REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 noiembrie 2019)

Premierul Ion Chicu a efectuat o vizită de lucru la ZEL Orhei

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat marți, 19 noiembrie, Subzona Orhei a Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, unde a discutat cu managerii companiilor despre planurile acestora de a-şi extinde afacerile şi măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a facilita activitatea investitorilor. Vizita a început la compania cu capital japonez şi german Sumitomo Electric Bordnetze, care este specializată în producerea cablajelor electrice pentru automobile. Conducerea întreprinderii a menționat că proiectul este unul foarte important, şi, deşi fabrica a fost deschisă abia acum doi ani, aceasta a înregistrat succese remarcabile, în special au fost create circa 4000 locuri de muncă, astfel că, îşi propun să extindă producerea și să ofere și mai multe locuri de muncă oamenilor din zonă.

 

În nouă luni ale anului 2019, exportul vinului moldovenesc a înregistrat cel mai înalt nivel

În nouă luni ale anului 2019, atît volum exporturilor de vinuri moldovenești, cît și valoarea acestora, au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Datele au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Potrivit sursei citate, în nouă luni ale anului 2019, R. Moldova a exportat 113,8 mln de litri de vin, în creștere cu 4,3%, sau cu 4,72 mln litri mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, țara noastră a exportat vin în 67 de țări în sumă de 2,182 mlrd de lei, cu 5% mai mult decît în nouă luni ale lui 2018.

 

Ședința CSM a fost amînată din lipsă de cvorum

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) planificată pentru marți, 19 noiembrie, a fost amînată din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi a ședinței erau programate 27 de subiecte. La şedinţă au venit doar șapte membri ai CSM. Aceştia urmau să discute subiecte ce ţin de transferul unor judecători, cererea de demisie a judecătorului Xenofon Ulianovschi de la Curtea de Apel Chişinău, dar şi stabilirea interimatului funcţiei de preşedinte al Colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie.

 

Premierul Ion Chicu a primit un mesaj de felicitare din partea președintelui Confederației Elvețiene

În adresa premierului Ion Chicu a venit un mesaj de felicitate din partea președintelui Confederației Elvețiene, Ueli Maurer, cu prilejul învestirii în funcţia de prim-ministru al R. Moldova. „În numele Confederației Elvețiene, vă aducem sincere felicitări și vă dorim succes în realizarea obiectivelor prin care să obțineți bunăstare și prosperitate pentru țara Dvs.”, se spune în scrisoarea de felicitare.

 

Doi deputați PSRM participă la lucrările Conferinței Internaționale privind cooperarea interparlamentară în CSI

O delegație a Parlamentului R. Moldova participă, marți, 19 noiembrie, la lucrările Conferinței Internaționale „Rolul interacțiunii între fracțiunile partidelor și blocurilor politice în colaborarea interparlamentară a țărilor CSI”, care se desfășoară la Moscova. Din delegație fac parte Vasile Bolea, vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, și Bogdan Țîrdea, membru al Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului R. Moldova.

 

Ambasadorul Statului Qatar a transmis un mesaj de felicitare premierului Ion Chicu

Șeful Executivului Ion Chicu a fost felicitat de către ministrul plenipotențiar, Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei Statului Qatar în R. Moldova, Hamad Rashid H.M. Al-Athba, cu ocazia învestirii în înalta funcţie de Prim-ministru. „Aș dori să reiterez interesul nostru pentru consolidarea cooperării bilaterale și să-mi exprim convingerea în continuarea unui dialog fructuos”, se spune în mesajul de felicitare.

 

Litvinenco a demisionat din funcția de președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități

Deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco, și-a depus marți, 19 noiembrie, demisia din funcția de președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului.

 

La Chișinău se desfășoară Forumul Regional de Securitate Cibernetică

Prim-ministrul Ion Chicu a participat marți, 19 noiembrie, la deschiderea celei de-a 7-a ediții a „Moldova Cyber Week: Forum Regional de Securitate Cibernetică”, eveniment organizat sub patronajul Guvernului de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Premierul a apreciat importanța evenimentului, întrucît numărul utilizatorilor de internet crește vertiginos. „Protejarea spațiului cibernetic poate fi eficient realizată prin colaborarea dintre Guvernul R. Moldova, sectorul privat, care de multe ori, deține și operează o mare parte a infrastructurii, societatea civilă și mediul academic”, a declarat premierul.

 

Galina Balmoș, numită în funcția de consilier al lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a Galinei Balmoș în funcția de consilier al șefului statului în domeniul social. Igor Dodon a fost coleg cu Galina Balmoș în Guvernul Tarlev și în Guvernul Greceanîi, în anii 2007-2009, ea deținînd funcția de ministru al Protecției sociale, Familiei și Copilului.

 

CSP va selecta mîine un candidat pentru funcţia de Procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va selecta miercuri, 20 noiembrie, un candidat pentru funcţia de procuror general. Anunţul a fost făcut de către președintele CSP, Angela Motuzoc, care a specificat că a fost recepţionată lista scurtă venită de la Ministerul Justiţiei cu numele celor patru candidați preselectați pentru acest post, precum și dosarele acestora. Cei patru candidați sînt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.