REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 septembrie 2019)

Vremea se răcește în toată țara

Vremea se răceşte treptat aproape în toată ţara. În următoarea perioadă, mercurul în termometre va ajunge noaptea pînă la trei grade Celsius, iar ziua se vor înregistra plus 20 de grade. Miercuri, 18 septembrie, în nordul ţării se vor înregistra între 15 şi 16 grade Celsius. În partea centrală mercurul din termometre va oscila între 17 şi 19 grade, iar la sud vor fi pînă la 20 de grade. Totodată, pînă vineri a fost prelungită avertizarea de secetă hidrologică.

 

A fost aprobat Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale

Au fost stabilite condițiile și modul de susținere financiară a campaniilor electorale ale concurenților electorali, precum și procedura de prezentare a organelor electorale a rapoartelor privind veniturile și cheltuielile acestora. Prevederile respective se regăsesc în Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali, aprobat de către Comisia Electorală Centrală.

 

Președintele țării a avut o întrevedere informală cu șefii misiunilor diplomatice

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere informală cu șefii misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră. Oficialii au discutat evoluția situației politice în țară, inclusiv Acordul politic semnat luni între PSRM, blocul ACUM, Președintele țării, Prim-ministru și Președintele Parlamentului. Șeful statului a subliniat faptul că consensul intern și extern creează o bună oportunitate pentru continuarea promovării cu succes a politicii externe echilibrate.

 

Un serviciu pentru protecția animalelor va fi creat la Chișinău

Un serviciu pentru protecția animalelor va fi creat în cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare din Chișinău. Din bugetul municipal se vor aloca 200 de mii de lei pentru elaborarea Registrului animalelor de companie din municipiul Chișinău și 200 de mii de lei pentru elaborarea Registrului de evidență a animalelor fără stăpîn. De asemenea, anual, se vor aloca 300 de mii lei pentru derularea Programului municipal de sterilizare gratuită a animalelor.

 

Un individa fost condamnat la 13 ani de pușcărie pentru omor

Un bărbat din raionul Ialoveni, a fost condamnat la 13 ani de pușcărie, după ce și-a omorît consăteanul cu o piatră de construcție. Înainte de comiterea crimei cei doi au consumat împreună băuturi spirtoase. În timp ce consumau băuturi alcoolice la făptaș acasă, între acesta și oaspete s-a iscat un conflict spontan. Ca urmare, gazda i-a aplicat două lovituri în regiunea capului cu o piatră. În rezultat, această vătămare corporală gravă i-a cauzat moartea.

 

MADRM a cerut revizuirea activităţii Universităţii Agrare din Moldova

Mai multe probleme ce ţin de activitatea Universităţii Agrare de Stat din Moldova (UASM) au fost examinate la ședința Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională. La reuniune, conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a cerut, în special, revizuirea ofertei educaționale a universităţii și optimizarea cheltuielilor instituționale.

 

Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu Secretarul General al OSCE

Vicepremierul pentru reintegrare, Vasili Șova a avut miercuri, 18 septembrie, o întrevedere cu Secretarul General al OSCE Thomas Greminger, aflat într-o vizită de două zile în R. Moldova. Mesajul principal al vicepremierului s-a referit la necesitatea de a relua procesul de negocieri în formatul „5+2”. Dialogul s-a axat pe situația actuală și evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Oficialii au discutat și despre gradul de implementare a angajamentelor reflectate în așa-numitul pachet Berlin plus.

 

Patru cetățeni ai Iranului au încercat să intre în R. Moldova cu acte falsificate

Polițiștii de frontieră de la linia intrare în țară au reținut patru cetățeni ai Iranului care au încercat să intre în R. Moldova cu actele de identitate falsificate. Incidentele au fost semnalate în ultimele 24 de ore pe Aeroportul Internațional Chișinău. În ambele cazuri, au fost întocmite procese verbale de audiere și constatare a faptei săvîrșite. Actele sînt transmise în laboratorul tehnico-criminalistic. Toate patru persoane au făcut cale întoarsă.

 

APP a prezentat o serie de constatări privind situația de la Moldtelecom

Agenția Proprietății Publice (APP) a prezentat miercuri, 18 septembrie, o serie de constatări privind activitatea companiei Moldtelecom din ultimii ani. Constatările prealabile au fost prezentate în urma efectuării unui audit al situației financiare a companiei. Directorul APP, Eugeniu Moraru a declarat că în urma auditului au fost stabilite mai multe aspecte „care denotă prezența unor practici vicioase îndreptate spre promovarea anumitor agenți economici, precum și efectuarea unor plăți neargumentate”.