REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 aprilie 2020)

Autoritățile capitalei solicită locuitorilor să stea în casă și în timpul Sărbătorilor Pascale

Primăria municipiului Chișinău a solicitat ca locuitorii orașului să respecte autoizolarea și măsurile de carantină și în perioada Sărbătorilor Pascale. Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că solicită locuitorilor municipiului Chișinău să stea în casă și în timpul Sărbătorilor Pascale. „Înțeleg dorința locuitorilor orașului de a participa la slujbele de Înviere. În același timp, atrag atenția că în această perioadă a crescut riscul infectării cu COVID-19, de aceea rog cetățenii să respecte regimul de autoizolare și măsurile de carantină”, a menționat Ceban.

 

Zeci de focare de vegetație aprinsă au fost lichidate de pompieri

În ultimele 24 de ore, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în peste 60 de cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetație aprinsă. Cele mai multe focare au fost înregistrate în raioanele Cahul, Leova Ștefan Vodă, Orhei, Hîncești, Șoldănești, Ungheni, dar și municipiul Chișinău. Potrivit informațiilor colectate din subdiviziunile teritoriale în localitatea Moscovei, raionul Cahul, focul a mistuit 25 ha de teren, iar la Leova aproape 23 ha de iarbă. Incendii de vegetație au fost înregistrate și în satul Butuceni, raionul Orhei, unde arderea a nimicit 10 ha de teren. Cîte 10 ha de iarbă au fost cuprinse de flăcări în localitatea Fundul Galbenei, Hîncești, dar și în satul Palanca, raionul Ștefan Vodă. La Șoldănești focul a mistuit aproape 5 ha de iarbă, iar la Cornești, Ungheni, incendiile de vegetație au distrus alte 10 ha de teren.

 

Municipiul Iași a donat Chișinăului peste 800 mii lei

Primăria Chișinău informează că autoritățile publice locale din Iași, România, au donat municipalității pentru prevenirea și lupta cu COVID-19 200 mii de lei românești (circa 830 mii lei). Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a mulțumit omologului său de la Iași, Mihai Chirica, pentru ajutorul acordat în această perioadă complicată pentru întreaga lume, nu doar pentru Chișinău. Banii din donația de la Iași vor fi repartizați instituțiilor medicale din capitală, implicate în tratarea bolnavilor cu infecția virală de tip nou, pentru suplinirea stocurilor de medicamente și consumabile.

 

De la începutul anului, Serviciul Vamal a încasat peste 5,3 mlrd lei

Încasările Serviciului Vamal în primele trei luni ale acestui an se cifrează la peste 5,3 miliarde de lei, în creștere cu 776 milioane de lei (17%) față de încasările din aceeași perioadă a anului precedent. În luna martie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 2 miliarde de lei, cu peste 196 milioane lei mai mult (circa 11%), comparativ cu același interval al anului 2019.

 

Mai mulți apicultori din R. Moldova au fost certificaţi ECO conform cerinţelor europene

Zece apicultori din Republica Moldova au fost certificați pentru producerea mierii ecologice, iar alți 13 au primit certificate care confirmă anul doi de conversie pentru producerea mierii ECO. Totodată, compania Apicola Lux CC, care va comercializa ulterior mierea ecologică, a fost certificată pentru producerea fagurilor destinați apiculturii ecologice, fiind prima companie din Republica Moldova certificată în acest domeniu.

 

Monitorul Oficial a publicat decizia Guvernului de asumare a răspunderii

Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Hotărrea a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Proiectul prevede măsuri în vederea susținerii mai multor categorii de cetăţeni, precum şi a activității de întreprinzător pentru atenuarea efectelor negative asupra economiei, generate de situația epidemiologică (COVID-19) şi instituie mecanismul de subvenționare.

 

65 de persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă

În R. Moldova numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 423, dintre acestea 65 se află în stare gravă. Anunțul a fost făcut joi de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la finele ședinței Punctului Focal. Potrivit sursei citate, din cele 423 de cazuri înregistrate, 75 sînt de import și 348 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri cu COVID-19, peste 170, au fost înregistrate în capitală și 31 în stînga Nistrului. Cazuri noi au fost înregistrate la Leova, Dubăsari și Briceni.

 

180 de moldoveni au rămas blocați pe aeroportul din Praga

180 de cetățeni moldoveni care urmau să zboare la Chișinău cu o cursă charter au rămas blocați pe aeroportul din Praga. Aceștia cer ajutorul autorităților R. Moldova pentru a ajunge acasă. Oamenii susțin că urmau să zboare miercuri seară spre Chișinău și au venit la aeroport. Ulterior, li s-a spus că ruta a fost amînată pentru joi. Astfel, după ce cursa a apărut pe panoul informațional al aeroportului și oamenii au trecut controlul de frontieră, fiindu-le aplicate ștampilele în pașapoarte, au fost anunțați că avionul nu mai vine.

 

Poliția a reținut doi suspecți în cazul omorului de la Zaim

Poliția a reținut doi suspecți în cazul omorului unei bătrîne de 76 de ani din satul Zaim, raionul Căușeni. Aceștia sînt doi consăteni de-ai victimei, unul în vîrstă de 27 de ani, iar altul un minor de 17 ani. Doar unul dintre indivizi îi recunoaște fapta. Oamenii legii au pornit o cauză penală pentru omor intenționat, iar cei doi bănuiți au fost reținuți pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă între 15 și 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

 

Capitala va aloca fonduri pentru dezvoltarea educației de la distanță

Primăria municipiului Chișinău va aloca patru milioane de lei pentru dezvoltarea unei platforme de educație de la distanță. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban. Edilul a afirmat că a avut o discuție în acest sens cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. „În acest moment se pregătesc circa 4800 de lecții on-line, se pregătesc de înregistrarea lor aproximativ 32 de echipe de filmare, sînt gata și focus grupurile. Am avut o discuție cu domnul Șarov pentru integrarea tuturor platformelor de educație on-line în una comună”, a spus Ceban.