibilităţile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaţilor afectaţi, precum şi de a atenua consecinţele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport.