REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 septembrie 2019)

CSM a amînat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, 19 septembrie, să amîne pînă la ședința următoare examinarea cererii semnate de cei 87 de judecători, care au solicitat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, pentru a pune în discuție resetarea activității CSM. Tot astăzi, președintele Consiliului va dispune inițierea unei anchete a inspecției judiciare, care urmează să verifice modul în care au fost colectate aceste semnături. La finele săptămînii trecute, 87 de judecători au semnat o cerere prin care solicită demisia in corpore a membrilor CSM.

 

La Chișinău se desfășoară Forumului Economic moldo-rus

În perioada 19-21 septembrie, la Chișinău, se desfășoară ce-a de-a II-a ediție a Forumului Economic moldo-rus. Forumul reprezintă un eveniment internațional al oamenilor de afaceri în cadrul căruia vor fi discutate problemele actuale privind dezvoltarea cooperării comercial-economice dintre R. Moldova și regiunile Federației Ruse. Pe parcursul a trei zile vor fi organizate mai multe sesiuni de lucru pentru a facilita colaborarea dintre cele două țări. Forumul este organizat la Moscova şi Chişinău, cu participarea Preşedintelui Republicii Moldova.

 

Peste 50 de companii autohtone ne vor reprezenta țara la expoziția "Republica Moldova Prezintă"

Peste 50 de companii autohtone vor participa în această săptămînă la ce-a dea III-a ediție a expoziției "R. Moldova Prezintă" la Iași, România, organizată de Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova, cu suportul Primăriei Iași. Expoziția se va desfășura în perioada 20 - 22 septembrie 2019, în fața Palatului Culturii din oraşul Iași. Evenimentul se așteaptă a fi unul de amploare, ca urmare a succeselor înregistrate la edițiile anterioare.

 

Directorul Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale a fost demis

Urmare a multiplelor sesizări referitoare la situația din cadrul Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale (CSPLN), conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a întreprins o vizită inopinată în cadrul centrului și a inițiat un proces de revizuire a modului de gestionare și administrare a acestuia. În urma analizei efectuate au fost identificate un șir de abuzuri în gestionarea patrimoniului. Au fost depistate 14 contracte de locațiune încheiate fără acordul MECC. Ca urmare, MECC a dispus concedierea directorului interimar al CSPLN, Valeriu Golub.

 

Statele Unite ale Americii vor continua să susțină R. Moldova

Prim-ministrul Maia Sandu s-a întîlnit, la Washington, cu congresmenii Pete Olson și David Price, copreşedinţi ai Grupului de sprijin politic pentru R. Moldova din cadrul Congresului SUA. Prim-ministrul a mulțumit pentru susținerea Grupului, acordată Guvernului de la Chișinău și a menționat importanța sprijinului în lupta împotriva corupției și revenirea la procesele democratice. Congresmenul David Price a declarat că Moldova trebuie să demonstreze că s-au făcut progrese vizibile în domeniul democratizării.

 

Deputatul Marina Tauber a primit 30 de zile arest la domiciliu

Judecătoria sectorului Ciocana a decis miercuri seara, 18 septembrie, plasarea deputatului Mariana Tauber în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce acum două zile i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Tot luni, Reghina Apostolova s-a simţit rău şi a fost internată în spital. În cazul ei, magistraţii încă nu s-au pronunţat.

 

La 25 septembrie expiră termenul de achitare a impozitului pe venit în rate

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a atenționat că termenul limită de achitare a impozitului pe venit în rate pentru trimestrul III al anului 2019 este data de 25 septembrie. Astfel, agenții economici care aplică regimul general de impunere (12% din venitul impozabil) sînt obligați să achite impozitul ce urma să fie plătit pentru anul precedent sau 1/4 din suma calculată drept impozit ce urmează a fi plătit pentru anul 2019.

 

Gestionarii blocurilor locative sînt îndemnați să se pregătească pentru sezonul de încălzire

Gestionarii blocurilor locative și administratorii clădirilor care nu au reușit să pregătească sistemul ingineresc din interiorul clădirii pentru începutul sezonului de încălzire sînt îndemnați să desfășoare lucrările respective în cel mai scurt timp posibil. Atenționarea a fost făcute de Termoelectrica în contextul apropierii sezonului rece. Principalele lucrări ce trebuie executate de către gestionari sînt spălarea hidropneumatică și încercarea la presiune a sistemelor de încălzire.

 

Legislativul a stabilit norme privind subprodusele de origine animală

Un proiect de lege ce reglementează comerțul şi procesarea subproduselor de origine animală care nu sînt destinate consumului uman a fost adoptat joi, 19 septembrie, de Parlament cu 56 de voturi. Proiectul stabilește norme de sănătate publică și de sănătate animală referitoare la subproduse de origine animală și produse derivate care nu sînt destinate consumului uman.

 

Două persoane au fost reținute de CNA după ce au extorcat 7150 de euro

Două persoane au fost reţinute de ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CAN) şi procurorii anticorupție, fiind bănuite că ar fi cerut 7150 de euro de la soţia unui condamnat pentru a-l scoate din pușcărie înainte de termen. Potrivit datelor CNA, aceștia susțineau că ar avea influență asupra unor persoane publice din cadrul instituțiilor de stat. Pentru trafic de influență, bărbații riscă pînă la 6 ani de închisoare.

 

CEC a cerut candidaților să-și suspende activitatea în timpul campaniei electorale

Comisia Electorală Centrală (CEC) atrage atenția candidaţilor înregistraţi la funcția de consilier local și/sau la funcția de primar, care cad sub incidenţa prevederilor art. 13 alin. (3) din Codul electoral, să-şi suspende activitatea în funcţia pe care o deţin. În acest context, ei vor prezenta organului electoral care i-a înregistrat în calitate de concurenți electorali documentele (ordinul, dispoziția, hotărîrea etc.) care probează faptul suspendării acestora din funcția deținută pe perioada campaniei electorale, într-un termen de cel mult 3 zile de la data adoptării hotărîrii de înregistrare a acestora.