REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 februarie 2020)

R. Moldova a exportat în Federația Rusă fructe în valoare de 200 mln de dolari

Anul trecut, moldovenii au exportat în Federația Rusă fructe și struguri de masă în în valoare de 200 mln de dolari SUA, fiind un record absolut. Potrivit experților, la acest capitol țara noastră s-a plasat pe locul opt în topul celor mai mari furnizori din Federația Rusă, depășind Serbia. Cei mai mulți bani producătorii moldoveni i-au cîștigat de pe urma exportului de mere – 108 mln de dolari SUA, pe locul doi s-au plasat strugurii de masă – 34 mln dolari, iar pe locul trei, prunele – 21,5 mln dolari.

 

Curtea Constituțională a R. Moldova marchează 25 de ani de la fondare

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a participat astăzi la inaugurarea Conferinței Internaționale dedicate celei de-a 25-a aniversări a Curții Constituționale a R. Moldova. Speakerul a adresat felicitări cu ocazia aniversării Curții Constituționale – unica autoritate de jurisdicție constituțională, menționînd rolul acestei instituții în protejarea valorilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale ale omului. Greceanîi a declarat că istoria și soarta Curții Constituționale este indispensabilă de istoria democrației și a țării noastre în ansamblu.

 

Circa 40% din șoferii din R. Moldova nu achită taxa rutieră

Bugetele locale vor rata circa 500 milioane lei în anul curent din cauza evaziunii fiscale a posesorilor de automobile. De această părere este economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care scrie pe blogul său că primăriile și consiliile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane de lei și nu 1,2 miliarde de lei, cît ar trebui să fie acumulați în condițiile în care toți posesorii de autovehicule ar achita taxa rutieră.

 

MEI a desfășurat o nouă rundă de negocieri privind reducerea tarifelor de roaming între R. Moldova și R. Belarus

Ministerul economiei a desfășurat o rundă de negocieri, în regim de videoconferință, cu Ministerul Comunicațiilor și Informatizării din Republica Belarus. Subiectul discuției a vizat examinarea situației curente privind tarifele de roaming aplicate în ambele state și identificarea modalității de reducere și eliminare a acestora pentru cetățenii ambelor țări. Atingerea acestei înțelegeri va facilita procesele de dezvoltare a unor asemenea modele și cu alte state din regiune.

 

Un bărbat de 58 de ani s-ar fi împușcat în cap din arma sa de foc

Tragedia s-a produs în dimineața de 20 februarie. Soția victimei a fost cea care a chemat poliția la fața locului. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat că femeia le-a povestit oamenilor legii că ar fi ieșit afară, cînd a auzit un zgomot puternic. Cînd a intrat în casă aceasta și-a găsit soțul cu o plagă în urma unui foc de armă. Forțele de ordine au constatat că bărbatul deținea legal pistolul. Oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele tragediei.

 

Parlamentul a amînat examinarea anulării legii „cetățeniei prin investiție”

Parlamentul a amînat pentru săptămîna viitoare proiectul de lege privind anularea legii care permite obținerea cetățeniei R. Moldova în schimbul unor investiții. Propunerea a venit din partea Comisiei pentru securitate, condusă de deputatul Partidului Democrat, Alexandru Jizdan, pe motiv că proiectul nu a fost examinat în Comisie. Primul moratoriu privind dobîndirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începînd cu 23 august. Ulterior, acesta a fost prelungit de cîteva ori, ultimul termen expirînd la 20 februarie curent.

 

UE dorește ca R. Moldova să fie fermă în aplicarea supremației legii

Directorul pentru Rusia, Parteneriatul Estic și OSCE, al Serviciului European de Acţiune Externă Luc Devigne, a declarat joi, 20 februarie, în cadrul unei conferințe de presă că Uniunea Europeană își dorește mai multă acțiune din partea Guvernului R. Moldova în ceea ce privește aplicarea supremației legii. ”Uniunea Europeană nu se poate substitui acțiunilor Guvernului R. Moldova. La cinci ani de la asocierea statului moldovean la Uniunea Europeană, R. Moldova rămîne o țară cu probleme în aplicarea legii”, a declarat oficialul european. Luc Devigne s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău pentru a co-prezida cea de-a a 5-a reuniune a Comitetului de Asociere R. Moldova – UE.

 

Șeful statului a participat la Conferința internațională dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a participat joi, 20 februarie, la Conferința internațională dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale. La eveniment au fost prezenți membri ai Guvernului, ai Parlamentului, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, președinți și judecători ai altor Curți Constituționale din 14 țări ale Uniunii Europene și CSI. În cadrul discursului rostit, Igor Dodon a remarcat că odată cu fondarea Curții Constituționale, 25 de ani în urmă, poporul R. Moldova a pus bazele democrației şi ale statului de drept. Totodată, președintele țării a subliniat că provocările contemporane ne impun să ne axăm odată în plus pe procesul de maturizare a democraţiei naționale, de fundamentare a valorilor constituţionale, dar și pe propagarea unei culturi a constituţionalismului.

 

Tineri din Moldova vor fi instruiți și îndrumați în dezvoltarea afacerilor agricole

Tineri din diferite regiuni ale țării, care intenționează sau dezvoltă deja activități antreprenoriale agricole, vor fi instruiți în vederea inițierii și gestionării eficiente a afacerilor. Instruirile vor cuprinde 240 de tineri, cu vîrste cuprinse între 18 și 35 de ani, care locuiesc sau activează în localitățile rurale. Potrivit Asociației Pentru Promovarea Antreprenoriatului, programul de instruiri, precum și alte activități destinate tinerilor, vor fi realizate în următoarele nouă luni în cadrul proiectului „Activități și metode educaționale inovative pentru tinerii din regiuni”, implementat de AO „Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului” (APA), cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

 

Cei șase deputați care au ieșit din PDM au format fracțiunea Pro-Moldova

Deputații care au anunțat ieri că părăsesc Partidul Democrat din Moldova au format fracțiunea Pro-Moldova. Deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici, Vladimir Cebotari și Grigore Repeșciuc au anunțat astăzi crearea unui grup parlamentar distinct în Parlamentul R. Moldova. Fracțiunea parlamentară se va numi „Pro-Moldova” și va fi condusă de Andrian Candu. De partea cealaltă, șeful fracțiunii democraților din Parlament, Dumitru Diacov, a spus că cei șase deputați au fost excluși în această dimineață din fracțiune.

 

Moțiunea la adresa ministrului de Externe nu a fost admisă în procedura legislativă

Moțiunea simplă la adresa ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, nu a fost admisă în procedura legislativă. La ședința Legislativului de joi, 20 februarie, președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi nu a supus votului moțiunea de cenzură la adresa ministrului Ciocoi, pe motiv că nu a trecut procedura legislativă. „Biroul permanent a luat decizia. Moțiunea nu este admisă în procedura legislativă”, a spus Greceanîi.

 

Un polițist din Criuleni este cercetat pentru contrabandă

Ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) au desfășurat mai multe acţiuni pentru neadmiterea implicării angajaților MAI în activităţi ce ar prejudicia imaginea instituției, precum și pentru promovarea comportamentului corect în traficul rutier. Ca urmare a acestora, la 18 februarie a fost stopat pentru verificări un mijloc de transport condus de către un angajat al Inspectoratului de poliție Criuleni. Controalele au arătat că acesta transporta mărfuri de larg consum în cantități comerciale și fără acte de proveniență.