REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 ianuarie 2019)

Specialiştii ANSP au înregistrat 83 cazuri de gripă

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au înregistrat de la începutul sezonului rece 83 de cazuri de gripă, dintre care 35 doar în ultima săptămînă. Potrivit datelor ANSP, la momentul actual, în R. Moldova situația epidemiologică prin gripă este sub pragul epidemic. Conform datelor parvenite din raioane, săptămîna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a scăzut cu 7,8%. În această perioadă au fost raportate 6222 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.

 

Tiraspolul va deschide o reprezentanță la Moscova

La Moscova va fi deschisă în curînd o nouă reprezentanță a autoproclamatei republici transnistrene, alături de ale altor regiuni separatiste din spațiul ex-sovietic, dar recunoscute ca independente de Rusia – Ostetia de Sud și Abhazia. Noua reprezentanță își va avea sediul chiar în centrul Moscovei. Deschiderea este planificată pentru luna ianuarie, a declarat așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

 

Agenții economici ce deservesc locuitorii din Dubăsari vor beneficia de procedura simplificată de traversare a liniei administrative

Autovehiculele ce transportă mărfuri de primă necesitate (produse alimentare, medicamente etc.) și cele ce prestează servicii poștale în raionul Dubăsari vor traversa linia administrativă printr-o procedură simplificată. Aceasta va fi valabilă pînă pe 31 martie. Anunțul a fost făcut luni, 14 ianuarie, astăzi de Biroul politici de reintegrare. Procedura a fost convenită în cadrul procesului de negocieri cu Tiraspolul, în vederea acordării asistenței necesare antreprenorilor din raionul Dubăsari, dar și centrelor de poștă teritoriale care deservesc locuitorii din raion.

 

Meteorologii prognozează lapoviță și temperaturi nocturne de pînă la -10°C

Meteorologii anunță că luni, 14 ianuarie, va fi lapoviță în centrul și în nordul țării, iar mercurul din termometre va coborî pînă la -10°C. Potrivit meteorologilor, va fi lapoviță în raioanele din centrul și nordul țării. La nord, vom avea temperaturi cuprinse între -2 grade ziua și -10 °C pe timp de noapte. În centrul țării mercurul din termometre va coborî pînă la -8 °C noaptea și +1 ziua. Temperaturi mai blînde ne așteaptă în raioanele de sud ale țării, acolo maximele vor fi de +3°C ziua și -6 °C pe timp de noapte. În capitală vom avea +1 °C ziua și -7 °C pe timp de noapte.

 

Suma creditelor oferite pentru Programul Prima Casă a depășit 555,5 milioane de lei

Aproape 1180 de tineri din R. Moldova au intrat deja sau se pregătesc să intre în prima lor casă. Datele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Medii (ODIMM) arată că pînă acum au fost acordate 1164 de credite, iar alte 14 cereri sînt acceptate și beneficiarii urmează să semneze contractele de împrumut. Dintre numărul total, 152 de contracte sînt pentru tineri care muncesc la stat (Prima Casă 2), iar 293 de beneficiari sînt familii cu copii (Prima Casă 3). Alte 42 de cereri sînt în proces de analiză. Potrivit sursei citate, suma totală a garanțiilor active este de aproape 278 de milioane de lei, iar suma creditelor oferite de bănci a depășit 555,5 milioane de lei.

 

Premierul solicită instituțiilor statului să asigure curățarea zăpezii

Prim-ministrul Pavel Filip a semnat luni, 14 ianuarie, o dispoziție prin care solicită instituțiilor statului să organizeze curățarea zăpezii și a țurțurilor de gheață de pe acoperișurile edificiilor, dar și a zăpezii din curțile acestora. Autorităților li se recomandă să ia măsurile necesare pentru a asigura securitatea personalului antrenat în lucrări, a trecătorilor și a zonei în care se efectuează acestea. În același timp, premierul a solicitat administrației publice locale să informeze conducătorii instituțiilor publice și agenții economici despre necesitatea deszăpezirii acoperișurilor pentru a asigura securitatea cetățenilor.

 

Drumul de ocolire a orașului Vulcănești vor fi reabilitate cu suportul R. Belarus

Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat luni, 14 ianuarie, un memorandum de înțelegere cu Societatea pe acțiuni deschisă „Compania de administrare a holdingului „Belavtodor”. Memorandumul de înțelegere este prima etapă în stabilirea relațiilor contractuale între părți pentru reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale. Proiectul prevede construcția unui drum nou pentru asigurarea unui trafic fără obstacole în direcția Chișinău-Giurgiulești și este ultima secțiune în această direcție. Finanțarea programului este asigurată printr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus.