REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 ianuarie 2020)

Ministrul agriculturii participă la Expoziţia Green Week 2020

Ministrul agriculturii Ion Perju, participă în perioada 16-19 ianuarie, la Forumul global pentru alimentație și agricultură, ce se desfășoară la Berlin (Germania) și reunește reprezentanţi ai guvernelor din peste cincizeci de țări. Forumul are loc în cadrul Expoziţiei Internaționale Green Week 2020. Miniștrii vor discuta despre modul în care comerțul cu produse alimentare și mărfuri agricole, inclusiv serviciile pentru agricultură pot contribui la realizarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției, sănătății umane, modului de trai, veniturilor fermierilor și promovarea unui sistem alimentar durabil pentru conservarea planetei.

 

În 2019, exporturile din Transnistria s-au redus cu 5%

În anul 2019, comerţul exterior al Transnistriei a constituit $1,865mlrd., ceea ce este cu $38,9 mil. (2,04%) mai puţin decît în anul trecut. Potrivit Comitetului vamal al autoproclamatei RMN, exporturile din Transnistria s-au redus cu 5%, pînă la $657,3 mil., iar importurile – cu 0,35%, pînă la $1,208 mlrd. Cele mai mari exporturi au fost asigurate de metale şi produse metalice – $211,9 mil., deşi livrările s-au redus într-un an cu $86,3 mil. sau aproape cu 30%.

 

Mecanismul de monitorizare a Planului de Acțiuni al Guvernului a devenit funcțional

Premierul Ion Chicu, după aprobarea Planului de Acțiuni al Guvernului 2020-2023 (PAG) a solicitat imediat crearea unui mecanism de monitorizare a implementării. PAG conține peste 1000 de acțiuni distincte pe toate domeniile de competență a executivului. Misiunea mecanismului este de a reflecta progresul în realizare pe toate acțiunile PAG, oferind posibilitatea de a cunoaște etapa de realizare, termenul limită, obiectivele acțiunii și autoritatea responsabilă de realizare. Actualizarea informației se va face zilnic.

 

Specialiștii în securitatea cibernetică averizează asupra apariției unui nou virus

În perioada 11-13 ianuarie în adresa Autorităților Publice din R. Moldova a fost depistat un flux masiv de infectări cu o nouă versiune de ransomware din familia ,,Dharma”. Acesta resticționează accesul către datele prin criptarea fișierelor cu extensia [admincrypt@protonmail.com].money. În schimbul accesului la date, hackerii solicită plata unei recompense sub formă de criptomonede Bitcoin.

 

Au început lucrările de demontarea a pomului de Crăciun din PMAN

Demontarea pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale a început joi, 16 ianuarie, și se va încheia spre sfîrșitul săptămînii, anunță autoritățile municipale. Inițial vor fi date jos o parte din jucăriile de pe brad pentru a face posibilă intervenția angajaților de la „Lumteh” care vor da jos ghirlandele. Ulterior, aceștia vor continua să adune jucăriile rămase și respectiv să demonteze pomul. Pentru achiziția jucăriilor noi au fost alocați circa 35 de mii de lei.

 

Patru tineri au fost transportați la spital după ce s-au bătut cu paza unui local

Patru tineri s-au bătut aseară cu paza unui local din sectorul Botanica al capitalei. Oamenii legii au fost sesizați la ora 22:45. Ofițerul de presă a Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, a declarat că la fața locului s-au deplasat echipaje ale Batalionului de reacționare operativă. Ofițerii au stabilit că, la terasa localului, între patru tineri și pază a izbucnit un conflict care a generat în bătaie.

 

Planul de acţiuni în domeniul eficienţei energetice pentru anii 2019-2021 va fi publicat în MO

Hotărîrea cu privire la aprobarea Planului naţional de acţiuni în domeniul eficienţei energetice pentru anii 2019-2021 va fi publicat în numărul de vineri, 17 ianuarie al Monitorului Oficial. Documentul prevede întreprinderea unui șir de pași ce ar permite punerea în aplicare a prevederilor cadrului normativ sectorial și, în condițiile disponibilității unui suport financiar adecvat, să asigure atingerea obiectivelor naționale stabilite pentru domeniul eficienței energetice.

 

Un tînăr a fost condamnat la nouă ani de pușcărie pentru omor

Un tînăr de 25 de ani a fost condamnat la nouă ani de pușcărie, după ce și-a bătut pînă la moarte mătușa la care locuia, în satul Tătărești, Cahul. Potrivit Procuraturii, mătușa acestuia, o femeie în vîrstă de 61 de ani, era nemulțumită de comportamentul nepotului. Drept reacție, nepotul a lovit-o cu pumnii și picioarele. Victima mai supraviețuit doar o oră.

 

Ambasadorul SUA a făcut o declarație despre corupția din R. Moldova

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Derek J. Hogan, a emis joi, 16 ianuarie, o declarație publică în care menționează că Statele Unite sînt pregătite să întreprindă și alte măsuri de sancționare a persoanelor corupte din R. Moldova. În declarație se arată că Statele Unite vor continua să promoveze responsabilizarea persoanelor corupte în regiune și în întreaga lume: “Vom continua să susținem eforturile de a construi un sistem de justiție care să trateze toți cetățenii în mod egal și să-i pedepsească pe cei vinovați, indiferent de putere sau poziție. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege”, a afirmat Derek J. Hogan.