REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 octombrie 2018)

R. Moldova marchează Ziua Mondială a Alimentației

Republica Moldova, împreună cu alte peste 150 de stat din întreaga lume marchează astăzi Ziua Mondială a Alimentației. Aceasta a fost declarată de Adunarea Generală a ONU cu scopul creşterii gradului de conştientizare publică a problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei. Anual, pe glob, se aruncă în jur de 88 milioane de tone de produse alimentare.

 

Peste 590 de persoane și-au procurat locuințe în cadrul Programului Prima Casă

593 de persoane și-au procurat o locuință în cadrul programului Prima Casă. Totodată, 8 cereri au fost acceptate și urmează să le fie semnate contractele de credit, iar alte 50 de cereri sînt, la moment, analizate. Din cei 651 de solicitanți eligibili, 469 sînt familii tinere și 183 tineri necăsătoriți, cu vîrsta medie de 31 de ani. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 541 mii lei, iar suprafața medie este de 59 m.p.

 

Militarii din Forţele Speciale ale R. Moldova şi României se antrenează la poligonul de la Bulboaca

Militari ai Forţelor Speciale din Republica Moldova şi România participă, în perioada 8-26 octombrie, la exerciţiul bilateral „JCET-2018” (Joint Combined Exchange Training), care se desfăşoară la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca. Militarii desfăşoară ședințe de tactică a subunutăților mici, execută trageri de evaluare și pregătire pentru cursul de calificare forțe speciale, precum şi misiuni în teren specifice domeniului de activitate.

 

PSRM va organiza pe 18 noiembrie o acțiune de protest

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat că va organiza o acțiune de protest pe 18 noiembrie împotriva guvernării. În cadrul acesteia, va fi prezentat programul PSRM și acțiunile socialiștilor pînă la 24 februarie 2019.

 

Matteo Patrone este noul director BERD pentru Moldova și alte cinci state

Matteo Patrone a fost numit director executiv al BERD pentru Europa de Est și Caucaz. Oficialul va fi responsabil pentru operațiunile și angajamentele băncii în Ucraina, Belarus, Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Georgia.

 

Traficul rutier din capitală va fi restricționat în timpul vizitei preşedintelui Turciei

În următoarele două zile, traficul rutier din capitală va fi restricționat în legătură cu vizita pe care o va întreprinde în Republica Moldova preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Printre străzile pe care va fi suspendată circulația se numără: bd. Dacia, str. Bucureşti, str. Ciuflea, bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt. Conducătorii auto care traversează aceste zone sînt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.

 

Planurile şi programele elaborate de autorităţi ar putea fi supuse evaluării strategice de mediu

Proiectele planurilor şi programelor elaborate de autorităţi ar putea fi supuse evaluării strategice de mediu. Comisia mediu și dezvoltare regională a Parlamentului a examinat modificări și completări ale unor acte legislative în acest sens. Potrivit autorilor, scopul modificărilor este asigurarea integrării în legislaţia naţională a reglementărilor ce ţin de aplicarea procedurii de evaluare strategică de mediu în procesul de elaborare şi aprobare/adoptare a planurilor şi programelor cu posibil impact semnificativ asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii populaţiei.