REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 noiembrie 2020)

Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu are dreptul să stabilească un regulament temporar

Parlamentul nu are dreptul să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor, fără modificarea regulamentului Parlamentului adoptat prin lege organică. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională astăzi. „ În sensul articolelor 64, aliniatul 1, și 72, aliniatul 3 (c), este interzis Parlamentului să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor fără modificarea regulamentului Parlamentului adoptat prin lege organiză”, se arată în decizia Curții.

 

Lucrările de demontare la Filarmonica Națională sînt pe ultima sută de metri

La Filarmonica Națională Serghei Lunchevici lucrările demontare a materialelor avariate sînt pe ultima sută de metri. Pe parcursul zilei de 18 noiembrie muncitorii au efectuat 21 curse pentru transportarea deșeurilor și materialelor demontate. Potrivit acestora lucrările de demontare în sala mică sînt executate la 100% iar în sala mare 95% din lucrări deja sînt îndeplinite. Pe parcursul zilei de 19 noiembrie angajații companiei care efectuează acțiunile de demontare urmează să evacueze o parte din metalul rămas.

 

În centrul Chișinăului vor fi plantați 235 de arbori

Autoritățile municipiului Chișinău au anunțat că pe străzile Alexandr Pușkin şi Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, unde au fost finalizate lucrările de reparație a trotuarelor, vor fi plantați 162 de tei. Pe tronsonul Alexei Mateevici – Ștefan cel Mare şi Sfînt vor mai fi plantați încă 31 de castani şi 42 de arțari. În total, în centrul municipiului Chișinău vor fi sădiți 235 de arbori cu balot.

 

Procurorii au pus sechestru pe conturile unei firme implicate în frauda bancară

Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe mijloace financiare în sumă de 11 313 795 lei, deținute de SRL ”ARGUS-S” în BC VICTORIABANK SA, care urmau a fi transferate către conturile unei companii nerezidente din Turcia. Potrivit Procuraturii, s-a stabilit că pe 9 noiembrie 2020, SRL ”ARGUS-S” a inițiat două transferuri în sumă totală de 660 166,12 USD către o companie nerezidentă, pe un cont bancar deschis în Turcia. Avînd în vedere că societățile comerciale nominalizate sînt încorporate în compania nerezidentă, a cărei beneficiar efectiv este cetățeanul Vlad Plahotniuc, procurorii le-au blocat tranzacțiile.

 

La Catedrala din Soroca vor fi aduse moaștele și icoana Sfintei Matrona

Sîmbătă, 21 noiembrie 2020, cu binecuvîntarea Preasfințitului Ioan, episcop de Soroca, icoana și fragmente din moaștele Fericitei Matrona de Moscova vor fi aduse la Soroca. Sfînta Fericita Matrona, pe care Sfîntul Ioan de Kronstadt a numit-o „al optulea stîlp al Rusiei” se bucură de o mare cinstire în rîndul poporului rus, dar și la nivel internațional.

 

În ultimele 48 de ore, medicii de pe ambulanță au intervenit la peste 4200 de solicitări

În perioada 16-17 noiembrie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 4216 solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 1689 de pacienți, dintre care 216 copii. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, de la începutul săptămînii, medicii de pe ambulanță au acordat primul ajutor medical calificat la 771 de persoane cu urgențe cardiovasculare. Urgențele neurologice au constituit 543 de cazuri, dintre care 55 de accidente vasculare cerebrale. Urgențele respiratorii au constituit 1139 de solicitări.

 

PDM s-a retras din majoritatea parlamentară

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a anunțat în ședința plenară a Parlamentului că fracțiunea PDM părăsește oficial majoritatea parlamentară. Astfel, Guvernul condus de Ion Chicu este, din nou, unul minoritar. Pavel Filip a spus că PDM se retrage din majoritatea parlamentară, dar că va sprijini proiectele care sînt în beneficiul cetățenilor.

 

Ministerul Justiției va propune măsuri alternative detenției în cazurile asociate consumului de droguri

Ministerul Justiției a anunțat despre inițierea procesului de formulare a amendamentelor la cadrul normativ în vederea implementării serviciilor de asistență, a măsurilor alternative detenției și sancțiunilor privative de libertate în cazurile asociate consumului de droguri. Necesitatea perfecționării cadrului normativ reiese din contextul realizării acțiunii 22.2. a obiectivului 22. DOMENIUL II: ”REDUCEREA RISCURILOR" din Planul național de acțiuni antidrog pentru anii 2020-2021, aprobat prin Hotărîrea Guvernului.

 

AMDM a eliberat autorizații de import pentru 19 760 fiole de Remdesivir

Preparatul medicamentos Remdesivir, primul medicament autorizat de SUA și UE pentru tratamentul COVID-19, a fost importat în R. Moldova prin intermediul a doi operatori economici. În ansamblu, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a eliberat autorizații de import pentru 19 760 fiole de Remdesivir. „La data de 18 noiembrie 2020, în țară au ajuns 14 904 unități, dintre care, pentru lotul de 11 520 fiole au fost deja prezentate probele pentru verificare în cadrul Laboratorului pentru Controlul Calității Medicamentelor al AMDM”, se spune în comunicatul AMDM.

 

Bugetului asigurărilor sociale de stat a fost executat în proporție de 83,4%

Conform Raportului operativ privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în 10 luni ale anului 2020, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă de 20624,9 mil. lei, ce reprezintă o executare a prevederilor anuale (24572,1 mil. lei) la nivel de 83,9%.. Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii s-au acumulat în sumă de 11 413,1 mil. lei sau 81,4% din suma anuală prevăzută de 14 023,8 mil. lei. Faţă de indicatorul respectiv, realizat în perioada similară a anului 2019, suma contribuţiilor de asigurări sociale de stat acumulate în 10 luni ale anului 2020 a înregistrat o creştere cu 283,7 mil. lei sau cu 2,5%.

 

Proiectul de lege privind consolidarea integrității BNM, votat în ambele lecturi de Parlament

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, 19 noiembrie, în ambele lecturi, cu 87 de voturi, proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative. Acesta are drept scop consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, reglementare și supraveghere bancară ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Principalele prevederi ale proiectului vizează răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al BNM, mecanismul de determinare a mărimii prejudiciului material cauzat, modul de atragere la răspundere a membrilor organelor de conducere a BNM.

 

11 școli din țară au fost amendate pentru că nu au respectat restricțiile impuse din cauza coronavirusului

În 21 de instituții au fost găsite neconformități, în urma verificărilor efectuate. De cele mai multe ori, nu se face termometria sau măștile fie lipsesc, fie nu se poartă corect. Datele au fost prezentate în cadrul unui briefing de către responsabili din domeniul Sănătății. Ei au anunțat că în ultima săptămînă au fost întocmite 17 procese-verbale. Astfel, 11 instituții de învățămînt s-au ales cu amenzi, precum și trei instituții medicale, cinci obiective de comerț, o frizerie, dar și o farmacie. Controalele inopinate vor continua, anunță autoritățile.

 

Peste 1700 de locuitori ai satului Cruzești vor avea acces la apă

Locuitorii satului Cruzești vor fi conectați la rețeaua de apă a municipiului Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al municipalității Chișinău, au fost finalizate lucrările de construcție a apeductului care a conectat această localitate cu rețeaua de apă municipală, astfel peste 1700 de locuitori vor avea apă la robinet. Primăria municipiului Chișinău a alocat pentru implementarea acestui proiect 800 mii de lei.