REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 aprilie 2019)

Moldoveanul Victor Ciobanu a devenit campion european la lupte greco-romane

Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a devenit, la București, campion european. Asta după ce l-a învins pe deținătorul titlului mondial, rusul Serghei Emelin, în finala categoriei de greutate 60 kg.

 

A fost schimbată modalitatea eliberării actelor

Buletinul de identitate nu va mai putea fi primit în termen de trei ore și șase ore, iar pașaportul în termen de trei ore, șase ore și zece zile calendaristice. Agenția Servicii Publice (ASP) a sistat din data de 15 aprilie respectivele servicii. În schimb buletinul de identitate și pașaportul vor putea fi obținute la data adresării. Eliberarea documentelor la data adresării se va face de către Serviciul eliberare a actelor de identitate Centru, municipiul Chișinău (SEAI Centru) de pe strada Alexandru cel Bun, 56. Cererile vor fi recepționate de luni pînă vineri în intervalul orelor 8.00 și 13.00, iar înmînarea actelor se va face între orele 16.30 și 17.00.

 

Peste 200 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Peste 200 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 175 de cazuri suspecţii fiind identificaţi, anunţă aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în perioada de referință au fost înregistrate 28 de furturi, 13 cazuri de trafic de droguri, un jaf şi două infracţiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reţinute şase persoane anunţate în căutare, printre care şi trei funcţionari.

 

Wizz Air își anulează o cursă de pe aeroportul Chișinău

Compania low-cost Wizz Air, cea mai importantă de pe acest segment cu zboruri operate de pe Aeroportul Internațional Chișinău, își anulează, începînd cu luna iunie, cursa spre Copenhaga. Compania aeriană nu a făcut un anunț în acest sens, dar ultimul zbor disponibil pe ruta Chișinău-Copenhaga este pe 11 iunie, semn că Wizz Air va renunța la această cursă. Această decizie vine ca urmare a introducerii de către Wizz Air, de la 15 iunie, a unei noi curse de la Chișinău, spre orașul italian Verona.

 

Patru eleve din R. Moldova au obținut medalii la Olimpiada Europeană de Matematică

Patru eleve din R. Moldova au cucerit medalii de bronz la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, ediția a VIII-a. Medaliile au fost obținute de către Adelina Andrei, Vlada Gherciu, Mădălina Griza, eleve la Liceul Teoretic „Orizont” din capitală și Rusanda Guzun, elevă la Liceului „Da Vinci” din Chișinău. La concurs au participat 196 de elevi din 50 de țări. Echipa R. Moldova a fost reprezentată de patru elevi și doi profesori.

 

Un grup criminal a fost destructurat de poliţie

Un grup criminal organizat specializat în contrabandă, producere și comercializare a drogurilor sintetice a fost destructurat de ofițerii de investigație ai Direcției Antidrog a INI, în comun cu procurorii PCCOCS. Potrivit poliţiei, din acest grup făceau parte cinci persoane, printre care o femeie. Aceştia comercializau droguri prin intermediul aplicațiilor electronice. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, ei riscă o pedeapsă sub formă de închisoare, pe un termen de la şapte la 15 ani.

 

O acțiune de salubrizare a parcurilor va fi organizată sîmbătă în capitală

Locuitorii capitalei sînt așteptați sîmbătă, 20 aprilie la o acțiune de salubrizare a tuturor parcurilor și a curților din Chișinău. Anunțul a fost făcut luni, 15 aprilie, la ședința săptămînală a serviciilor primăriei. Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov a declarat că autoritățile vor oferi participanților mănuși și saci pentru colectarea gunoiului, dar și transport pentru evacuarea acestuia.

 

2000 de credite au fost oferite în cadrul Programului Prima Casă

Peste 2000 de credite în valoare de circa 1 miliard de lei au fost oferite familiilor tinere și tinerilor necăsătoriți în cadrul Programului guvernamental Prima Casă. Suma totală a garanțiilor de stat este de circa 500 milioane de lei, a relatat Direcţia comunicare și protocol a executivului. Din 2000 de beneficiari, 1450 sînt familii tinere, iar 550 sînt tineri necăsătoriți. În prezent, guvernul pregătește lansarea Programului Prima Casă 4, destinat angajaților din sectorul privat.

 

Exporturile au crescut de 2,5 ori mai repede decît importurile

Importurile de mărfuri ale R. Moldova au crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,7 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, însă exporturile au accelerat puternic, avansînd cu 9,1 la sută, arată date ale Biroului Național de Statistică, făcute publice luni, 15 aprilie. Este o tendință inversă celei înregistrate în 2018, cînd pe parcursul anului exporturile s-au majorat cu 11,6 la sută, iar importurile au crescut cu 19,3 la sută.

 

R. Moldova poate participa în premieră la un concurs UE

Cetăţenii din ţara noastră pot depune cereri pentru Premiul Uniunii Europene pentru energie durabilă a Parteneriatului Estic, care face parte din Săptămîna UE a energiei durabile 2019 (EUSEW). Acesta a fost pentru prima dată extins şi pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina, iar dosarele de participare pot fi depuse pînă la 26 aprilie. Premiul recunoaște proiecte inspiraționale sprijinite de UE în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile.