REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 decembrie 2019)

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapă de executare

Trei cele mai mari companii ale complexului autohton de gaze naturale - SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” - au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI, ceea ce va permite recepționarea gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare gaze SMG Căușeni. Culoarul transbalcanic va fi deschis pentru R. Moldova din 1 ianuarie 2020. Acest lucru va face posibilă oferirea, în premieră pentru R. Moldova, a unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor din țară, în condițiile incertitudinii tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei.

 

Două femei din Soroca şi Ceadîr-Lunga au născut în ambulanţă

Echipele de asistență medicală urgentă din Ungheni şi Ceadîr-Lunga au asistat două nașteri în ambulanță. Femeile şi bebelușii au fost transportați la spital pentru îngrijiri ulterioare. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, primul caz a fost înregistrat în raionul Ungheni. Nașterea s-a declanșat în timpul transportării la Spitalul Raional. Cel de-al doilea caz a avut loc în raionul Taraclia.

 

Zinaida Greceanîi a discutat cu viceministrul agriculturii din Ungaria

Potențialul de comerț și de cooperare pe dimensiunea agroalimentară între Ungaria și R. Moldova este foarte mare și trebuie valorificat, a declarat Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi la Budapesta, la întrevederea cu Sándor Farkas, Secretar de stat parlamentar al Ministerului Agriculturii al Ungariei. Președintele Parlamentului a subliniat că experiența Ungariei în promovarea produselor autohtone pe piața comunitară, precum și instrumentele de protecție a producătorilor locali este interesantă și ar fi utilă pentru R. Moldova.

 

Cea mai mare companie energetică din R. Moldova și-a schimbat denumirea

Cea mai mare companie energetică din R. Moldova, Gas Natural Fenosa, deținută de EMMA Capital Group și-a schimbat denumirea, în Premier Energy. Procesul de vînzare-cumpărare a celor două companii din grupul Gas Natural Fenosa s-a încheiat. Denumirea de Premier Energy o poartă și principala companie de distribuție a energiei și gazelor naturale din România.

 

Droguri în valoare de peste 300 mii de lei au fost ridicate de poliţie

Droguri în valoare de peste 300 mii de lei au fost ridicate de poliţie de la un membru al unei reţele de traficanţi de stupefiante. Potrivit PCCOCS, bărbatul este învinuit că ar fi membru al unei grupări care comercializa droguri, prin aplicația Telegram. Activitatea grupării în cauză a fost anihilată în luna noiembrie curent, însă el a reuşit să scape atunci de poliţie şi a continuat afacerea. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

Elevi din R. Moldova au obținut 6 medalii la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori

Elevi din R. Moldova au cucerit o medalie de argint și cinci de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, care s-a desfășurat în perioada 3-12 decembrie, în orașul Doha, Qatar. Medaliat cu argint la acest concurs este Alexei Crivcianschi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți. La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori au participat elevi din 70 de țări.

 

O reţea de traficanţi de cocaină din America de Sud spre Europa a fost destructurată

37 de persoane membri ai unei reţele de traficanţi de cocaină din America de Sud spre Europa, printre care şi moldoveni a fost destructurată de poliţie în comun cu autoritățile de resort europene. Lilian Pascaru, şef adjunct de direcţie la Inspectoratul General de Poliţie a menţionat că pentru a transporta drogurile, membrii grupării au utilizat o companie din Chişinău specializată în importul de orez. “Cocaina nu a ajuns în R. Moldova fiind ridicată şi confiscată în Belgia”, a mai spus Pascaru.

 

Moldovenii care muncesc legal în Rusia vor beneficia de prestații sociale

Cetățenii R. Moldova, care muncesc legal în Federația Rusă, vor beneficia de prestații sociale. Negocierile asupra proiectului acordului respectiv urmează a fi inițiate. Componența delegației țării noastre care va participa la negocieri este stabilită într-un decret al șefului statului, care va fi publicat vineri, 13 decembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, delegația oficială a Republicii Moldova va fi alcătuită din șase membri și va fi condusă de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu.

 

Un elev din cei 25 intoxicaţi cu spray lacrimogen rămîne spitalizat

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică anunţă că doar un elev din cei 25 intoxicaţi miercuri la Talmaza, Ştefan Vodă, cu spray lacrimogen, mai rămîne internat în spital. Ceilalţi vor fi supravegheaţi la domiciliu.

 

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk

În cadrul vizitei de lucru la Kiev, Prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu a avut joi, 12 decembrie, o ședință cu Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk. Șeful Guvernului moldovean a fost însoțit de vicepremierul pentru Reintegrare Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi și alți oficiali. Șeful Guvernului de la Kiev a menționat că în viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între R. Moldova și Ucraina. În continuare, Premierul ucrainean a punctat faptul că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schimb de experiență pe aceste subiecte ar consolida securitatea în regiune.

 

R. Moldova şi Turcia vor constitui un consiliu de cooperare bilaterală

Legea pentru ratificarea Declarației Comune referitoare la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt între R. Moldova și Republica Turcia va fi publicată vineri, 13 decembrie, în Monitorul Oficial. Consiliul va fi coprezidat de către Guvernul R. Moldova și Președintele Turciei. Consiliul va stabili strategia dezvoltării relațiilor în domeniile politic, militar, de securitate, economic, comercial, energetic, transporturi, agricultură, turism, sănătate, cultură, știință și umanitar.

 

Colegiul militar al Ministerului Apărării va avea o nouă componenţă

Decretul privind aprobarea noii componențe a Colegiului militar al Ministerului Apărării (MA), va fi publicat vineri, 13 decembrie în Monitorul Oficial. Documentul va intra în vigoare la data publicării. Potrivit decretului, funcţia de preşedinte al Colegiului militar va fi deţinută de ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, iar vicepreşedinţi vor fi secretarul de stat, Aurel Fondos şi şeful Marelui Stat Major, Igor Gorgan.