REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 iunie 2019)

Ex-deputatul Iurie Bolboceanu condamnat pentru trădare de patrie, a fost achitat

Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Potrivit sursei, acesta ar fi fost achitat dintr-un motiv legat de chestiuni procedurale. Boboceanu a fost arestat în martie 2017, fiind învinuit de spionaj și trădare de patrie, după ce ar fi furnizat informații cu caracter secret de stat Federației Ruse.

 

Diploma absolvenților de la medicină va fi recunoscută pe plan internațional

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova a obţinut statutul de instituţie acreditată internaţional de către Federația Mondială de Educație Medicală. Universitatea a primit, pe 19 iunie, Certificatul de confirmare a acreditării internaţionale pe un termen de 5 ani. Acreditarea internațională prezintă mai multe avantaje, în tre care consolidarea imaginii Universității și creșterea competitivității la nivel internațional, garantarea unei instruiri de înaltă calitate etc.

 

O scară a unui bloc de locuit s-a prăbușit

Potrivit informațiilor IGSU, prăbușirea a avut loc aproximativ la ora 21:20. Conform datelor preliminare nu sînt înregistrate victime. Angajații IGSU au evacuat la ora 18:00 minute, 46 de oameni, inclusiv 11 copii din blocul avariat, reușind preîntîmpinarea unei tragedii. Șeful statului Igor Dodon a promis celor care au rămas fără locuință că vor fi ajutați.

 

A fost destructurată o grupare specializată în producerea drogurilor

Ofițerii de investigație din cadrul Direcției Antidrog, în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani, au destructurat un grup infracțional specializat în producerea, contrabanda și comercializarea drogurilor de tip marijuană și hașiș. Astfel, au fost reținute patru persoane cu vîrste cuprinse între 21 și 45 de ani, iar în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate peste două mii de pachețele cu marijuană. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, suspecții riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

 

Doi tineri s-au înecat lacurile din Chișinău

Doi tineri s-au înecat, ieri seară, în lacurile din Chișinău, după ce au intrat în stare de ebrietate în apă. În primul caz, polițiștii au fost alertați la ora 20:35 despre un înec în lacul din Parcul Valea Morilor. Al doilea caz s-a întîmplat aproape de ora 21.00, în Parcul „La Izvor”, cînd un tînăr de 21 de ani a mers să se scalde și nu a mai ieșit din apă. Victima era originară din raionul Șoldănești și a mers la lac împreună cu niște cunoscuți.

 

Foști polițiști și un angajat al IP Ialoveni sînt cercetați pentru comercializarea drogurilor

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță despre finisarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a cauzei penale, ce vizează 7 învinuiți, dintre care 3 foști colaboratori de poliție și un angajat al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, membri a unui grup criminal organizat implicat în traficul de hașiș din Spania în Federația Rusă. În cadrul monitorizării acestei grupări criminale, s-a stabilit că membrii grupului respectiv achiziționau hașiș-ul cu 700 – 800 euro pentru 1 kg și îl realizau traficanților de droguri din Moscova, Federația Rusă, cu prețul care varia între 2000 și 2500 euro în funcție de calitate.

 

Statul îi va asigura pe toți sinistrații de la Otaci cu locuințe permanente

Statul îi va asigura pe toți locatarii blocului cu 9 etaje de la Otaci, unde ieri, 19 iunie, o scară s-a surpat, cu locuințe permanente. Anunţul a fost făcut de şeful statului Igor Dodon după o vizită întreprinsă în nordul ţării. Preşedintele Igor Dodon a efectuat în dimineaţa curentă o vizită la Otaci pentru a se documenta cu privire la circumstanţele surpării unei scări a unui bloc de locuit.

 

Secretarul general al Guvernului Lilia Palii a fost demisă

Cabinetul de miniștri a aprobat joi, 20 iunie hotărîrea privind încetarea raporturilor de serviciu, din 20 iunie, cu Lilia Palii, secretarul general al Guvernului, în baza cererii depuse. Secretarul adjunct al Executivului, Roman Cazan, va exercita interimatul pînă la numirea unui nou secretar general.

 

Decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate va fi publicat în MO

Decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate va fi publicat în numărul de vineri, 21 iunie, al Monitorului Oficial. Potrivit documentului, preşedintele consiliului este şeful statului Igor Dodon iar funcţia de secretar va fi exercitată de Artur Gumeniuc, consilier al Preşedintelui R. Moldova în domeniul apărării şi al securităţii naţionale. Conform prevederilor indicate în document, guvernul şi autorităţile administraţiei publice vor prezenta Consiliului Suprem de Securitate informaţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii şi îi vor acorda asistenţă multilaterală.

 

Directorul Agenției Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici, a demisionat

Directorul Agenției Proprietăţii Publice (APP), Vladimir Baldovici, a fost eliberat din funcție, joi, 20 iunie, în baza cererii depuse, printr-o hotărîre de guvern. Anterior premierul Maia Sandu declara că directorul APP va fi demis, pe motiv că în ultimele zile instituția ar fi anunțat un concurs de privatizare a unor bunuri ale statului la preț diminuat.

 

Premierul a solicitat închiderea benzinăriilor, barurile și restaurantele duty free

Prim-ministrul Maia Sandu a declarat în deschiderea ședinței de joi, 20 iunie a guvernului că toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană vor fi interzise. Șefa executivului le-a cerut colegilor din parlament să elaboreze și să înregistreze în regim de urgență un proiect de lege prin care activitatea unităților comerciale care activează în regim ”duty free” să fie interzisă.