REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 iulie 2019)

Procurorii au intentat dosar penal pe faptul traversării ilegale a frontierei de către Ilan Șor

Procurorii au inițiat un dosar penal pe faptul trecerii ilegale a frontierii de către deputatul Ilan Șor, acuzat într-un alt dosar de escrocherie şi spălare de bani. Ieri și azi, oamenii legii au audiat persoanele responsabile de verificarea şi supravegherea punctelor de acces pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău, au ridicat şi examinat înregistrările video de pe teritoriul aeroportului, precum şi alte acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii.

 

Procuratura a pornit urmărire penală pe faptul înstrăinării ÎS „Casa Presei”

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului R. Moldova. Procurorii au suspiciuni rezonabile că imobilele şi anexele lor au fost date în locaţiune unor agenţi economici, iar ulterior înstrăinate, cu multiple încălcări. Potrivit materialelor cauzei, în septembrie 2018, administratorul ÎS „Casa Presei” a semnat trei contracte de locaţiune cu administratorii ai unor societăţi comerciale prin care le-a transmis în posesiune şi folosinţă temporară 1406 de metri pătraţi din suprafaţa imobilului.

 

Peste 600 de minori care se odihnesc în taberele din sudul ţării au fost instruiţi de salvatori

Un număr de 620 de minori care se odihnesc în taberele din sudul ţării au fost instruiţi de salvatori în domeniul bazelor securității vieții. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a menţionat că activitățile au avut loc în localitățile Chirsova, Comrat și Svetloe. “Copiii au primit pliante informative cu recomandări necesare în diverse situații de risc. O atenție deosebită a fost acordată comportamentului corect în preajma bazinelor acvatice, dar și metodelor principale de salvare”, a spus Puşcaşu.

 

Grupul de urmărire penală în dosarele fraudei bancare va fi extins

Grupul de urmărire penală, care desfăşoară ancheta în dosarele fraudei bancare, va fi extins. Decizia a fost luată de către Procurorul General interimar, Igor Popa. Şeful serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a menţionat că pe lîngă procurorii anticorupţie, reprezentanţii Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale şi Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor, la grupul de urmărire penală se vor alătura ofiţeri de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, experţi judiciari şi experţi contabili ai Băncii Naţionale şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

 

Fotoliile de judecător la CSJ vor rămîne vacante

Cele şase funcţii de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) vor rămîne vacante după ce marţi, 16 iulie, niciun candidat participant la concurs nu a acumulat numărul necesar de voturi. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu. Acesta a spus că decizia membrilor consiliului este definitivă şi nu poate fi atacată.

 

Un nou post voluntar de salvatori şi pompieri a fost inaugurat la Hînceşti

Un nou post voluntar de salvatori şi pompieri a fost inaugurat marţi, 16 iulie, în localitatea Mingir, raionul Hîncești. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a menţionat că la evenimentul oficial de deschidere a participat conducerea IGSU şi reprezentanţii autorităţilor publice. Potrivit autorităţilor, în urma activităţii noului post de pompieri peste 1480 de gospodării în care trăiesc 5000 de oameni se pot bucura de securitate şi siguranţă.

 

Premierul Maia Sandu se află la Berlin

Premierul Maia Sandu se află într-o vizită de lucru la Berlin, Germania. Prim-ministrul R. Moldova se va întalni cu cancelarul Angela Merkel. În programul vizitei de lucru este menționat că Maia Sandu va lua prînzul oferit de Angela Merkel, Cancelar Federal, apoi vor susține un briefing. Ulterior, Maia Sandu se va întalni cu Wolfgang Schӓuble, Președintele Bundestagului.

 

Eclipsa de lună din această noapte va putea fi urmărită și în R. Moldova

Eclipsa parţială de Lună care se produce în noapte de 16 spre 17 iulie 2019 este vizibilă în totalitate și din Reublica Moldova , România, în Europa, în America de Sud, în Africa, în Asia şi în Australia, dacă cerul va fi senin. Fenomenul astronomic începe la ora 21 şi 44 minute (ora locală) pe 16 iulie, astrul lunar făcîndu-şi apariţia pe cer de la 20 şi 49 minute, deci înainte de începerea eclipsei. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei va fi la ora 23 şi 02 minute iar ieşirea din umbră va avea loc abia după trei ore.

 

Militari ai Armatei Naționale participă la exercițiul „Platinum Lion 2019”

Un contingent al Armatei Naţionale participă, în perioada 8-19 iulie curent, la exerciţiul multinaţional „Platinum Lion 2019”, desfăşurat în Baza de instruire Novo Selo din Bulgaria. Potrivit comandantului contingentului moldovenesc, maior Igor Leviţchi, Armata Naţională a detaşat la ediţia din acest an a exerciţiului 50 de ofiţeri şi sergenţi. Aceştia se antrenează împreună cu militari din Albania, Bulgaria, Georgia, România, Serbia și Statele Unite ale Americii.