REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 aprilie 2021)
Elevii din clasele primare, clasa a V-a, a IX-a și a XII-a au revenit la studii cu prezență fizică
Începînd de astăzi elevii din clasele primare, clasa a V-a, a IX-a și a XII-a din municipiul Chișinău revin la studii cu prezență fizică în sălile de curs. Primăria informează că decizia a fost luată de Comisia municipală pentru situații excepționale după ce 40% din cadrele didactice de la instituțiile publice de învățămînt au fost imunizate împotriva COVID-19, cu prima doză de ser. Potrivit municipalității, riscul de infectare cu COVID-19 în cadrul instituțiilor de învățămînt a fost diminuat după ce pedagogii au acceptat să fie vaccinați. Vor reveni la cursuri cu prezență fizică și elevii școlilor cu profil de arte, indiferent dacă practică activitate individuală sau în grupuri moderate.
62 de persoane au prezentat certificate false pentru Covid la hotar
Pe parcursul săptămînii precedente, polițiștii de frontieră au identificat 62 de certificate cu rezultate negative a unor teste Covid-19 falsificate. Cazurile au fost consemnate în punctele de trecere a frontierei Palanca, Aeroportul Chișinău, Leușeni și Sculeni. Persoanele care au prezentat certificatele false sînt documentate penal. Printre aceștia sînt atît cetățeni ai R. Moldova, cît și cetățeni străini. Conform prevederilor legale, aceste persoane riscă amenzi de pînă la 32 500 lei sau închisoare de pînă la 2 ani.
Cîteva secții cu profil COVID-19 își sistează activitatea
Cîteva secții cu profil COVID-19 din cadrul spitalelor din municipiul Chișinău urmează să se închidă de astăzi. Anunțul a fost făcut de autoritățile municipale în această dimineață, pentru că în prezent este o scădere a numărului de îmbolnăviri COVID-19. Astfel, secția COVID-19 cu 150 de locuri, de la Spitalul de ftiziopneumologie își sistează activitatea. Urmează să fie închis și blocul vechi de maternitate de la Spitalul Gheorghe Paladi, unde erau 110 paturi pentru pacienții infectați. De astăzi, Spitalul Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco va sista internarea copiilor suspecți cu COVID-19, aceștia vor ajunge la spitalul de boli contagioase pentru copii. Aceste secții vor fi transformate în secții de reabilitare pentru pacienții care s-au vindecat de SARS-CoV-2.
Un inspector fiscal a fost reținut de CAN
Un inspector principal al Direcției generale administrare fiscală Centru din cadrul Serviciului Fiscal de Stat a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Funcţionarul este bănuit că ar fi pretins 50 000 de lei mită de la un agent economic, pentru a nu-l sancţiona drept urmare a unui control fiscal. Astăzi, pentru administrarea tuturor probelor, s-au desfăşurat percheziţii în automobilul, biroul şi la domiciliul bănuitului. În urma acţiunilor de urmărire penală, funcţionarul a fost reţinut pentru 72 de ore şi urmează să fie cercetat penal pentru corupere pasivă. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la 10 ani de puşcărie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă.
Germania va susţine programul de dezvoltare a şase municipii
Ministerul agriculturii, împreună cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) vor iniţia mai multe acţiuni pentru implementarea eficientă a Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în R. Moldova pentru anii 2021-2027. În cadrul unei întruniri experţii instituţiilor au punctat prioritățile investiționale necesare ca municipiile Edineț, Soroca, Ungheni, Orhei, Cahul și Comrat să ajungă motoare de creștere economică la nivel național și regional. Programul de dezvoltare a oraşelor-poli de creştere conține patru componente: conectivitate și mobilitate urbană; competitivitate și susținerea activităților economice; revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice; modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și rețelelor de unități publice. Bugetul estimativ al Programului constituie circa 2,7 miliarde de lei.
Delegația Parlamentului participă la sesiunea de primăvară a APCE
Delegația Parlamentului R. Moldova la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) participă la sesiunea de primăvară a APCE. Aceasta se desfășoară în perioada 19-22 aprilie, la Strasbourg. Din delegație fac parte vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea – președintele delegației, vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi, deputații Gaik Vartanean, Liviu Vovc și Monica Babuc. În contextul Președinției Consiliului Europei exercitate de Germania, Cancelarul german Angela Merkel, precum și Ministrul de Stat pentru Europa, Michael Roth, vor lua parte la sesiunea de primăvară a APCE.
R. Moldova se aliniază la standardele de gestionarea durabilă a pădurilor
R. Moldova a participat la cea de-a opta conferință ministerială FOREST EUROPE, cu genericul „Viitorul pe care îl dorim: pădurile de care avem nevoie”, organizată la Bratislava, Slovacia. În cadrul reuniunii, ţara noastră a confirmat că se aliniază la standardele paneuropene privind gestionarea durabilă a pădurilor în Europa. Pentru a realiza obiectivele propuse, statele participante au semnat două acte: Rezoluția ministerială din Bratislava privind adaptarea pădurilor europene la schimbările climatice; Declarația miniștrilor „The Future We Want: The Forests We Need”. Părțile semnatare și-au asumat responsabilitatea de a realiza gestionarea durabilă a pădurilor și de a promova Obiectivele de Dezvoltare Durabilă incluse în Agenda 2030. În R. Moldova pădurile acoperă doar 11,3% din suprafață, comparativ cu media de 30-45% din Uniunea Europeană.
BNM va implementa, cu suportul USAID, o soluție IT
Banca Națională a Moldovei (BNM) va găzdui marți, 20 aprilie 2021, un eveniment dedicat implementării unei soluții IT integrate, menită să automatizeze și să eficientizeze procesele de monitorizare a riscurilor de spălare a banilor și a transparenței acționariatului băncilor supravegheate. Soluția IT, care reprezintă o premieră pentru regiune, va fi implementată cu suportul Proiectului „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). În cadrul evenimentului, vor fi prezentate principalele funcționalități prevăzute pentru viitoarea soluție IT, dar și obiectivele urmărite prin implementarea acesteia.
437 de școli din ţară activează exclusiv online din cauza carantinei
La data de 16 aprilie, urmare a deciziilor Comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățămîntului, 437 (35,24%) de instituții de învățămînt general activează exclusiv online, iar 359 (28,95%) de școli activează cu program de participare fizică a elevilor claselor primare, precum și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente. Potrivit Ministerului educației, 154 (12,42 %) de instituții desfășoară procesul educațional cu prezența fizică a elevilor din învățămîntul primar și elevilor din clasele absolvente, iar 290 (23,39%) activează cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățămînt, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspîndirea COVID-19.
R. Moldova a solicitat auditul Comisiei Europene
Guvernul R. Moldova a solicitat auditul Comisiei Europene (DG SANTE) pentru a obține dreptul de export spre Uniunea Europeană a cărnii de pasăre, a produselor din carne de pasăre și ouălor de consum categoria A si B. În acest sens, astăzi, a fost lansată, în regim on-line, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE) pentru evaluarea controlului sănătății animale a cărnii de pasăre, a produselor din carne de pasăre și ouălor de consum (categoria A și B) destinate exportului către UE. Auditul se va desfășura pînă la 30 aprilie curent și are ca scop evaluarea gradului de îndeplinire a R. Moldova a cerințelor pentru obținerea dreptului de export în UE a produselor menționate.
Agenția Națională Transport Auto a intensificat controlul camioanelor
Agenția Națională Transport Auto a intensificat controlul camioanelor de mare tonaj care circulă pe drumurile publice distribuind materiale de construcție către șantiere, cu încălcarea maselor maxime admise. Ca urmare a acțiunilor întreprinse, 48 conducători auto au fost trași la răspundere contravențională pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri (beton, nisip, pietriș), cu depășirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe, fiind aplicate amenzi în mărime de 447 u.c. (22.350 lei). De asemenea, au fost întocmite 47 procese-verbale privind controlul sarcinii pe osie, fiind aplicate taxe pentru folosirea drumurilor în mărime de 2803 euro.